Skip to main content

VOICE: Udruženju povezanom sa Marijanom Rističevićem 700 hiljada dinara od ministarstva

14. jun 2019. Istraživanja
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Udruženje Savez seljaka SB, čiji je zastupnik do 2015. godine bio Marijan Rističević, republički poslanik i predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, a koje deli sedište sa njegovom Narodnom seljačkom strankom u Inđiji, našlo se među visoko rangiranim udruženjima na nedavno okončanom konkursu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za finansiranje projekata u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2019. Ovom udruženju Ministarstvo je dodelilo 700 hiljada dinara.

Vršačko udruženje “Stanište” podnelo je prigovor na nepravilnosti u odlučivanju i rangiranju projekta ukupno 9 udruženja od 23 izabranih na konkursu. U odgovoru kojim se prigovor odbacuje kao neosnovan, udruženje povezano sa Rističevićem se ne pominje.

Na spisku 23 udruženja kojima je raspoređeno ukupno 10 miliona dinara našla su se i udruženja koja se ne bave poljoprivredom, kako je predviđeno konkursom, kao i udruženja osnovana neposredno pre pa i tokom trajanja samog konkursa, tvrde u “Staništu”.

Ipak, najzanimljiviji slučaj predstavlja udruženje Savez seljaka SB, koje je ministarstvo pomoglo sa 700 hiljada dinara, a čiji je zastupnik do 2015. godine bio Marijan Rističević. Nakon toga ga je u udruženju nasledio Stevan Došen o čijim vezama sa Rističevićem je VOICE pisao prošle godine.

Naime, Nikola Došen je do 2018. godine bio zastupnik udruženja Savez seljaka SB, a tada je, prema istraživanju VOICE-a, bio i pravni zastupnik kompanije Aliquantum agro doo, kojoj je opština Inđija dala je u zakup 200 hektara poljoprivrednog zemljišta, na 30 godina, za investiciju vrednu 862 hiljade evra. Sedište kompanije bilo je na na istoj adresi kao i prostorije Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića. Na istoj adresi, utvrdio je VOICE iz evidencije APR-a, nalazi se i udruženje Savez seljaka SB.

Dejan Maksimović iz Ekološkog Centra “Stanište” kaže da je, bez dodeljenih iznosa, podneo prigovor jer je uočio da pojedina udruženja ne ispunjavaju ni opšte uslove konkursa, to jest da su se na rang listi našla udruženja koja u statutima nemaju ciljeve u vezi sa poljoprivredom, kao i da nemaju potrebne kapacitete za sprovođenje predloženih projekata propisane konkursom.

Maksimović je, kaže, nakon što je 8. maja ove godine objavljen predlog liste vrednovanja i rangiranja uočio da osam udruženja ne ispunjava barem jedan od dva uslova, ali i da je sumnjiv način na koji su se pojedina našla visoko rangirana – još uvek bez visine dodeljenih iznosa.

Poređenjem odluke o dodeli ukupno 10 miliona dinara za projekte 23 udruženja i podataka Agencije za privredne registre, VOICE je utvrdio da beogradsko udruženje Mladi za Srbiju 2016 kome je dodeljeno 400 hiljada dinara u svom statutu nema reč “poljoprivreda” niti ciljeve u vezi sa temom konkursa. Isti slučaj je i sa Kulturno-prosvetnom zajednicom Srbije, čiji se ciljevi definisani statutom odnose isključivo na kulturu.

Sa milion dinara ministarstvo je odlučilo da finansira udruženje Amikus osnovano sa sedištem u Beogradu svega četiri meseca pre raspisivanja konkursa. Ovo udruženje, koje u statutu ima široko definisane ciljeve od turizma, preko kulture, do poljoprivrede je za kraj 2018. godine APR-u podnelo izjavu o neaktivnosti.

„I ja sam poljoprivrednik“ (matični broj 28275773) je udruženje koje je osnovano 26. februara 2019. godine, za vreme trajanja konkursa.

Džentlmenski dogovor umesto ispravke neregularnosti?

Dejan Maksimović, foto: Sandžak pres

Dejan Maksimović iz EC “Stanište” kaže da mu je nekoliko dana nakon podnošenja prigovora, zazvonio telefon. Poziv koji je stigao iz ministarstva ga je, navodi, ostavio bez teksta. “Ženski glas mi je rekao da zovu iz ministarstva i da će mi prebaciti liniju. Dalji razgovor sam vodio sa nekim čije ime nisam ni razumeo jasno. Shvatio sam da je tema prigovor koji sam podneo. Čovek me je pitao da li sam spreman na “džentlmenski dogovor” to jest da će uskoro biti raspisan novi konkurs. Rekao sam da nam nije potrebno da se dogovaramo, ako je fer i regularan konkurs. Na kraju priče, zaprepašćen sam činjenicom da je neko iz ministarstva nastupio sa burazerskom pričom, da bi nekoliko dana kasnije stigao zvaničan odgovor kojim se prigovor odbija kao neosnovan.

“Stanište” je podnelo prigovor na izbor ukupno devet udruženja, zajedno sa udruženjem čiji je Rističević bio zastupnik, a koje deli sedište sa Narodnom seljačkom strankom.

U odbačaju prigovora koje mu je uputilo ministarstvo to udruženje se ne pominje, a odgovor je završen rečenicom da “ostali navodi iz prigovora nisu posebno razmatrani jer nisu imali uticaja na donošenje odluke”.

Ranka Ivanoska (VOICE, foto: Medija centar Beograd)