Skip to main content

Javna ili tajna rasprava o spalionici za ispumpavanje miliona iz lokalnih budžeta?

11. jun 2019. Aktuelno
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Ekološki pokret Vrbas podneo je predstavku na javnu raspravu o Studiji uticaja na životnu sredinu spalionice životinjskog otpada “Eko-vet plus”, koja bi trebalo u narednom periodu da više od sedam puta poveća svoj kapacitet. Privatna spalionica o kojoj je VOICE već pisao, a koja je na sumnjiv način preuzela od državne kafilerije poslove upravljanja animalnim otpadom u dve trećine vojvođanskih opština, trebalo bi da proširi kapacitete sa 900 na 7.000 kilograma na dan. Poziv na javnu raspravu o Studiji uticaja na životnu sredinu upućen je preko oglasne table u samoj opštinskoj zgradi i plaćenim oglasom u dnevnom listu “Dnevnik”. Time je, smatraju u odeljenju za urbanizam i životnu sredinu, slovo zakona ispoštovano. Sam termin “javna rasprava” nije pokvaren činjenicom da su javnost na javnoj raspravi podstavljali samo jedan opozicioni odbornik i novinarka VOICE-a.

Na pitanje novinarke VOICE-a kako je javnost opštine Vrbas obaveštena o ovom pitanju i dokumentu koji bi nakon gotovo dve godine rada spalionice trebalo da pokaže “da li je ili nije životna sredina u ovoj opštini koja se prostire pored najzagađenijeg dela Velikog bačkog kanala – dodatno ugrožena”, nadležni su odgovorili da je poziv upućen preko oglasne table u opštinskoj zgradi i oglasa u dnevnom listu “Dnevnik”. Na pitanje da li kriterijum bio tiraž dnevnih novina, te da li zaposleni u Odeljenju za urbanizam i zaštitu životne sredine čitaju ovaj list, odgovoreno je da to i “nije bitno, jer je slovo zakona ispunjeno”.

Dan kasnije oglasio se Ekološki pokret Vrbas sa predstavkom upućenom načelnici odeljenja Smiljani Tomašević.

“Juče ste održali Javnu raspravu na temu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu proširenja postrojenja za animalni otpad, čiji je nosilac „Eko-vet plus“ d.o.o. Vrbas, na koju nismo pozvani! Sa žaljenjem konstatujem da ispuštanje poziva za našu organizaciju, koja je lider ekološkog aktivizma u lokalu, pa i u širem regionu, niste dobili uvid u sve aspekte mogućeg štetnog uticaja rada ovog izuzetno rizičnog postrojenja i da ste time proizveli rizik moguće štete na javnom interesu, kroz donošenje Odluke po ovom pitanju bez šireg uvida u mišljenje zainteresovane javnosti!”, navodi se u javnoj predstavci vrbaskih ekologa.

Novi vlasnik ne zna cenu profitabilnog preduzeća?

Kako je VOICE već pisao, spalionica “Eko-vet plus” doo je osnovan polovinom 2017. godine na privatnoj parceli datoj na korišćenje opštini Vrbas. Za kratko vreme, više od trećine opština u Vojvodini je usluge transporta i spaljivanja životinjskoj otpada javnim nabavkama kao jedinom ponuđaču- poverilo, umesto državnoj kafileriji, novom preduzeću. U međuvremenu, preduzeće je promenilo tri vlasnika, povezana sa vladajućom SNS. Poslednji u nizu vlasnika, izvesni Sava Milović koji je “kupio” preduzeće od Todora Šimprage, poverenika SNS-a u Srbobranu. na pitanje “za koliko novca je kupio spalionicu koja je za godinu dana ostvarila prihode od preko milion evra, odgovorio je: “Mala stvar”, i da dalji razgovor na tu temu nije za javnu raspravu.

Eventualni zakonski minimum kroz isticanje obaveštenja o ovom događaju na oglasnoj tabli i u listu “Dnevnik”, smatraju u Ekološkom pokretu Vrbas, nije dovoljan jer – kako kažu – niko nije dužan, niti je u mogućnosti da svaki dan da obilazi opštinsku oglasnu tablu i trafike na kojima se prodaje dnevna štampa.

Ratko Đurđevac, predsednik EP Vrbas, kaže da osnovano sumnja da ovakav način obaveštavanja javnosti nije slučajan i da može proizvesti odgovornost za eventualnu štetu po javnom interesu. Đurđevac je uputio zahtev za dostavljanje Studije o uticaju na životnu sredinu značajno povećanog kapaciteta spalionice animalnog otpada koju je VOICE u prethodne dve godine povezao sa najvišim funkcionerima vladajuće SNS.

Studija nije objavljena na zvaničnom sajtu opštine Vrbas. Novinarka VOICE-a tražila je od nadležnih u lokalnoj samoupravi ovaj dokument, ali joj je dokument od preko 200 strana ponuđen na uvid. Ni predstavnici opštinskog odeljenja, ni agencija “Kozomora” iz Novog Sada nisu želeli da dostave sažetak Studije, pa ni samu prezentaciju koja je predstavljena na “javnoj raspravi” zaposlenima u opštinskoj upravi, predstavnicima “Eko-vet plusa”, jednom opozicionom odborniku i novinarki VOICE-a.

Ranka Ivanoska (VOICE)