Skip to main content

Kako srbobranska vlast kažnjava Brižit Bardo iz političkih razloga

03. maj 2018. Istraživanja
7 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Na deceniju postojanja i rada, udruženje “Bak” za zaštitu prava životinja iz Nadalja u srbobranskoj opštini dobilo je donaciju Fondacije Brižit Bardo. Nakon ispunjenih strogih kriterijuma, donacija bi mogla da pomogne da se humano reši problem napuštenih pasa i mačaka u ovoj opštini. Prepreka za realizaciju ovog poduhvata više nije novac već “nezainteresovanost” lokalnih čelnika da budu partneri udruženju čiji je osnivač Svetlana Đorđin, odbornica koja je pre nekoliko meseci napustila odborničku grupu SPS i vladajuću koaliciju.

– Od 2008. godine se borimo i radimo na humanom postupanju sa napuštenim ljubimcima i rešavanju tog problema na civilizovan način. Nažalost, bez sistemskog rešenja i finansijskih sredstava – svi uspesi su rezultat individualne volje i napora članova udruženja, ali to su kratkotrajna rešenja. Nakon deset godina, obratila sam se Fondaciji Brižit Bardo, iako ne znam francuski. Uz pomoć prijatelja, naša prepiska u kojoj sam predala gomilu dokumentacije o prethodnom radu udruženja i referencama je vođena na francuskom jeziku. Takođe i prijavu za donaciju smo predali na francuskom, zahvaljujući prijateljima koji su nam pomagali u prevođenju – kaže Svetlana Đorđin, predsednica udruženja “Bak”, za VOICE.

– Konačno, u martu je stigla koverta koju nisam smela da otvorim. Dobili smo donaciju od 5.000 evra za sterilizaciju i kastraciju što zapravo znači da, praktično, možemo da rešimo problem napuštenih pasa na teritoriji opštine Srbobran – kaže Đorđin.

Fondacija Brižit Bardo izdvojila novac za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka u opštini Srbobran, ali lokalni čelnici nisu zainteresovani!?

Ona je, objašnjava, tražila ponude nekoliko veterinara i izabrala najpovoljnijeg koji se uklopio sa dodeljenim iznosom – dovoljnim za sterilizaciju ili kastraciju 250 pasa.

Donacija Fondacije pod pokroviteljstvom francuske glumice došla je kao nagrada za decenijski rad udruženja koje je osnovala kao građanka, a nezainteresovanost lokalnih čelnika bila je kazna za neposlušnost Svetlani Đorđin, odbornici.

Mala varoš u kojoj se svi znaju

Đorđin je, kaže, od pre nekoliko meseci u lokalnoj skupštini – nezavisna odbornica. Na ovaj korak se odlučila jer se nije složila sa odlukom SPS da po svaku cenu bude u koaliciji sa vladajućom SNS.

– Ovo je Srbobran gde žive ljudi sa imenom i prezimenom, a ne partije. Mala varoš u kojoj se svi znamo. Ja sam bila protiv koalicije sa SNS i u tome sam bila jasna. Mandat su mi dali građani, a ne partija. Znači, moj zadatak je da prepoznam šta muči građane, a ne da udovoljavam partiji. Nisam vratila mandat. Napustila sam odborničku grupu i koaliciju. Nastavila sam da se borim za skupštinskom govornicom za teme koje tište građane. Ne isključujem mogućnost da je to problem sada kada treba da na pravi način potrošimo donaciju – kaže za VOICE Svetlana Đorđin.

Svetlana Đorđin: Politička prepreka rešavanju problema napuštenih kućnih ljubimaca (foto: VOICE)

Đorđin veruje da je partnerstvo sa lokalnom samoupravom uz donaciju Fondacije Brižit Bardo moguće i potrebno, jer opština ima interes da reši gorući problem napuštenih pasa na ulicama, ali i milionskih iznosa koji se izdvajaju iz opštinske kase za ujede pasa.

– Psi kada su sterilisani ili kastrirani nisu agresivni. Dakle, psi budu mirniji i nema razloga za agresiju, ali ni za lažne prijave koje koštaju građane opštine Srbobran koji pune kasu – objašnjava predsednica udruženja “Bak”.

Zvanični razgovor

U opštini Srbobran od svega tri naseljena mesta “svi se poznaju i sve se zna”, kaže Đorđin, pa je odlučila da razgovor o primljenoj donaciji sa predstavnicima lokalne samouprave obavi “zvanično”.

– Mala je varoš, pa sam mogla sa predsednikom opštine da popričam telefonom ili u kaficu. Poznanici smo. Ipak, ova donacija je ozbiljna stvar. Nisam mogla da isključim ni to što sam do juče, takoreći, bila deo vladajuće koalicije kao odbornica SPS, a već skoro pola godine nastupam kao nezavisna odbornica. Dobili smo donaciju koju ne samo što moramo pravdati svakom pojedinačnom fakturom, već i sa tri fotografije svakog psa pre, tokom intervencije i posle. Nisam htela da ulazim u kuloarske priče – objašnjava ona.

Lokalne samouprave ignorišu zakone

Trajno rešavanje reprodukcije napuštenih pasa na ulicama po principu “uhvati-steriliši-vrati” država Srbija je, sporadično, sprovodila od 2009. do 2013. godine.
Udruženje građana “Link plus” je u svojoj studiji objavilo da je Beograd prva lokalna samouprava koja je sprovela određene mere za trajno rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka, ali bez podrške državne uprave. “Beogradska Strategija usvojena je mesec dana pre usvajanja Deklaracije o kontroli brojnosti populacije pasa u Evropskoj uniji koju je Evropski parlament usvojio u oktobru 2011. godine i koja za Srbiju nije obavezujuća. Usvajanje te Deklaracije za EU predstavlja prvi korak ka usvajanju zajedničke zakonske regulative u oblasti zaštite kućnih ljubimaca, a ona sadrži iste principe kao beogradska Strategija – odgovorno vlasništvo kao uslov kontrole brojnosti napuštenih životinja: čipovanje, vakcinacija, sterilizacija pasa i mačaka i edukacija vlasnika.”, navodi se u studiji “Link plus”.
Zakon o veterinarstvu RS iz 2005. godine obavezuje lokalne samouprave da na svojim teritorijama osnuju zoohigijenske službe i zbrinjavaju napuštene životinje, a Zakon o dobrobiti životinja iz 2009. godine propisao je, između ostalog, lokalne samouprave, kao i građani i udruženja, dužni da brinu o životu i zaštiti zdravlja i dobrobiti životinja i međusobno sarađuju, koordiniraju i usklađuju donošenje i sprovođenje odluka u oblasti dobrobiti životinja, kao i da su dužni da izrade i sprovode program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, obezbede prihvatilište.
Trinaest godina nakon usvajanja Zakona o veterinarstvu i devet godina nakon usvajanja Zakona o dobrobiti životinja veliki broj opština i gradova nije usvojio program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja, nije osnovao zoohigijensku službu, nema prihvatilište za napuštene životinje, eutanazira napuštene životinje u suprotnosti sa članom 15. Zakona o dobrobiti životinja, ne sarađuje sa udruženjima i netransparentno troši novac iz budžeta”, navodi se na internet prezentaciji nevladine organizacije “Link plus”.
Fondacija francuske glumice humani način redukcije napuštenih pasa i mačaka u Srbiji finansira od 2002. godine do danas.

Vest da je udruženje za zaštitu prava životinja “Bak” iz Nadalja dobilo donaciju fondacije Brižit Bardo osvanula je, pre više od mesec dana, na lokalnom info portalu. U udruženju kažu da su očekivali da će lokalna samouprava oberučke prihvatiti da bude partner.

Konačno i u dopisu kojim Fondacija Brižit Bardo dodeljuje donaciju udruženju “Bak”navodi se i da “očekuju da će ovaj iznos doprineti saradnji sa opštinskim vlastima”.

Od lokalne samouprave, kao partnerski ulog, udruženje “Bak” je tražilo sanitarni prostor i adekvatno vozilo, jer opština Srbobran poseduje određeni broj objekata i povremeno sarađuje sa Javnom agencijom za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP) koja upravlja prihvatilištem u Vrbasu.

Žrtve političke osvete? (foto: VOICE)

Odbijena ponuda

Đorđinova je bila uverena, kaže, da će ponuda biti prihvaćena oberučke.

– Predsednik Paroški mi je rekao da treba organizovati okrugli sto, kao i da komunalno preduzeće “Graditelj” mora biti uključeno, ali takođe da nemaju prostor jer je većina objekata u postupku restitucije. Za nas je ovo značilo odbijanje ponude, jer postoje prostori koji se godinama ne koriste. Očekivali smo od lokalne samouprave da ponudi ili prihvati da snosi trošak vakcinacije. Objasnila sam da donacija ne može biti korišćena za troškove goriva i zakupa prostora – kaže Đorđinova za VOICE.

Milioni iz budžeta za ujede napuštenih pasa

Opština Srbobran se tokom 2016. godine našla među onim opštinama koje izdajajaju najviše novca za žrtve ujeda napuštenih pasa, te je pooštrila proceduru za dokazivanje kako bi sačuvala lokalni budžet od ogromnih izdvajanja za isplatu nadoknada “navodnim žrtvama”, pisali su mediji. Tadašnji predsednik Srbobrana Nedeljko Čestić (SNS) rekao je da se mora tragati za trajnijim rešenjem problema napuštenih životinja, u skladu sa evropskim standardima. Tokom 2016. godine lokalnoj samoupravi u Srbobranu prijavljeno je 48 ujeda pasa, a za odštetu je, prema tvrdnjama nadležnih u opštini Srbobran, pojedinačno isplaćivano oko 60.000 dinara. Kada se ovom iznosu dodaju i porezi, svaki ujed Srbobran košta oko 100.000 dinara uz troškove veštaka i sudskog procesa, govorili su za medije lokalni predstavnici. Da pojedinačni iznosi sudskih procesa za ujede napuštenih pasa u srbobranskoj opštini koštaju više, te variraju od 180.000 dinara do gotovo milion dinara, svedoči izveštaj Državne revizorske institucije za 2016. godinu koju je preneo lokalni portal.
Iste godine, Ministarstvo za lokalnu samoupravu i državnu upravu procenilo je da je u poslednje tri godine iz lokalnih budžeta isplaćeno je više od milijardu dinara na ime odštete za ujede napuštenih pasa, a pojedini tabloidi su objavili top-listu opština sa najviše tzv. “lažnih ujeda”  “pseće mafije” gde je na vrhu bila upravo opština Srbobran.

Kao nezavisna odbornica Svetlana Đorđin je predložila dopunu dnevnog reda poslednje sednice lokalne skupštine na temu rešavanja napuštenih pasa u opštini, ali je ovaj predlog odbijen pre nego što su odbornici glasali. Dan pre sednice dobila je odgovor da nije na pravi način obrazložila predlog, kao i da nije u njenoj nadležnosti, te se o predlogu odbornici nisu ni izjašnjavali.

Brižit Bardo – dobrodošla u Kruševcu!

Udruženje “Orpak” u Kruševcu je 2015. godine dobilo isti iznos od fondacije Brižit Bardo za rešavanje problema napuštenih kućnih ljubimaca, kao i udruženje “Bak”. Princip “uhvati- steriliši- pusti” je prihvaćen od čelnika opštine, a lokalno udruženje se pohvalilo saradnjom sa lokalnom samoupravom koja je “otvorila vrata” i razmotrila sve njihove predloge.
– Nisam ni u jednoj stranci, ali ovo je prvi put da smo sa ljudima iz vlasti ostvarili dobru saradnju – pohvalila je kruševljanske čelnike predsednica ondašnjeg udruženja pre tri godine.

Partnerstvo sa drugom lokalnom samoupravom?

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški (SNS) je na odgovorio na poziv VOICE-a, ali je, nakon nekoliko minuta razgovora, zahtevao da ono što je rekao ne bude interpretirano kao “zvanična izjava predsednika”.

– Ja ne znam da li ste vi ta medijska kuća i novinar za kojeg se predstavljate. Ovo nije dakle zvanična izjava. Ako se dogovorimo i izjavu možete dobiti – lično, a ne telefonom – zaključio je višeminutni razgovor sa novinarom predsednik opštine Srbobran.

Udruženje “Bak” sa sedištem u Nadalju ima rok da donaciju namenski potroši do kraja 2018. Godine, a predsednica Svetlana Đorđin je, kaže, spremna da stupi u partnerstvo sa nekom drugom lokalnom samoupravom.

Ranka Ivanoska (VOICE)