Skip to main content

Kako izmišljeni naslovi narušavaju tačnost tekstova

30. sep 2020. Fact-checking
3 min čitanja

Autori

Aleksandar Bugarin i Divna Prusac (VOICE)

Početkom septembra portal Newspanel.rs preneo je tekst “Kurc opleo po Merkelovoj: Napravila si katastrofu sa migrantima, tvoja odluka pre pet godina je uništila Evropu!”. Kao izvor ovog teksta navedeni su Sputnjik i Informer, poznati po objavljivanju tekstova nacionalističkog i antimigrantskog narativa.

Suština teksta prikrivena je senzacionalističkim i izmišljenim naslovom u kom se navodi kako je austrijski kancelar Sebastijan Kurc “opleo” po nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je, kako se u naslovu tvrdi, „napravila katastrofu sa migrantima“.

Prema navodima ovog portala u naslovu teksta, Kurc direktno prebacuje krivicu za migrantsku krizu na Merkelovu i kaže da je njena odluka doneta pre pet godina “uništila Evropu”.

Sadržaj teksta je u osnovi identičan tekstu objavljenom u dnevnom listu Danas, s tom razlikom što Danas kao izvor informacije navodi agencije Fonet i Hina, dok se portal Newspanel na momente poziva na portal Jutarnji.hr, a glavni izvori su mu Sputnjik i Informer.

Kako se navodi u Danasovom tekstu, austrijski kancelar Sebastijan Kurc jeste nazvao pogrešnom odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice za migrante, ali nije izjavio da je “napravila katastrofu sa migrantima”, niti da je njena odluka “uništila Evropu”.

Sličan način širenja polutačnih informacija portal Newspanel iskoristio je i u tekstu sa naslovom “Marin le Pen: Zašto se uvek polazi od stava da moramo da primimo migrante? E, PA NE MORAMO!”

Predsednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni savez i poslanica Evropskog parlamenta zaista često zastupa nacionalističke i krajnje desne stavove. Sporna izjava koja stoji u naslovu ovog teksta dodatno je ksenofobno obojena rečenicom koja naglašava i potpiruje rasističke stavove.

Vest agencije Beta, koju je kasnije preneo i Danas jasno govori o tome da je Marin le Pen protiv doseljavanja migranata, ali rečenica koja je istaknuta u naslovu “E, pa ne moramo!” se nigde ne pominje.

Od svog nastanka, tabloidni portal Newspanel.rs poznat je po agresivnoj antimigrantskoj kampanji i kreiranju zablude o takozvanom “pokoravanju Srbije”. Portal nema impresum, niti je poznata činjenica ko ga je registrovao i ko ga uređuje.

Antimigrantski materijali prate i različite neutemeljene teorije zavere poput antivakserske politike, propagiranja tzv. velike Srbije i širenje mržnje prema različitim marginalizovanim grupama poput LGBTQ+ populacije, Roma i ostalih.

„Klikbejt“ privlačan čitaocima zbog manjka medijske pismenosti

Istraživanja nažalost ukazuju na nizak nivo medijske pismenosti stanovnika Srbije, naročito mladih, kao i na veliku potrebu za osnaživanjem građana da prepoznaju lažne vesti i dezinformacije. Navika građana da često preskaču tekst i ne čitaju dalje od naslova jeste ono što ovakvim portalima daje moć da utiču na građanke i građane. 

Čak i kada je sadržina ovih i sličnih tekstova većim delom istinita, portali koji objavljuju naslove ovog tipa teže ka tome da privuku čitaoce metodom “klikbejt”, gde je naslov u potpunosti drugačiji od samog tela teksta i često jeste krajnje nepovezan.

Dakle, teži se ka tome da pratioci antimigrantskih grupa primete objavu, krajnje upitan naslov i prihvate isključivo informaciju koju nosi naslov, bez daljeg čitanja teksta. “Klikbejt” metod nije nepoznanica tabloidnim medijima ni u Srbiji ni u svetu. Klikbejt je senzacionalistički naslov koji pogrešno predstavlja sadržaj članka, s ciljem privlačenja čitalaca da kliknu na podeljeni link. Klikbejt je verovatno najrasprostranjeniji oblik manipulacije u onlajn medijima. Cilj je da se vest zapaljivim naslovom pretvori u profit od oglašavanja pa i po cenu širenja govora mržnje. Ovaj sistem naslova krajnje je opasan i u ekstremnim slučajevima, poput gorenavedenih, može u potpunosti da promeni smisao teksta.

Aleksandar Bugarin i Divna Prusac (VOICE)

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.