Skip to main content

Lažni akademik i poreski dužnik uči osnovce biznisu i da su majke božji inkubatori

10. maj 2018. Istraživanja
5 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Majke su “božji inkubatori”, a rađanjem svaka žena može postati inovator, poručeno je prepunoj sali osnovaca iz pet južnobačkih varoši na tribini povodom Dana planete u bioskopu u Vrbasu. Učenici su organizovanim prevozom dovedeni iz Bača, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Srbobrana i Vrbasa po direktivi koju su direktorima škola uputile lokalne samouprave, a sve kako bi Savez pronalazača Srbije predstavio naučno-istraživačke rezultate u oblasti zaštite životne sredine, a potom u dva dana osnovce uzrasta od 15 do 17 godina naučio – preduzetništvu i inovativnosti.

Iza celog slučaja stoji izvesni „akademik“ mr Slobodan Bata Simić koji se, u zavisnosti od prilike, predstavlja kao uspešni privrednik, poljoprivrednik,,profesor na vojnoj akademiji, pronalazač, akademik i, konačno, pilot na MIG-u 29.

Ono što je VOICE uspeo da potvrdi je da je Simić član GO SNS i poreski dužnik kome je titulu akademika dodelilo udruženje građana.

O zaštiti životne sredine u prilogu koji je objavljen na portalu “Naše mesto” govorio je domaćin, predsednik opštine Vrbas Milan Glušac, dok je inicijator akademik Simić temi posvetio nekoliko reči: “Svi znamo o kesama i njima sličnim detaljima”.

I rađanje dece je način da budeš kao Tesla

Ostatak dužeg izlaganja Simić je posvetio Svetom Savi, bogu, ljubavi i nekonvencionalnom tumačenju pronalazaštva koje je osnovcima objasnio ovako: “Svi ste vi pronalazači… Onoga trenutka kada su vas majke rodile – one su postale pronalazači. Taj divni božji inkubator zvala se majka. Majka je prvi božji inovator”.

“Akademik” se nije ovde zaustavio, već se obratio sali prepunoj učenica osnovnih škola:

“Sve čestititke vama, mladim damama koje ćete postati majke i izroditi mnogo bolje generacije nego što sam ja. A ja sam samo akademik srpske akademije nauka, a usput samo pilot na MIG-u 29. Biće boljih pilota, biće boljih akademika”.

Predsednika opštine Vrbas Milana Glušca (SNS) je “akademik Bata”, kako ga je Glušac oslovio,  nagradio “zlatnom poveljom” Saveza pronalazača Srbije i zlatnikom “Belog anđela” koji je “osveštan u našoj Patrijaršiji”.

“Svi smo mi ovde sestre i braća u Hristu”, zaključio je Simić uvodnu reč na tribini povodom Dana planete.

Kako postati akademik u naprednoj Srbiji?

Iz PR službe Srpske akademije nauka i umetnosti odgovorili su da “Slobodan Bata Simić nikako nije član SANU”. O tome gde je Simić stekao zvanje akademika svedoče retki medijski napisi u kojima se pominje Akademija za inovacije, Akademija za inovacione nauke, Akademija za inovacije i preduzetništvo i Akademija izumitelja.

Akademija sa baronom i pravoslavnim šamanom na čelu

U evidenciji Agencije za privredne registre postoji gotovo stotinu udruženja građana sa rečju “akademija” u nazivu. Među njima tri koje su se poslednjih godina proslavile deljenjem akademskih titula: Srpska kraljevska akademija nauka, Srpska akademija inovacionih nauka (SAIN) i Evropska akademija nauka (EAN) – sve udruženja građana. O poslednje dve prošle godine su pisali mediji u Bosni I Hercegovini pod naslovom “Ko su akademije iz Srbije koje dodeljuju titule akademika pojedincima iz BiH”. I SAIN i EAN registrovane su kao udruženja građana. SAIN sa privrednom delatnošću “trgovina na veliko”. Osnivač obe akademije je izvesni baron Petar Rajačić, a trenutni zastupnik SAIN-a je izvesni Nedeljko Dražić. Dražić je javnosti poznat kao “pravoslavni šaman” koji za sebe tvrdi da ume da “tera zlo” – belim lukom, iglama za pletenje i drškom metle okrenutom naopako.

A Slobodan Bata Simić direktor je preduzeća “Kod Bate”doo koje je registrovano za pekarsko, buregdžijske, poslastičarske i ugostiteljske usluge i trgovinu, svedoči evidencija APR-a. Ovo preduzeće je od 2015. godine u blokadi zbog duga od preko devet miliona dinara, pokazuje evidencija dužnika u prinudnoj naplati Narodne banke Srbije

Da li je Simić zaista pilot na vojnom avionu MIG 29 i profesor na Vojnoj akademiji, VOICE čeka na odgovor iz Ministarstva odbrane.

Akademik Bata u misiji za Kosovo i srpski narod?

Akademik Bata na Pinku (printscreen YouTube)

U gostovanjima na lokalnim televizijama kao što je na RTV Stara Pazova iz 2014. godine i na TV Naša televizija u Jagodini 2017. godine, akademik mr Bata Simić hvali se svojim angažovanjem u srpskim enklavama na Kosovu. Prema njegovim rečima, on kao predsednik izvršnog odbora Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Kosovsko ognjište” u Kosovskoj Mitrovici organizuje putovanja za decu u Beograd i Rusiju. Krajem prošle godine, Simić je opštini Ruma dodelio zahvalnicu zbog finansiranja dvodnevne posete Beogradu 45 dece sa Kosova.

U gostovanju na jagodinskoj TV, akademik mr Bata predstavio se i kao član GO SNS i jedan od osnivača ove stranke koga je “mladi i nadahnuti premijer i predsednik” Aleksandar Vučić “magičnim pristupom” izvukao sa margine.

Da je Slobodan Bata Simić izvesno član glavnog odbora vladajuće stranke svedoči i vest iz januara 2018. godine iz odbora Čukarica na zvaničnom sajtu SNS-a.

Deco, naučite da pišete biznis plan za jedan dan!

Direktorima tridesetak škola iz južnobačkih varoši upućeni su pozivi da pošalju učenike na edukaciju u “preduzetništvu i inovativnosti”, koje takođe organizuje Savez pronalazača Srbije u partnerstvu sa beogradskom Evropskom poslovnom školom. Iako u pozivu za učešće stoji da je isti namenjen uzrastu od 15 do 17 godina, poziv je stigao i na adrese osnovnih škola.

Ovaj projekat ima podršku Vlade Srbije, navodi se u pozivu, a realizuje se u organizaciji Saveza pronalazača Srbije, koji predstavlja akademik mr Slobodan Bata Simić.

Projekat “Dani edukativnosti mladih za preduzetništvo i inovacije” Simić ispred Saveza pronalazača Srbije sprovodi sa Evropskom poslovnom školom od 2016. godine u desetak beogradskih opština, a od 2018. godine i u isto toliko vojvođanskih opština. Od osnovaca se očekuje da tokom jednodnevne radionice nauče kako da osmisle poslovnu ideju, predvide rizike i konkurenciju, isplaniraju prihode, rashode i finansijski uspeh i tako dalje. Forma biznis plana koja je kao primer upućena osnovnim škola za nijansu je jednostavnija od one kojom klijenti Nacionalne službe za zapošljavanje konkurišu za samozapošljavanje i neretko angažuju diplomirane ekonomiste.

Kako se finansira projekat „Dani edukativnosti mladih za preduzetništvo i inovacije” nije jasno. U različitim izveštajima spominju se vlada, ministarstva za poljoprivredu, rad i zapošljavanje, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, gradski sekretarijat za sport i omladinu, kao i za privredu Grada Beograda, Železnice Srbije. Na pitanje upućeno pokrajinskom sektarijatu, koji se navodi kao jedan od sufinansijera, iz kabineta sekretara odgovorili su navodeći drugi projekat i drugo udruženje: „Savez pronalazača Vojvodine“ iz Novog Sada podneo je prijavu sa projektom „Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva“ na konkurs, i dodeljeno im je 50.000 dinara.

Pitanja o finansiranju projekta iz državnih kasa VOICE je uputio i Evropskoj poslovnoj školi, ali njen direktor nije naveo nijedno od ministarstava i sekretarijata navedenih na sajtu opštine Surčin. “Projekat smo realizovali u više beogradskih opština, uz finansijsku podršku Gradskog sekretarijata za privredu Beograda, vojvođanskih opština, opštini Mionica i u opštini Vrbas.”

Na ponovljeno pitanje u vezi sa državnim donacijama sa službenog mejla Evropske poslovne škole odgovoreno je sledeće: ”Škola je nosilac ideje i radionica, a Savez pronalazača Srbije je upućen u finansije.”

Ranka Ivanoska (VOICE) 

Naslovna fotografija: Zvanični sajt opštine Surčin, Marijana Vučić