Skip to main content

Temerin: Prilikom izgradnje pešačko-biciklističke staze isekli vetrozaštitni pojas

17. nov 2018. Lokalne samouprave
3 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Prilikom izgradnje pešačko-biciklističke staze od naselja Temerin do parka prirode „Jegrička“ izvođači radova isekli su veći deo vetrozaštitnog pojasa u dužini od oko četiri kilometra, o čemu svedoče fotografije poslate redakciji Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Kako su za VOICE potvrdili građani Temerina koji su nam poslali fotografije posečenog drveća, stradala su pretežno osmogodišnja stabla bagrema, ali i hrasta, javora i sibirskog bresta.

Tokom 2010. godine sproveden je projekat sadnje i formiranja vetrozaštitnog pojasa na regionalnim putevima drugog reda Temerin-Bečej i Novi Sad-Temerin. Tom prilikom posađeno je oko 3.900 sadnica, a ceo projekat je finansirala Vlada Vojvodine.

Projekat je sproveden u skladu sa Idejnim projektom podizanja šumskih vetrozaštitnih pojaseva na područiju opštine Temerin, koji  je sačinio Institut za nizijsko šumarsvo i životnu  sredinu u Novom Sadu 2008. godine, za šta je dobijena saglasnost JP „Putevi Srbije“.

Na mestu gde je formiran vetrozaštitni pojas projektovana je biciklističko-pešačka staza, a tokom izvođenja radova na izgradnji pešačke staze uklonjen je kompletan vetrozaštitni pojas, tačnije posečena su sva stabla koja su se nalazila pokraj regionalnog puta Temerin-Bečej.

Iako slike svedoče da pokraj puta više nema drveća, koordinator projekta izgradnje pešačko-biciklističke staze Dejan Ajduković pre nekoliko meseci je izjavio da prilikom izgradnje nije posečeno nijedno drvo!?

„Da bi se sačuvala krošnja izvođač radova morao je da koristi mini-bager. Sada kada je projekat u samoj završnici sačuvano zelenilo čini ambijent posebnim i okruženju Jegričke bare daje posebnu prirodnu celinu“, izjavio je Ajduković.

Ovu njegovu izjavu čini još neverovatnijom propratna fotografija, na kojoj se Ajduković nalazi na novoizgrađenoj stazi pokraj regionalnog puta Temerin-Bečej gde više nema nijednog drveta.

Zbog seče vetrozaštitnog pojasa, nekoliko građana Temerina početkom novembra podnelo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv predsednika opštine Temerin Đure Žige i odgovornih zbog nezakonitog uništavanja vetrozaštitnog pojasa.

Projekat „Pešačko-biciklistička staza Jegrička“ uradila je Agencija za razvoj opštine Temerin tokom 2016. godine. 

Oktobra prošle godine predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević uručili su predstavnicima vojvođanskih opština ugovore u vrednosti od milijardu dinara za finansiranje 21 projekta iz oblasti saobraćajne infrastukture, vodosnabdevanja i lokalnog ekonomskog razvoja. Opštini Temerin  su dodeljena 38,3 miliona dinara za izgradnju pešačke staze od naselja Temerin do info centra parka prirode „Jegrička“ u dužini od 3,8 kilometra.

Nekoliko dana kasnije Opštinsko veće obrazovalo je projektni tim za realizaciju tog projekta, a 8. decembra na sajtu opštine objavljena je javna nabavka velike vrednosti za izgradnju pešačke staze od naselja Temerin do info-centra Jegrička“. U javnoj nabavci navedeni su radovi koje izvođač treba da izvede na izgradnji pečaške staze I i pešačke staze II.

Početkom februara ove godine objavljen je javni poziv za dostavljanje ponuda za izradu Projekta za izvođenje biciklističko-pešačke staze. Isti  dan je raspisan i javni poziv za dostavljanje ponuda za vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova. Oba posla su  dodeljena novosadskom preduzeću „Brkanlić inžinjering“.

Radovi na izgradnji pešačke staze počeli su 26. marta 2018. godine. Rok za izvođenje radova je bio 120 radnih dana, a izvođač je bila firma “Eko gradnja” iz Zrenjanina sa kojim je 13. februara opština Temerin zaključila ugovor.

Pešačka staza je završena početkom jula, a koordinator projekta Dejan Ajduković je tada rekao da izgradnja biciklističke trase predstavlja drugu fazu radova za koje će opština tražiti novac na domaćim i stranim konkursima, te da je u tom drugom delu projekta predviđena izgradnja javne rasvete, korpi za otpatke i klupa za sedenje.

S obzirom na to da su stabla posečena, postavlja se pitanje da li je opština Temerin tražila i dobila saglasnost „Puteva Srbije“ i JKP „Temerin“ za uklanjanje vetrozaštitog  pojasa. Takođe je upitno da li je izvršen odabir, obeležavanje i evidentiranje stabala za seču.

Građani Temerina nemaju odgovor ni gde su i kako ova stabla stavljena u promet, odnosno šta je urađeno i gde su završila uklonjena stabla.

Ako su nadležni organi u Opštini Temerin napravili propust i nisu uradili ništa po pitanju namernog uništenja vetrozaštitnog pojasa na ovoj kastarskoj parceli, građani Temerina koji su podneli krivičnu prijavu smatraju da su stručne službe JKP i izvođač radova bili u obavezi da na to upozore.

Nedostatak vetrozaštitnih pojaseva višegodišnji je problem većine vojvođanskih opština. Zbog toga je, posebno zimi, poslednjih godina često dolazilo do potpunih zastoja u saobraćaju prouzrokovanih obilnim snežnim padavinama i smetovima.

Svima je jasno da je uklanjanjem vetrozaštitnog pojasa u Temerinu direktno ugrožena bezbednost u saobraćaju, naročito tokom zimskih meseci, a stvoren je i nenadoknadiv ekološki problem.

Darko Šper (VOICE)