Skip to main content

INĐIJA: Nastavak prakse imenovanja direktora mimo zakona

26. sep 2017. Istraživanja
7 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Iako su prošle ali i ove godine odbornici vladajuće Srpske napredne stranke u Inđiji prekršili Zakon o javnim preduzećima imenujući osobe koje ne ispunjavaju zakonske uslove za funkciju direktora javnog preduzeća, u toj sremskoj opštini je nastavljena praksa kršenja zakona. Ovog puta, prekršen je Zakon o kulturi, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Inđija, koja je održana 20. septembra, za direktoricu Kulturnog centra izabrana je Ružica Jovanović (dosadašnja v.d. direktorica te ustanove), čime je prekršen član 36. Zakona o kulturi, u kom se kaže da kandidati za direktore ustanova kulture  moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Ružici Jovanović je nedostajalo radno iskustvo kada je prošle godine imenovana za vršiteljku dužnosti direktorice KC-a, dok je na poslednjoj sednici odbornicima, kao dokaz da ipak ima radno iskustvo, dostavljena potvrda da je Jovanovićka pet godina volontirala u privatnom pozorišu “Slavija” iz Beograda.

Imenovanje za v.d. direktora mimo zakona

Nakon što je u junu prošle godine u Inđiji formirana nova lokalna vlast, koju čine odbornici Srpske napredne stranke i SRS-a, imenovani su direktori javnih preduzeća.

Kako je VOICE ranije pisao, odbornici SNS-a su prilikom imenovanja za v.d. direktora javnih preduzeća Komunalac i Ingas prekršili Zakon jer su, prvo za vršioce dužnosti direktora  imenovali osobe koje nemaju pet godina iskustva na mestu sa visokim obrazovanjem i tri godine prakse na poslovima koji su povezani sa javnim preduzećem.

Samo četiri meseca nakon toga, na sednici Skupštine opštine Inđija, odbornici Srpske napredne stranke su još jednom prekršili zakon, pokazuje istraživanje VOICE-a.

Prema važećem Zakonu o kulturi, kandidati za direktore ustanova kulture  moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci međutim, to nije sprečilo odbornike “naprednjaka” da za vršiteljku dužnosti direktorice Kulturnog centra na sednici održanoj 11. oktobra 2016. godine imenuju  Ružicu Jovanović.

Kako VOICE saznaje, iako ima stečeno visoko obrazovanje, Ružici Jovanović nedostaje radno iskustvo u struci za funkciju v.d. direktorice Kulturnog centra.

U radnoj biografiji Ružice Jovanović, u koju je VOICE imao uvid,  piše da je tri meseca radila u  Centru za kulturu Stara Pazova. Ostalo “radno iskustvo” koje je Ružica Jovanović navela nema ni približnog dodira sa kulturom.

Naime, ona u svojoj biografiji navodi da je radila kao voditeljica na privatnoj Televiziji Sveti Đorđe iz Inđije, ali ne i o kom vremenskom periodu je reč. Pomenuta televizija je zatvorena pre više od sedam godina a vlasnik je u međuvremenu preminuo te nije moguće proveriti da li je, kada i u kom vremenskom periodu Ružica Jovanović radila kao voditeljica.

Takođe, u radnoj biografiji piše da je volontirala sedam meseci u Skupštini Srbije, ali nije precizirano šta konkretno podrazumeva pomenuto volontiranje niti ono može biti prihvaćeno kao radno iskustvo, jer  prema članu 3 Zakona o volontiranju, volontiranje se ne smatra za vreme provedeno na stručnom osposobljavanju i usavršavanju ili na praktičnom radu bez zasnivanja radnog odnosa. (Ružica Jovanović je diplomirana politikološkinja za međunarodne poslove, diplomirala je na temu “Elitistične teorije demokratije”.)

Kako se dalje navodi u radnoj biografiji, Ružica Jovanović  je deset meseci radila u Ministarstvu prosvete, u Odeljenju za polaganje ispita za licencu nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika. Radila je i kao stručna saradnica u opštini Stara Pazova, odnosno u Kancelariji za ekonomski razvoj, gde je provela 11 meseci.

Ono što je posebno naglasila u svojoj radnoj biografiji je angažovanje kao konferansje na manifestacijama, koje se organizuju u opštini Inđija, kao i da je članica amaterskog pozorišta.

Navedeno “radno iskustvo” prostom računicom (sveukupno 21 mesec, ne računajući navodno iskustvo na TV Sveti Đorđe) pokazuje da Ružica Jovanović nije ispunjavala zakonski propisane uslove za mesto v.d. direktorice ustanove kulture odnosno da nije imala najmanje pet godina radnog iskustva u struci, čime je prekršen član 36. Zakona o kulturi.

Na pomenutoj sednici SO Inđija je reagovala opozicija koju čine predstavnici odborničke grupe “Petar Filipović – Zato što volim Inđiju” navodeći da je evidentno kršenje Zakona, međutim većina koju čine odbornici SNS-a i radikala je ostala pri svojoj odluci.

Dopuna radne biografije i imenovanje za direktoricu

Za vreme dok je obavljala funkciju v.d. direktorice Kulturnog centra u Inđiji, Ružica Jovanović je bila često meta kritike predstavnika opozicije u tom sremskom gradu. Opozicija je godinu dana negodovala tvrdeći da nije kompetentna da vodi jednu ustanovu kulture, kao i da ne ispunjava zakonske uslove za tu funkciju.

Kulturni centar Indjija
Kulturni centar Inđija

Pored toga, zamerali su joj što je često menjala političke stranke jer je, pre članstva u SNS-u, bila članica Srpske radikalne stranke, a nakon toga i Socijalističke paartije Srbije.

Bila je i kandidatkinja za poslanicu u Skupštini Vojvodine Srpske Radikalne stranke (2012. godina) i u to vreme je sarađivala sa Vladimirom Gakom, danas liderom “naprednjaka” i aktuelnim predsednikom opštine, a tada odbornikom SRS-a  u Skupštini opštine Inđija.

Nedugo zatim, Ružica Jovanović se učlanjuje u vladajuću Socijalističku partije Srbije (2014. godina). SPS je tada bio u koaliciji sa Demokratskom strankom i koalicija je trajala do prošlogodišnje smene vlasti u Inđiji. Nije se dugo zadržavala ni u SPS-u i formiranjem nove političke organizacije u Inđiji, odlučuje da  napusti socijaliste i pređe u Srpsku naprednu stranku.

Ne obazirući se na kritike opozicije, v.d direktorica Kulturnog centra Inđija redovno je, putem medija, obaveštavala stanovnike Inđije o aktivnostima te ustanove kulture. S druge strane, njene izjave su postale internetska atrakcija”, koju su stanovnici Inđije – uz negodovanje – delili na društvenim mrežama.

U radu Kulturnog centra od oktobra prošle godine, kada je za v.d. direktoricu imenovana Ružica Jovanović, vidan je izostanak podrške značajnim manifestacijama kao što su Džez festival, ali su uvedene i neke nove  koje mogu da se okarakterišu kao “nacionalne”.

Džez festival u Inđiji održan je prvi put 2006. godine, u cilju popularizacije i promocije džez scene Srbije. Tokom svojih prethodnih izdanja, Inđiji je pored najznačajnijh džez muzičara Srbije predstavio i mnoge inostrane. Poslednji, deveti po redu, Džez festival u Inđiji je održan u novembru 2015. godine.

Novoimenovana v.d. direktorica KC-a, nakon ukidanja Džez festivala donosi odluku da se Inđija priključi manifestaciji “Dani Srpske” koja se ove godine održavala od 15. do 21. septembra u 20 gradova Srbije.

Takođe, uz podršku Kulturnog centra otvoren je prvi međunarodni književni festival “INĐIJA PRO POET 2017 koji je  je otvorio akademik Matija Bećković i kome je dodeljena nagrada “Gran pri pro poet”.

Dakle, i pored kršenja zakona, Ružica Jovanović je godinu dana bila na funkciji v.d. direktorice Kulturnog centra Inđija da bi nakon isteka mandata, odbornici SNS-a doneli odluku da je imenuju za direktoricu te ustanove. Funkciju direktorice bi trebalo daobavlja u naredne četiri godine.

Dopuna radne biografije i imenovanje za direktoricu

Kako VOICE saznaje, osam meseci nakon što je imenovana za vršiteljku dužnosti direktorice, 10. juna 2017. godine, Ružici Jovanović je dostavljena potvrda da je pre tri godine volontirala u privatnom beogradskom pozorištu “Slavija”. Istog dana, u Kulturnom centru Inđija gostovala je predstava „Prva parnica“ pomenutog pozorišta.

Mesec dana nakon toga, odnosno 20. jula 2017. godine, Upravni odbor Kulturnog centra Inđija doneo je odluku o raspisivanju javnog konkursa za mesto direktora te ustanove.

Kako saznaje VOICE, Ružica Jovanović 3. avgusta 2017. godine šalje prijavu za javni konkurs  Upravnom odboru Kulturnog centra koja sadrži profesionalnu biografiju, predlog programa i razvoja ustanove Kulturni centar Inđija za mandatni period od četiri godine, overenu fotokopiju o stečenoj stručnoj spremi, potvrdu da nije osuđivana, uverenje o državljanstvu, kao i potvrdu o radnom iskustvu u struci. Za razliku od prošle godine, u potvrdi o radnom iskustvu ovog puta priložena je i potvrda o volontiranju u privatnom pozorištu “Slavija” iz Beograda.

Na sednici Skupštine opštine Inđija, održane 20. septembra 2017. godine, u materijalu je odbornicima dostavljena i dopuna radne biografije Ružice Jovanović.

U dopunjenoj radnoj biografiji, u koju je VOICE imao uvid, se navodi da je pet godinavolontirala u privatnom pozorištu “Slavija” iz Beograda. Potvrdu je potpisao osnivač i vlasnik pozorišta, Batrić Žarković, i u njoj se navodi da je Ružica Jovanović volontirala  u pozorištu ukupno pet godina i tri meseca,

Nakon završenog fakulteta, navodi se u potvrdi, volontiranje pri pozorištu “Slavija” trajalo  je šest meseci odnosno od 1. oktobra 2007.  do 1. aprila 2008. godine. Takođe, u periodu od 10. juna 2009. do 10. marta 2014. godine volontiranje pri pozorištu “Slavija” trajalo je četiri godine i devet meseci. Kako je napisao osnivač i vlasnik pozorišta, “period volontiranja najvećim delom je bio vezan za poslove u organizaciji produkcije i marketinga”.

Stručnjaci ističu da je svrha volonitranja sticanje radnog iskustva za poslove iz svoje struke te ostaje nejasno zašto bi uopšte politikolog za međunarodne poslove pet godina volontirao u pozorištu. Međunarodni odnosi se bave proučavanjem međunarodnog sistema, izazovima i pretnjama u međunarodnim odnosima, dok je volonterski rad koji je obavljala Ružica Jovanović namenjen nekome ko je diplomirao Menadžment i produkciju pozorišta.

Predstavnicima opozicije u lokalnom parlamentu nije objašnjeno zbog čega je Ružica Jovanović tek nakon godinu dana dostavila potvrdu da je volontirala još 2014. godine  u pozorištu “Slavija”.

Takođe, odbornicima je kao dokaz da ispunjava uslove propisane Zakonom o kulturi,  dostavljena i potvrda da je godinu dana radila kao vršiteljka dužnosti direktorice Kulturnog centra Inđija koju je potpisao predsednik UO te ustanove, Peter Bezovnik, iako za tu funkciju, kada je prošle godine imenovana, nije ispunjavala uslove propisane Zakonom o kulturi.

Kršenje zakona – učestala praksa

Po svemu sudeći, odbornicima vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini opštine Inđija je kršenje zakona postala uobičajena praksa, jer imenovanje Ružice Jovanović na mesto direktorice Kulturnog centra nije jedini slučaj.

Kako je VOICE ranije pisao, odbornici SNS-a su prošle ali i ove godine prekršili Zakon o javnim preduzećima, jer su, prvo za vršioce dužnosti direktora a zatim i za direktore, imenovali osobe koja nemaju pet godina iskustva na mestu sa visokim obrazovanjem i tri godine prakse na poslovima koji su povezani sa javnim preduzećem, kako je propisano samim zakonom.

Pored kršenja Zakona o javnim preduzećima ali i Zakona o kulturi, odbornici vladajuće stranke u Inđiji nisu poštovali ni odluke koje je donela Skupština opštine. Tako su bez konkursa dodelili socijalne stanove i time građanima, koji su takođe u teškoj materijalnoj i stambenoj situaciji, ukinuli pravo na žalbu.

Transparentnost Srbija istraživala rad JP “Ingas” Inđija

transparentnost-srbijaPored toga što su za direktore imenovane osobe koje ne ispunjavaju zakonske uslove, u pojedinim javnim preduzećima, imenovani su mimo zakona i predsednici nadzornog odbora.

Transparentnost Srbija, među više od 30 javnih preduzeća iz cele Srbije, analizirala je u prethodnom periodu i rad javnog preduzeća Ingas iz Inđije.

Kako bi došla do zaključka koliko je napretka doneo novi Zakon o javnim preduzećima, usvojen 2016. godine, analizirana je – između ostalog – i profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima, kroz izbor direktora i nadzornih odbora kao i poštovanje zakonskih obaveza.

Čitajući biografije direktora preduzeća, podatke o članovima nadzornih odbora, dostupnu i prikupljenu papirologiju i finansije preduzeća, Transparentnost Srbija je zaključila da predsednik Nadzornog odbora JP Ingas Bogdan Činkune ispunjava uslov iz Zakona o javnim preduzećima jer nema najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje.

Takođe, istraživanje te organizacije potvrdilo je i ranije pisanje VOICE-a da Dušan Lemaić, koji je prošle godine imenovan za v.d. direktora JP Ingas, nije imao pet godina iskustva na mestu koje zahteva visoko obrazovanje i tri godine prakse na poslovima koji su povezani sa javnim preduzećem, čime je opet prekršen zakon.

Podsetimo, Lemaić je nakon isteka mandata za funkciju v.d. direktora JP Ingas imenovan za vršioca dužnosti direktora JKP Komunalac, iako još uvek ne ispunjava uslove propisane zakonom.

Miodrag Blečić (VOICE) 

voice_logo