Skip to main content

RTV bojkotovao sopstveni Programski savet, na javnu raspravu niko nije došao

13. nov 2018. Aktuelno
3 min čitanja

Javna rasprava koju je organizovao Programski savet Radio-televizije Vojvodine (RTV) danas nije održana jer se nijedan građanin Novog Sada nije odazvao! A i kako bi kada su i nesuđeni učesnici, po sopstvenom priznanju, tek danas saznali da će govoriti na javnoj raspravi!?

Današnji događaj bio je najavljen plakatom na vratima “Studija M” i TV najavom koju zapravo niko od prisutnih nije ni primetio na programima javnog medijskog servisa Vojvodine. Uz sve to, osim nekoliko medijskih izveštača nezavisnih medija, javnu raspravu je bojkotovao i sam RTV jer sa istog nije ni pokušao da izveštava.

Stoga je predlog da se javna rasprava danas ne održi potekao od predsednice Programskog saveta Maje Petrović, uz obrazloženje da je besmisleno održati događaj na kom nema građana Novog Sada koji bi dali svoj sud o temi današnje javne rasprave – vršnjačkom nasilju.

“Naša želja je bila da se u Novom Sadu danas održi žestoka rasprava o vršnjačkom nasilju. Novi Sad je trebalo da nam ponudi odgovore na goruća pitanja”, konstatovala je Maja Petrović i dodala da je iznenađena što na događaj nije došla ekipa Informativnog programa RTV-a.

Ne prejudicirajući odluku članova Programskog saveta, ona je predložila da javna rasprava u Novom Sadu bude ponovo zakazana, ali uz adekvatnu najavu u programima pokrajinskog javnog medijskog servisa o važnosti predviđene teme.

“Izveštavanje putem TV spota i nekoliko plakata na zgradi televizije nije dovoljno… Mi nemamo kamere i montaže. Neko treba da shvati da nam je potrebna interakcija sa uredništvom RTV-a. Pitam se šta bi bilo da je aktuelni saziv Programskog saveta inertan i nezainteresovan za javni medijski servis. Na šta bi to ličilo”, zapitala se Maja Petrović.

Inače, na današnjoj javnoj raspravi nije bilo predviđeno obraćanje glavnih i odgovornih urednika nekog od ukupno sedam medijskih celina RTV-a. Došli su njihovi zamenici ili urednici pojedinih programskih celina koji su za događaj u stvari saznali danas. Ta činjenica se takođe nije dopala članovima Programskog saveta.

“Ubeđen sam da je posećenost javnih rasprava u srazmeri sa ovlaštenjima koje ima Programski savet. Kada bi građani znali da je obaveza uredništva da usvoji sugestije Programskog saveta, možda bi se i odazvali u većem broju”, rekao je član Programskog saveta Đorđe Simović.

Prema njegovom mišljenju, nije ni tako loše što se danas ovo desilo, jer je teško verovati da će se ponoviti. “U suprotnom, nas više ne treba ni da bude”, poručio je Simović.

Kritičan je bio i član Programskog saveta Zoran Samardžić, koji je upozorio da RTV uopšte ne promoviše rad saveta. Uz opasku da nije nigde mogao da vidi najavu današnjeg skupa, Samardžić je istakao da je obaveza javnog medijskog servisa bila da izveštava sa današnjeg skupa, bez obzira da li je u publici prisutna jedna ili 100 osoba.

Zamenica glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa radija Zlata Njaradi, koja je trebalo da govori na današnjem skupu, poručila je da za ovakve događaje nije dovoljno samo uputiti mejl, već je potrebno i obezbediti publiku.

Preuzimanjem dela odgovornosti što Treći program radija nije putem svojih emisija privukao publiku na današnji skup, rekla je da je izuzetno važno da ovakve događaje prati snimljena najava na jezicima nacionalnih manjina, što se ovog puta nije desilo.

Medić: RTV paranoično zaobilazi građane

Bivši član Programskog saveta Duško Medić izjavio je da uredništvo RTV-a paranoično zaobilazi građane koji finansiraju rad tog javnog servisa, jer bojkotuje sve događaje koje razna udruženja građana održavaju u Medija centru Vojvodine Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

“Programski savet danas nema podršku jer RTV ne brine o građanima. O tome govore i rezultati gledanosti. Mi smo u prethodnom sazivu redovno dobijali istraživanja o gledanosti programa koji je bio izuzetno gledan. Sad kada je gledanost počela da opada, kao da su zabili glavu u pesak”, rekao je Medić.

Današnja javna rasprava u Novom Sadu trebalo je da bude treća koju je Programski savet zacrtao da održi u 2018. godini. U poslednjih desetak dana, pre Novog Sada, Programski savet organizovao je takve skupove u Kikindi i Bačkom Monoštoru, koji su – prema oceni članova saveta – bili veoma uspešne, uz učešće brojnih udruženja.

Na novosadsku, osim nekoliko novinara i dela zaposlenih u RTV-u, niko nije došao. Osim članova Programskog saveta, niko se izgleda nije ni preterano zabrinuo. A i zašto bi, kada uredništvu očigledno odgovara da se o programu RTV-a ne diskutuje. Jer je program oskudan, neizbalansiran i nadasve dosadan.

Ekipa VOICE