Skip to main content

Inđija: Opštinski novac deljen udruženjima funkcionera Srpske napredne stranke

01. sep 2020. Lokalne samouprave
6 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Novac građana Inđije je preko konkursa koji je raspisala lokalna samouprava dodeljen udruženjima čiji se zakonski zastupnici funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke, saznaje VOICE.

U poslednje dve godine na javnim konkursima dodeljeno je 630.000 dinara udruženju čiji je zakonski zastupnik Milan Predojević, donedavni predsednik Skupštine opštine Inđija. A, kako pokazuje istraživanje VOICE-a, novac građana ove sremske opštine u poslednje četiri godine dodeljen je i mediju čiji je glavni i odgovorni urednik Radmila Mitrović, koja je u tom periodu bila šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke u lokalnom parlamentu. Udruženje čija je zakonska zastupnica Radmila Mitrović u protekle tri godine iz opštinskog budžeta dobilo je 4,1 miliona dinara.

Novac koji je predviđen za realizovanje programa od javnog zanačaja a koji su dobila udruženja funkcionera vladajuće stranke, u najvećeoj meri je potrošen za “personalne troškove” ali i za jelo i piće, pokazuje naše istraživanje.

Najviše novca otišlo na teletinu ispod sača

Udruženje „Klub za negu nauke i kulture Milutin Milanković“, čiji je zastupnik Milan Predojević osnovano je 21. septembra 2017 godine, a već naredne, 2018. godine, ovom udruženju stiže i prvi novac iz opštinskog budžeta.

Na sednici opštinskog Veća, održanoj 2. jula 2018. godine, Predojevićevom udruženju je odobreno 280 hiljada dinara. Finansijska sredstva su bila namenjena za realizaciju programa pod nazivom „Precesija libra 2018“ koji je realizovan, prema izveštaju udruženja u koji je VOICE imao uvid, u periodu od 21. januara do 6. decembra 2018. godine.

Milan Predojević (Foto: Youtube)

Kako se navodi u izveštaju o realizaciji, od planiranih 12 održano je 10 tribina (časova) sa temom “naučnih dostignuća srpskih naučnika u oblasti geografije, fizike, elektrotehnike i zaštite životne sredine”. Od odobrenih 280 hiljada dinara, koje je udruženje Milana Predojevića dobilo na konkursu, potrošeno je 229 160 dinara. Najviše novca otišlo je za izradu panoa, stalaka i suvenira namenjenih za izložbu. Za te namene je prema izveštaju o realizaciji programa izdvojeno 76 hiljada dinara. Gotovo ista cifra potrošena je u dva restorana u kojima je račun za jelo i piće ukupno iznosio 75 hiljada dinara.

Već sledeće godine, udruženje Milana Predojevića za program „Nutacia Aries“ dobija 350 hiljada dinara iz opštinske kase. Program se takođe sastojao od javnih tribina, međutim u 2019. godini bilo je predviđeno 10 tribina odnosno časova, koliko je i održano. Ovog puta, program je realizovan od 5. aprila pa do 24. decembra 2019. godine. Prema izveštaju o realiciji programa, u prošloj godini za ishranu i osveženje je utrošeno 80 hiljada dinara. Tom prilikom, piše na računu u koji je VOICE imao uvid, najviše novca odnosno 31.200 dinara je potrošeno za teletinu ispod sača.
Pored toga, plaćeno je i dodatnih 75.000 dinara za iznajmljivanje sale namenjene za svečanost dodele priznanja.

U poslednje dve godine, kako smo naveli, na javnim konkursima je dodeljeno udruženju čiji je zakonski zastupnik Milan Predojević ukupno 630.000 dinara. Od te cifre, predviđene za realizovanje programa od javnog interesa za opštinu Inđija, 150.000 dinara je potrošeno za jelo i piće.

Milioni za medij šefice odborničke grupe SNS-a

Poput predsednika SO Inđija i šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke (2016. – 2020.) Radmila Mitrović je zakonski zastupnik udruženja koje se finansira novcem građana Inđija namenjen za sufinansiranje medija.

Istraživanje Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra (VOICE) pokazuje da je dobijeni novac trošen na plate. Početkom 2016. godine (12. februara) u Agenciji za privredne registre upisana je kao zakonski zastupnik Udruženja za medijsku afirmaciju MAT a već naredne (10.2.2017.) kao glavni i odgovorni urednik TK Turističkog kanala, čiji je izdavač pomenuto udruženje.

Radmila Mitrović (Foto: indjija.sns.org)

Iz opštinskog budžeta putem konkursa namenjenim finansiranju medija, TK Turistički kanal u poslednje tri godine dobio više od 3 miliona dinara.

Na javnom konkursu namenjenom sufinansiranju medija, raspisanom 24. januara 2017. godine Udruženje za medijsku afirmaciju MAT učestvuje sa projektom „TK vesti“. Nadležna komisija podržava projekat sa 850.000 dinara. Reč je zapravo o kratkim izveštajima sa manifestacija koje organizuje lokalna samouprava, emitovanih u okviru redovnih vesti.
To, međutim, nije jedini novac koji je dobilo udruženje čiji je zakonski zastupnik šefica odborničke grupe SNS-a. Za projekat „Inđija na Dunavu“ , na osnovu pojedinačnog davanja, lokalna samouprava je udruženju MAT (TK Turističkom kanalu) dodelila dodatnih 200.000 dinara. Reč je o pet emisija od po 15 minuta emitovanih na Youtube kanalu ovog medija.
Kako je istaknuto u finansijskom izveštaju, sredstva u iznosu od 200 hiljada dinara potrošena su na personalne troškove odnosno honorare za novinara, snimatelja, montažera, prezentera i voditelja. Među navedenima je i Radmila Mitrović.

Već naredne, 2018. godine, pored novca koje je na osnovu konkursa dodelila opština Inđija, udruženje za medijsku afirmaciju MAT dobija i novac iz pokrajinskog budžeta, 7. maja 2018. godine 100.000 dinara. A nakon javnog konkursa za sufinansiranje medija, koji je opština Inđija raspisala 18. maja iste godine, konkursna komisija je donela odluku (20. jul 1018.) da još jednom podrži projekat „TK vesti“ udruženja MAT sa istom cifrom, odnosno sa 850 000 dinara.

Inače, u Agenciji za privredne registre, šest dana nakon raspisanog konkursa 24. maja 2018. godine, upisana je nova adresa udruženja za medijsku afirmaciju MAT. Tada se iz Boška Buha naselja, udruženje seli u Tržni centar „Sloboda“ koji se nalazi u samom centru grada.

Dodatni novac u 2018. godini TK Turistički kanal dobija i na osnovu pojedinačnih davanja za projekat „Upoznajmo Inđiju“. Reč je zapravo o 8 priloga u trajanju do 4 minuta snimljenih u naseljenim mestima opštine Inđija. U prilozima nema ni jednog sagovornika, samo kadrovi naseljenog mesta pokrivenim takozvanim off-om (glasom novinara) i muzičkom podlogom. Građane opštine Inđija su ovi prilozi koštali 450 000 dinara.

Sledeće, 2019. godine, Udruženje za medijsku afirmaciju MAT na konkursu namenjenom sufinansiranju medija pojavljuje se sa projektom „Zdrav život“. Odlukom nadležne komisije, udruženju je iz opštinskog budžeta dodeljeno čak 1,1 milion dinara. Projekat “Zdrav život” podrazumevao je 20 emisija u trajanju do 20 minuta. Emisije su, pored zvaničnog Youtube kanala TK Turistički kanal, emitovane i na Sremskoj televiziji kao i na televiziji Fruška gora. Ove medijske kuće su takođe učestvavale na navedenim konkursima o čemu je VOICE ranije pisao u tekstu „Srem – velika konkursna prevara“.

Pored novca koji je udruženje MAT dobijalo putem konkursa za sufinansiranje medija, finansijska sredstva su ovom udruženju dodeljivana na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi. Tako je 2018. godine udruženju za medijsku afirmaciju MAT dodeljeno 300 hiljada dinara namenjenih za održavanje festivala kratkometražnog filma. A ove godine iz opštinskog budžeta je za iste namene tom udruženju dodeljeno je 350 hiljada dinara.

Tako je udruženje čija je zakonska zastupnica Radmila Mitrović u protekle tri godine iz opštinskog budžeta dobilo ukupno 4,1 milion dinara.

Opština Inđija

Pored već navedenih udruženja, Radmila Mitrović je i zakonski zastupnik Društva za negovanje kulture i duhovnih vrednosti „Etnoart“ Inđija. To društvo je poslednjih godina jedan od organizatora gradske slave Duhovi (pored Srpske Pravoslavne Parohije u Inđiji i Turističke organizacija opštine). Takođe, “Etnoart” je i jedan od organizatora višednevne manifestacije “Beška fest” Pokrovitelj obe manifestacije je opština Inđija.

Partijske karijere

Milan Predojević je na mesto predsednika Skupštne opštine Inđija imenovan u junu 2016. godine kao kandidat Srpske napredne stranke.
Pored plate koja je predviđena za tu funkciju od 71.000 dinara, Predojević je budžetski novac dobijao i od Agencije za ekonomski razvoj čiji je bio član, za šta mu je mesečno isplaćivano dodatnih 20 hiljada dinara. Međutim, u registru Agencije za borbu protiv korupcije nije prijavljen novac koji je na mesečnom nivou dobijao od pomenute Agencije.

Podsetimo, period početka vladavine Srpske napredne stranke u Inđiji obeležilo je masovno zapošljavanje članova ali i rodbine istaknutih naprednjaka. Među novozaposlenima u javnim preduzećima i ustanovama bila je i Marija (Predojević) Kozomara, kćerka predsednika SO Inđija Milana Predojevića.

Kako je ranije pisao VOICE, Marija Kozomara je zaposlena na radnom mestu “projektant zelenih površina” u javnom komunalnom preduzeću „Komunalac“.

Inđija

Kada je reč o Radmili Mitrović, ona je najiskusniji odbornik bar kada je o naprednjacima reč. Mitrovićka je bila i u prethodnom sazivu Skupštine opštine Inđija takođe kao predstavnica SNS-a, sa liste „Pokrenimo Inđiju – Tomislav Nikolić“ koja je u periodu od 2012. – 2016. godine imala 6 odbornika.

U aprilu te 2012. godine i Milan Predojević je učestvovao na lokalnim izborima i to kao nosilac liste „Srpska demokratska stranka Milan Predojević“. Lista nije prešla census, osvojivši svega 444 glasova od 25.561 birača koji su iskoristili svoje pravo.

Nakon izbora i formiranja nove vlasti u junu 2016. godine, Radmila Mitrović je još jednom bila u lokalnom parlamentu ovog puta obavljajući dužnost šefice odborničke grupe. Pored te funkcije, u toku četvorogodišnjeg mandata, između ostalog, predsedavala je i Savetom za praćenje primene etičkog kodeksa. Ovaj Savet je bio zadužen da prati i analizira ponašanje izabranih, imenovanih i postavljenih lica. Takođe, bila je i predsednica Stručne komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta kao i član Komisije za ravnopravnost polova.

Radmila Mitrović je izabrana za poslanicu u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine na izborima održanim 21. juna i 01. jula 2020. godine, po proporcionalnom izbornom sistemu, sa izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU dok se Milan Predojević nije našao na listi kandidata za odbornike u Skupštini opštine Inđija ove godine.

Miodrag Blečić, Svetlana Paramentić (VOICE)