Skip to main content

Migrant je kriv, čak i kada to nije dokazano

29. sep 2020. Fact-checking
2 min čitanja

Pre nekoliko dana informativni portal subotica.com objavio je tekst „Nožem napao mladića u mračnoj Prvomajskoj, oteo mu telefon”. Naslov ne dovodi čitaoce u zabludu, budući da tekst čini svedočenje mladića koji je pre izvesnog vremena zaista to doživeo u Subotici.

Međutim, problem je što se nadalje u tekstu implicira da je napadač bio migrant jer se obratio na engleskom jeziku, premda je i sam mladić, žrtva ovog napada, izjavio kako sumnja u to ali da nije siguran, budući da je bio mrak a napadač je nosio medicinsku masku.

U svojoj izjavi, napadnuti je naveo kako mu “nije cilj da širi strah, rasizam ili bilo kakvu netrpeljivost”, ali da smatra kako je “grad u obavezi da se ozbiljno pozabavi pitanjem migranata, pošto veruje da će se ovi slučajevi nastaviti dešavati, i to sve više.”

Nadalje, u tekstu se navodi svedokinja ovog događaja, koja, zbog mraka, nije videla šta se tačno dogodilo. Ipak, ona takođe naglašava da gradska vlast treba da “obrati pažnju na migrante i da im se ne dozvoli da se baš svuda šetaju.”

Svedokinja ovog događaja, dakle, tvrdi da je napadač migrant, iako ga, kako je sama rekla, nije videla.

U odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici navodi se da je Policijska uprava u tom gradu obavestila tužilaštvo o ovom događaju koji se odigrao 18. septembra 2020. godine, te da je ovo krivično delo okarakterisano kao razbojništvo.

Kako se navodi u odgovoru redakciji VOICE-a, pomenuti predmet je zaveden u KTN upisnik, koji označava upisnik za nepoznate učinioce krivničnih dela

Iako u zvaničnim dokumentima stoji da identitet napadača nije utvrđen, ipak se u subotičkim medijima o njemu piše kao o migrantu.

To je dovelo i do mnogih komentara čitalaca na ovu vest, kojih u trenutku pisanja ovog teksta ima 58.

Od toga čak 32 komentara imaju izraženu antimigrantsku crtu, pa se tako najčešće piše o deportovanju migranata tamo odakle su došli, kako nemaju šta da traže u gradu i kako pijani napadaju devojke.  

Upravo po komentarima se primećuje kako ovakvi tekstovi, iako ne nužno antimigrantski već na prvi pogled novinarski objektivni, ali bez otklona od nedokazane krivice migranata, utiču na javno mnjenje i njihov stav o migrantima, budući da se cela jedna društvena grupacija predstavlja kao opasna po stanovnike jednog grada.

Osnivači portala Subotica.com navode da je osnovni moto portala BRZO, PRECIZNO, OBJEKTIVNO i TAČNO, te da su informacije koje plasiraju „proverene i imaju jasan cilj da na jedini pravi način informišu, a ne da dovedu u zabludu posetioca ili bilo kojeg korisnika portala“. Ne i ovoga puta!

Vanja Kolar (VOICE)

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.