Skip to main content

Šid: Više od milion evra za jedinog ponuđača na konkursu

01. okt 2020. Lokalne samouprave
5 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Opština Šid je za četiri godine izvršila isplatu za uslugu i radove u iznosu od 136 506 128,57 dinara bez PDV-a (1,1 milion evra) firmama „Sokak agregati DOO“ i „Katago Construction DOO“ koje su u vlasništvu rumske porodice Đapić odnosno Vojislava, Gorana i Katarzyne, saznaje Vojvođanski istraživačko – analitički centar (VOICE).

Vojislav Đapić je nakon dolaska na vlast rumskih naprednjaka, decembar 2013.godine, uspostavio uspešnu saradnju sa Slađanom Mančićem, kome je od avgusta ove godine ovo treći mandat predsednika opštine Ruma. Istraživanje VOICE-a, koje obuhvata period od 2016. – 2019. godine, pokazuje da je lokalna samouprava u Šidu preko javnih nabavki angažovala firme „Sokak agregati DOO“ i „Katago Construction DOO“ za poslove redovnih održavanja lokalnih puteva i ulica, zatim uređenja atarskih puteva kao i različitih radova na površinskom sloju. Najčešći kriterijumi za dobijanje posla su bili najniža ponuđena cena, a na konkursima koje je raspisala opština Šid rumske firme su se najčešće pojavljivale kao jedini ponuđač.

Osnivanje firmi i saradnja sa vlastima

Porodica Đapić je, prema dostupnim informacijama u Agenciji za privredne registre, osnovala firmu „Sokak agregati DOO“ davne 1992. godine sa sedištem u Rumi. Na istoj adresi, 2002. godine, osnovali su i drugu firmu pod nazivom „Katago construction DOO“. Direktor obe firme bio je Vojislav Đapić dok je Katarzyne Đapić bila vlasnik.

Vojislav Đapić je prvi put došao u žižu javnosti u julu 2013. godine kada je Ruma bila oblepljena plakatima sa porukom da rukovodstvo opštine pljačka građane.

Na plakatima su, pored fotografije Vojislava Đapića, bile i fotografije tadašnjeg predsednika opštine Gorana Vukovića (DS), njegovog tadašnjeg zamenika i predsednika Opštinskog odbora SPS – a Dragana Kardaša, kao i tadašnjeg šefa odborničke grupe „Građanska inicijativa za Rumu“ Željka Došena. Ispod svake fotografije su i bili njihovi brojevi mobilnih telefona i poruka: „Oni pljačkaju Rumu! Pitajte ih zašto?!“.

Iako su tog jula 2013. godine „prozvani“ funkcioneri optuživali Srpsku naprednu stranku da stoji iza ove akcije, Vojislav Đapić je nakon dolaska na vlast rumskih naprednjaka (decembar iste godine) uspostavio uspešnu saradnju sa Slađanom Mančićem, koji je na mesto zamenika predsednika Opštine Ruma izabran 9. decembra 2013. godine, a na funkciju predsednika Opštine Ruma 4. oktobra 2014. godine.

Inače, nakon junskih izbora, na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Ruma, održane 21. avgusta 2020. godine, Slađan Mančić je po treći put izabran za predsednika Opštine.

Vojislava Đapića u aprilu 2014. godine na mestu direktora firme „Sokak agregati DOO“ zamenjuje Goran Đapić a već naredne 2015. godine je izvršena i promena pretežne delatnosti. Tada se iz registra briše „Trgovina na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom“ i upisuje kao pretežna delatnost – Izgradnja puteva i autoputeva. Izmena delatnosti je izvšena početkom aprila a četiri meseca nakon toga Vojislav Đapić ulazi u sastav Privrednog saveta opštine Ruma. Konstitutivnoj sednici su prisustvovali i predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić.

Na sednici Skupštine opštine Ruma koja je održana 7. juna 2017. godine, pored direktora javnih preduzeća, načelnika opštinskih odeljenje opštinske uprave i sekretara Crvenog krsta, za člana Štaba za vanredne situacije opštine Ruma imenovan je i Vojislav Đapić. Za komadanta Štaba je imenovan predsednik opštine, Slađan Manćić.

Početkom naredne godine (23. februara 2018. godine) opština Ruma pokreće otvoreni postupak javne nabavke – Rekonstrukcija Glavne ulice od ulice 27. oktobar o Zmaj Jovine ulice. Ugovor za projekat vredan 165,8 miliona dinara, od čega Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine sufinansira 130.4 miliona dinara, potpisao je u maju 2018. godine Vojislav Đapić. Njegova firma „Katago Contruction DOO“ je bila nosilac posla.
Kako je utvrdila Državna revizorska institucija (DRI), Opština Ruma je u 2018. godini preuzela obaveze ili obavila isplatu za nabavku dobara, usluga i radova u iznosu od 115,3 miliona dinara u kojima su utvrđene značajne nepravilnosti koje nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U izveštaju DRI, koji je preneo portal 021, navodi se da je bilo nepravilnosti u rekonstrukciji Glavne ulice kao i to da je utvrđeno da su se u grupama ponuđača na javnim nabavkama koje je raspisala opština Ruma konstantno ponavljale dve iste firme – „Sokak agregati DOO“ i „Katago Construction DOO“.

Poslovi u Šidu

Pored značajnih poslova koje firme porodice Đapić dobijaju u Rumi, na konkursima koje raspisuje opština Šid se “Sokak agregati DOO” i Katago Contruction DOO” pojavljuju, u većini slučajeva, kao jedini ponuđači ili sa najmanjom ponuđenom cenom, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra ( VOICE).

Kako smo naveli, u periodu 2016. – 2019. godine lokalna samouprava u Šidu je preko javnih nabavki angažovala firme „Sokak agregati DOO“ i „Katago Construction DOO“ za poslove redovnih održavanja lokalnih puteva i ulica, zatim uređenju atarskih puteva kao i različitim radovima na površinskom sloju.

Tako je u 2016. godini mesna zajednica Erdevik (opština Šid) nakon javne nabavke za odabir izvođača prilikom uređenja atarskih puteva dodelila jedinom ponuđaču ugovor vredan 4,1 milion dinara (bez PDV-a). Na raspisanu javnu nabavku jedina ponuda je stigla od grupe izvođača – Sokak agregati DOO i Katago Contruction DOO.

Iste godine JP za stambene usluge i građevinsko zemljište nakon raspisane javne nabavke za izvođača radova na održavanju puteva i ulica na teritoriji opštine Šid ugovor dodeljuje firmama porodice Đapić, kao jedinom ponuđaču. Ugovor je bio vredan 496 081,20 dinara (sa PDV-om).

Sa istim javnim preduzećem, potpisan je i ugovor vredan 33 750 027 dinara (bez PDV-a) međutim, ugovor je izmenjen i procenjen na 35 437 528,37 dinara (bez PDV-a). U obrazloženju piše da se “tokom izvođenja ugovorenih radova pojavila potreba za izvođenjem viškova radova. Višak radova je nastupio usled više izvedenih radova”.

Za prevoz i ugradnju grebane asfaltne mase, u 2016. godini, firmama porodice Đapić plaćeno je 17 000 dinara (sa PDV-om) na osnovu potpisanog ugovora sa JP za stambene usluge i građevinsko zemljište.

Zgrada opštine Šid

Dalje istraživanje VOICE-a pokazuje da se naredne 2017. godine na tenderima koje je raspisala opština Šid samostalno pojavljuje Goran Đapić odnosno firma Sokak agregati DOO. Zanimljiv je i podatak da se upravo te godine na spisku donatora za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića našao i izvesni Goran Đapić sa prebivalištem u Rumi.

Kao jedini ponuđač za posao na izgradnji sporednih puteva Sokak agregati DOO dobija ugovor, 2017. godine, vredan 19 340 200 dinara (bez PDV-a).

Lokalna samouprava u Šidu je firmu Gorana Đapića angažovala za isti posao i naredne 2018. godine. Ugovor je bio vredan 5 954 415 dinara (bez PDV-a). I ovog puta je Sokak agregati DOO bio jedini ponuđač.

To nije bio jedini ugovor koji je Goran Đapić potpisao sa opštinom Šid u 2018 godini. Za posao redovnog održavanja lokalnih puteva i ulica, kao jedini ponuđač, firma Sokak agregati DOO plaćena je 25 miliona dinara (bez PDV-a).

I naredne, 2019. godine Đapićeva firma bila je angažovana za isti posao – redovno održavanje lokalnih puteva i ulica na teritoriji opštine Šid. Ugovor je bio vredan 10 miliona dinara (bez PDV-a).

Nakon otvorenog postupka javne nabavke (dve partije) za izgradnju pešačko – bicikističke staze u radnoj zoni, u 2019. godini, opština Šid je potpisala ugovor vredan 36 160 904 dinara (bez PDV-a) sa grupom ponuđača. Pored Katago Construction DOO i Sokaka agregati DOO u grupi ponuđača koje su dobile posao bile su i firme „AG UNS ARHITEKTONSKO-GRAĐEVINSKI INSTITUT“ DOO, Novi Sad kao i „KARIN KOMERC MD“ DOO, Veternik. Takođe u ovoj grupi ponuđača je još jedna firma iz Rume – FELT DOO.

Miodrag Blečić (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!