Skip to main content

VOICE: Investitori otvaraju Promenadu bez upotrebne dozvole

14. nov 2018. Aktuelno
2 min čitanja

Autor

Mladen Savatović, novinar je VOICE-a i master komunikologije. Piše tekstove o nepravilnostima u radu lokalnih samouprava, zloupotrebe novca i moći, ekologiji i drugim društveno-političkim temama. Od 2014. do 2016. godine radio je kao glavni i odgovorni urednik Univerzitetskog odjeka, studentskog portala Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pisao je za studentske portale iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i za lokalne novine „North Myrtle Beach Times“ i „Loris Times“ iz Južne Karoline, SAD. Učestvovao u projektu „Dan u tvojim cipelama“, koji se bavio podizanjem standarda u izveštavanju o osobama sa invaliditetom, koji je organizovala Novosadska novinarska škola.

Tržni centar Promenada, koji se našao u središtu afere zbog propusta prilikom izgradnje i potencijalnog ugrožavanja opšte bezbednosti, biće otvoren sutra bez upotrebne dozvole, koju joj nije izdala nadležna gradska uprava. Promenada će kupcima svoja vrata otvoriti prema zacrtanom roku, zahvaljujući dozvoli za probni rad, koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta iz Novog Sada, koju je angažovao sam investitor.

Načelnik Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove Novog Sada Dejan Mihajlović potvrdio je u telefonskom razgovoru za VOICE da će tržni centar Promenada biti pušten u rad uprkos tome što za taj objekat nije izdata upotrebna dozvola. Kako kaže, uprava se nije ništa pitala.

„To je odluka njihove komisije za tehnički pregled objekta. Komisija je potpuno nezavisna i sastoji se od projektanata sa licencom. Šta je sledeći korak, to već morate investitora da pitate“, kratko je prokomentarisao Mihajlović i dodao da nije upoznat sa sastavom komisije.

Prema Mihajlovićevim rečima, dozvola za probni rad izdata je na osnovu člana 157 Zakona o planiranju i izgradnji. Kako piše u zakonu, komisija za tehnički pregled može da odobri puštanje objekta u probni rad  „ukoliko je potrebno utvrđivanje podobnosti objekta za upotrebu“.

U periodu probnog rada, koji može da traje najduže godinu dana, vrše se ispitivanja i provera instalacija, uređaja, postrojenja, stabilnosti i bezbednosti objekta, a spomenuta komisija proverava ispunjenost uslova za izdavanje upotrebne dozvole.

VOICE je pokušao da dobije informaciju o dozvoli za probni rad i od investitora, ali bezuspešno. Menadžerka firme NEPI Rockcastle Tina Mijović nije bila dostupna za komentar ni nakon mnogobrojnih poziva i poruka.

Članica vladajuće koalicije u Novom Sadu, Liga socijaldemokrata Vojvodine, upozorila da je projekat Promenade loše realizovan i da može da ugrozi komunalni sistem grada, pre svega kanalizaciju a delimično i vodovod, kao i na duži rok temelje okolnih zgrada. Na moguće katastrofalne posledice zbog izgradnje u puštanja u rad Promenade, oglasile su se bile i nevladine organizacije okupljene u koaliciju Građanska Vojvodina, kao i opozicione stranke. Svi oni su upozorili da je projekat Promenade loše realizovan i da ugrožava bezbednost Novosađana,

Podsetimo, veliko istraživanje VOICE-a pokazalo je da su u toku izgradnje temelja na objektu Promenade napravljeni značajni propusti po pitanju hidroizolacije.

Istraživanje je pokazalo i da se deo radova odvijao bez potrebnih dozvola, da su ugrađeni drenažni bunari za ispumpavanje vode u novosadsku kanalizaciju, uprkos protivljenju JKP Vodovod i kanalizacija, kao i da su na projektu Promenade bile angažovane tek osnovane radnje i firme u blokadi.

Mladen Savatović (VOICE)