Skip to main content

Videkanjić smenjen sa čela SNS u Kuli, ali ostaje prvi čovek opštine

06. maj 2018. Aktuelno
< 1 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Predsednik opštine Kula Perica Videkanjić više nije na čelu Srpske napredne stranke (SNS) u ovoj opštini, potvrdili su izvori Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) iz kulskog SNS-a.

Smenu u partijskom rukovodstvu na sastanku odbora podržale su Videkanjićeve stranačke kolege koju su ga pre nepuna četiri meseca zaštitile od inicijative za razrešenje Agencije za borbu protiv korupcije.

Agencija je konačno rešenje kojom skupštini opštine Kula preporučuje da razreši Videkanjića sa funkcije donela nakon pisanja VOICE o zloupotrebama i malverzacijama kulskog naprednjaka. On, međutim, nije smenjen sa čelne pozicije u opštini, kako je to tražila Agencija.

Da Videkanjićeva smena sa čela SNS u Kuli nema nikakve veze sa odlukom Agencije, niti je najava da će on u skorijem periodu biti smenjen i sa čela opštine, tvrdi i izvor VOICE-a iz redova kulskih naprednjaka.

“Trenutno odborom upravlja tročlani privremeni organ do regularnih izbora novog rukovodstva. Razlog za smenu je odluka stranke da se čelnici opština fokusiraju na rad u lokalnoj samoupravi bez stranačkih funkcija”, kaže naš izvor.

Inače, sednica Skupštine na kojoj su odbornici vladajuće većine na čelu sa SNS-a 30. januara 2018. godine odbacili inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije izazvala je polemiku o stvarnim nadležnostima Agencije, ali i o načinu glasanja kojom su odbornici javno podržali predsednika protiv kojeg je Agencija donela krajnju meru- inicijativu za razrešenje.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je mesec dana kasnije na zahtev opozicionog odbornika Hercena Radonjića dalo mišljenje da je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi koji predviđa da se funkcioneri biraju i razrešavaju tajnim glasanjem, ali ni Ministarstvo ni Agencija se ovim povodom nisu više oglašavali, niti su preduzete konkretne mere.

Ranka Ivanoska (VOICE)