Skip to main content

Novi Sad: Spor oko Crne kuće završio na sudu

02. sep 2020. Društvo
6 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Nastavak rada Centra za mlade Crna Kuća 13 (CK13) u Novom Sadu i dalje je ugroženo jer će zavisiti od sudske presude, po tužbi koju je podnelo udruženje Kuda.org, saopštila je danas Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL).

U saopštenju se dodaje da Kuda.org tužbom pokušava da poništi zajam koji je 2006. godine dobijen od SHL-a za kupovinu kuće i njenu adaptaciju u omladinski centar, te da negira hipotekarno pravo kojim SHL raspolaže kao garancijom da kuća neće biti prodata, odnosno prenamenovana. Sa druge strane, iz Kuda.org za VOICE ukazuju da je optužba SHL-a na njihov račun neosnovana, a da je tačan osnov pravnog postupka poništavanje hipoteke jer je na osnovu uvida u dokumentaciju ona neosnovana. Očekuju, stoga, da sud presudi u korist tog udruženja i da će ono na taj način „odbraniti resurs kuće za dobrobit lokalne scene“.

Sukob koji je u novosadskoj javnosti eksplodirao u maju, a koji je trenutno u zatišju, dobiće tako, po svemu sudeći, epilog na sudu.

Kuda.org protiv SHL-a

Naime, Fondacija SHL je u današnjem saopštenju upozorila da je, nakon što joj je 2006. godine predočeno da je, suprotno iskustvu sa projektima u Sarajevu i Orahovcu, ne može postati pravni vlasnik kuće, pronađen poseban aranžman: SHL je kreditirao Kuda.org sa 165.000 evra kako bi kupio kuću koja je danas poznata kao CK13. Kreditiranje je, dodaje se u saopštenju, službeno upisano kao hipoteka u katastarski registar Grada Novog Sada. SHL upozorava da podnošenjem tužbe Kuda.org proglašava kreditiranje ništavnim – po osnovu pravnih tehnikalija protivno važećem ugovoru o saradnji i ugovoru o kreditiranju. SHL ove radnje smatra ozbiljnim kršenjem poverenja, što bi moglo dodatno baciti negativno svetlo na sveukupnu sliku civilnog društva u Srbiji.

– Prosto je neverovatno da Kuda.org tvrdi da 2006. godine nije primio iznos od 165.000 evra. Iako smo prethodno bili uvereni da Kuda.org planira držati CK13 otvorenim za javnost, tužba bi ipak mogla sugerisati da se iza njihovih postupaka krije drugačija vrsta motivacije – kaže Ansgar Seng iz SHL. U saopštenju se dodaje da bi gubitak 165.000 evra dodatno negativno uticao na rad i projekte Fondacije Schüler Helfen Leben, dovodeći u pitanje mogućnost dalje finansijske podrške u regiji ako bi se sumnjiva pravna taktika pokazala uspešnom i ugrozila projektni rad.

Sa druge strane, Zoran Pantelić iz Kuda.org za VOICE tvrdi da je osnov po kojem je ta organizacija pokrenula pravni postupak zapravo poništavanje hipoteke jer je na osnovu uvida u dokumentaciju ona neosnovana.

– Da podsetimo, na osnovu projektnog ugovora „Osnivanje omladinskog centra Crna kuća“ Kuda.org je sproveo sve obavezujuće elemente saradnje između SHL i Kuda.org. Ovo je zlobna zamena teza, jer mi ne oduzimamo nikom imovinu, mi branimo imovinu. Ovo je ponovo pokušaj grube diskvalifikacije Kuda.org. Ovo je neistina, i kao što smo već naglasili ranije, mi ovim postupkom branimo resurs u korist scene, a ne da se dozvoli pohlepna privatizacija od strane šest zaposlenih i ugovora koji trenutno brani SHL – ističe on.

Dodaje da je SHL „očigledno podlegla manipulaciji grupe zaposlenih koji štite isključivo svoje lične interese“.

CK 13: Meta vlasništvo nad kućom

Nakon saopštenja SHL-a, saopštenjem se oglasio i Omladinski centar CK13, navodeći da najnoviji potez Kuda.org „samo potvrđuje da je jedini interes ovog udruženja zadržavanje vlasništva nad nekretninom po svaku cenu„. Portparol Omladinskog centra CK 13 Đorđe Majstorović u saopštenju podseća da je Kuda.org tada poručila kako njihova namera nije da prodaju Crnu kuću.

– Ispostavlja se, međutim, da je Kuda.org zapravo radila na taktici otimanja od “ključnog donatora”, kompromitujući čitavu civilnu scenu. Ovakvo podmuklo delovanje je potvrdilo sumnje da se iza poteza Kuda.org kriju interesi za privatizovanje i upodobljavanje jednog od retkih nezavisnih prostora u gradu – naveo je Majstorović u saopštenju.

Dodao je da je dodatno ometanje aktivnosti Crne kuće od strane Kuda.org nastavljeno zahtevom za oduzimanjem tehničke opreme.

– Radi se o opremi koja je preko ovog udruženja nabavljena u periodu 2007-2010. za rad Crne kuće. Kuda.org je postupak oduzimanja opreme pokrenula nakon što je dvoje članova ovog udruženja krajem jula isključeno iz Udruženja CK13 zbog ugrožavanja rada i narušavanja ugleda Udruženja, ometanja nezavisnosti u odlučivanju i kršenja etičkog kodeksa organizacija civilnog društva. Postupke Kuda.org smatramo dostojnim prezira – istakao je Majstorović.

Poručio je i da će Crna kuća, uz podršku zajednice u borbi za autonomnost i nezavisnost rada, nastaviti sa javnim programima i aktivnostima u saradnji sa Fondacijom SHL i drugim donatorima i partnerima, prijateljskim organizacijama, kolektivima, umetnicima i aktivistima.

SHL, pak, dalje podseća da je Pantelić osam godina bio član odbora Udruženja građana „Omladinski centar CK13“ i da je neočekivano počeo kritikovati rad Udruženja, te je započeo aktivnosti usmerene ili ka izbacivanju udruženja CK13 iz prostora ili ka preuzimanju istog. Tužba protiv dugogodišnjeg partnera, Fondacije Schüler Helfen Leben, poslednja je u nizu takvih radnji, navode u toj Fondaciji. Dodaju i da bi voleli da Crna Kuća i dalje opstane kao nezavisni prostor za kulturu, otvoren za javnost.

– Iz naše perspektive, sramno je na koji način Zoran Pantelić pokušava oduzeti imovinu nemačkoj humaniratnoj organizaciji, kao i nezavisan prostor poput CK13 od Novosađana. Pozivamo gospodina Pantelića i Kuda.org da preispitaju svoje postupke i nastave pregovore – rekao je Patrick Hoemke, generalni direktor Fondacije u saopštenju.

„Stojimo uz novosadsko civilno društvo nastavljajući podršku za nezavisnost CK13“, poručio je on, dodavši da se zato nadaju „da je gospodin Pantelić jednako zainteresovan za opšte dobro kao i mi – i da njegove akcije ne vode samo privatni interesi“.

– Baš iz tog razloga smo ih kritikovali, jer je reakcija bila manična obmana javnosti da Kuda.org prodaje Crnu kuću što nije istina. Zato upravo ovim pravnim postupkom želimo da rasčistimo nejasnoće, sklonimo neosnovanu hipoteku i oslobodimo Crnu kuću za scenu i za sve kojima je resurs potreban. Naši postupci će govoriti glasnije od svih kleveta i neosnovanih optužbi. Crna kuća neće pasti – zaključuje Pantelić.

Dodaje i da je simptomatično da SHL na pravni postupak pokrenut prema njima zasnovan na dokazima, odgovara neosnovanom optužbom plasiranom u medije.

– Takođe, krajnje je neprofesionalno od strane SHL da u javnost iznosi detalje pravnog procesa koji je u toku, jer je to očigledan pokušaj pritiska i demonstracije moći. Kao aktivisti ne pristajemo na podređen položaj i ne želimo da pod pretnjama podržimo birokratski aktivizam – naveo je u odgovoru VOICE-u Pantelić.

Sukob eskalirao nakon godinu dana

Kuda.org je u više navrata odbacivao navode da želi da se dočepa kuće, jer se saznalo da je za ulicu Vojvode Bojovića, u kojoj se objekat nalazi, planirano proširenje i rekonstrukcija, koju Crna kuća i objekat neposredno kraj nje ometaju. Takođe, bilo je nezvaničnih priča o eventualnom preseljenju Crne kuće i još nekoliko organizacija i udruženja na novu zajedničku lokaciju, kao i da je u čitav proces umešana i fondacija EPK 2021, ali su te tvrdnje ostale na nivou čaršijskih priča.

Podrška od 2006. godine

Fondacija Schüler Helfen Leben podsetila je u današnjem saopštenju da je Kuda.org 2006/2007. godine pokrenula CK13 i do danas ostala pravni vlasnik kuće, dok je osnovano i posebno Udruženje građana „Omladinski centar CK13“, kako bi CK13 delovala kao centar za mlade i kulturu.

SHL, koja deluje na osnovu donacija, 2006. godine je finansirala kupovinu i naknadne obnove kuće. Od tada Fondacija je pokrivala operativne troškove te podržavala aktivnosti u Centru. Inicijalni projektni partner je bio Kuda.org, dok od 2012. godine nadalje SHL podržava Udruženje građana „Omladinski centar CK13“.

Do 2020. godine nije bilo značajnih problema u saradnji između Kuda.org, Udruženja građana CK13 i SHL-a.

Kako je VOICE već ranije pisao, sukob između Kuda.org i Omladinskog centra CK13, iako započet još prošle godine, vođen je mimo javnosti, a onda je eskalirao u maju, kada je Kuda.org raskinula ugovor o korišćenju prostora Crne kuće bez naknade i zatražio novi dogovor, pod svojim uslovima. SHL tada nije zauzimala strane, a u retkim izjavama za javnost je pozivala na kompromisno rešenje. Tako je u odgovoru za VOICE, između ostalog, samo navedeno da su „veoma zabrinuti zbog urušenog odnosa između Kuda.org i CK13, jer su dobro i pouzdano sarađivali sa obe organizacije“, dodajući da bez zajedničkog angažovanja Crna kuća ne bi postojala u sadašnjem obliku.

– Bili bismo veoma srećni kada bi dve organizacije, koje su bile usko povezane godinama, mogle uspostaviti bolji međusobni odnos, kako bi CK 13 i dalje mogao da ostane kulturno mesto mladih. Nadamo se da će se dogovor ubrzo postići i da će nevladina organizacija CK 13 nakon 25. juna moći da ostane u prostorijama i nastavi svoj posao – navo je tada za VOICE Ansgar Seng.

U današnjem saopštenju podsećaju na tvrdnju Kuda.org da će se pokrenuti pregovori između Kuda.org i SHL-a.

– Međutim, od tada Kuda.org niti jednom nije reagovalo na predloge SHL-a za rešavanje problema. Umesto toga, podneo je tužbu pred novosadskim sudomu – rekao je Seng.

Pantelić takođe potvrđuje da cela kriza traje više od godinu dana, ali ističe da je SHL izbegavao da se nađe u poziciji medijatora, iako je, tvrdi, Kuda.org insistirao na tome da SHL dođe u Novi Sad „jer su članovi CK13 odbijali svaki oblik dijaloga“.

– U toku prošle godine članovi Kuda.org su kao pravni zastupnici udruženja CK13 ukazali na probleme u poslovanju i tražili izmene u poslovanju, ali se ti predlozi nisu prihvatili. Mi imamo čitavu e-mail korespodenciju u posednjih deset meseci koja dokazuju naše tvrdnje. Demantovali smo i ranije, demantujemo i sada: Udruženje Kuda.org ne namerava da proda resurs, jer to nije bila namera ni tada, ni sada. Naš cilj je usmeren ka osiguranju da resurs ostane u Novom Sadu, čak i ako Fondacija u nekom momentu odluči da se povuče iz Srbije – decidan je Pantelić.

Dalibor Stupar (VOICE)