Skip to main content

Lažna fotografija navodnih migranata nastala u Sidneju, a ne u Beogradu

01. okt 2020. Fact-checking
2 min čitanja

U jednoj antimigrantskoj privatnoj Fejsbuk grupi prošle nedelje je podeljena fotografija na kojoj se vidi nekoliko osoba odevenih u potpuno crne odore, prekrivenih lica, kako u rukama drže cigarete i pivo. U opisu stoji da je fotografija nastala u Beogradu 2018. godine i aludira se na migrante. Međutim, fotografija nije napravljena u Beogradu i nastala je mnogo ranije u dalekoj Australiji.

Antimigrantska grupa „Migranti baš vam se ra“, koja broji oko 1.300 članova, često je platforma za deljenje sadržaja protiv migranata, neretko i lažnog. Tako su pomenutog dana administratori grupe postavili fotografiju na kojoj se vidi pet osoba odevenih u kompletno crne odore, koje su im potpuno prekrile lice i telo, poput onih koje su obično navode kao tipične za žene iz pojedinih islamskih zemalja.

Na fotografiji se vidi kako pet osoba u crnim odorama sede, verovatno, u bašti nekog kafića, dok dve osobe u rukama drže cigarete i piju piće koje izgledom podseća na pivo. Uz fotografiju stoji opis „Belgrade 22.9.2018“, i ime čoveka koji je fotografiju navodno „zabeležio“. 

Međutim, analizom smo došli do podatka da je fotografija nastala u bašti jednog hotela u australijskom gradu Sidneju. Ne može se sa sigurnošću utvrditi ko je njen autor, niti kada je ona tačno nastala.

Fotografija se na internetu prvi put pojavila još 28. septembra 2013. na portalu friendsnchrist.ning.com, gde su korisnici učestvovali u antimuslimanskoj „konverzaciji“. Narednih godina fotografija se širila internetom, da bi danas bila objavljena na više od 270 sajtova.

Međutim, na jednom tviter nalogu koji se bavi borbom protiv glasina navodi se da je zapravo reč o grupi rasističkih Australijanaca koji nose muslimanske odore. Fotografija je nastala u Australiji, ali nema potvrde informacije da je reč o Australijancima rasistima.

S druge strane, objava fotografije u grupi „Migranti baš vam se ra“ naišla je na reagovanje na desetine članova, od kojih je polovina njih fotografiju i prokomentarisala. Pored komentara „Ovde nešto nije redu, po Kuranu oni ne piju akohol“ i „Da li je ovo moguće“, jedan član je napisao: „Pa ovo nije u Beogradu“.

Antimigrantska grupa „Migranti baš vam se ra“ nastala je 2017. godine pod nazivom „Migranti niste dobrodošli u Srbiju“. Grupa je 2019. preimenovana. U njoj se, pored antimigrantskih, neretko dele i nacionalistički i homofobni sadržaji, koje često proprate i pogrdni komentari. 

Kao administratori Fejsbuk profila navode se šest osoba, među njima i pet žena čije su fotografije očigledno lažne, kao i njihova imena i lični podaci. Ime šestog administratora je takođe lažno dok se kao moderator grupe navodi izvesni Zdravko Vreljaković. Njegova fotografija identična je onima koje objavljuje na privatnom profilu.

Petar Alimpijević (VOICE)

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.