Skip to main content

Inđija: Dva miliona iz budžeta za sportsko udruženje blisko načelniku opštinske uprave

30. apr 2018. Lokalne samouprave
4 min čitanja

Članovi Opštinskog veća opštine Inđija su podržali odluku nadležne Komisije da se od 8.530.000 dinara, koliko je Odlukom predviđeno za udruženja i realizovanje programa i projekata od javnog interesa za opštinu Inđija u 2018. godini, čak 2.930.000 dinara  dodeli udruženjima koja se dovode u vezu sa lokalnim funkcionerima Srpske napredne stranke, pokazalo je istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Istraživanje VOICE-a pokazuje da su sva tri udruženja kojima je dodeljen novac osnovana nekoliko meseci pre raspisivanja Javnog konkursa, u oktobru 2017. godine.

Jedno od udruženja, kojem je dodeljeno dva miliona dinara, jeste sportsko  udruženje “Royal”, koje se dovodi u vezu sa načelnikom Opštinske uprave opštine Inđija, Aleksandrom Banićem.

“Royal” registrovan na načelnikovog pašanog

Javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta opštine Inđija za 2018. godinu udruženjima za realizovanje programa i projekata od javnog interesa za opštinu Inđija, raspisan je 7. marta 2018 godine, a članovi Opštinskog veća doneli su Odluku o raspodeli novca, 18. aprila. 

Prema Statutu udruženja, koji je donet 11. oktobra 2017. godine, reč je o nevladinom i neprofitnom udruženju, osnovanom na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva organizovanim bavljenjem streljačkog sporta za leteće mete. Iako je tada kao sedište udruženja bila upisana Ulica Dušana Jerkovića, mesec dana pre raspisivanja Javnog konkursa, sedište “Royala” se seli u Ulicu Vojvode Stepe.

Ulica Dušana Jerkovića

Kućni broj u Ulici Dušana Jerkovića, koji je naveden kao sedište udruženja, identičan je onom na kojem stanuje načelnik Opštinske uprave Aleksandar Banić, dok je kao nova adresa, upisana u registru Agencije za privredne registre (APR), Ulica Vojvode Stepe 40, gde je zapravo sedište Saveza sportova opštine Inđija.

Kao zakonski zastupnik sportskog udruženja “Royal” u APR-u upisan je Dragan Došen iz Inđije, pašanog načelnika Opštinske uprave Aleksandra Banića.

Pored činjenice da je kao zakonski zastupnik u rodbinskim vezama sa načelnikom opštinske uprave, Dragan Došen ima još jednu vezu u lokalnoj vlasti. Njegov sin Nikola Došen član je kabineta predsednika opštine Inđija, Vladimira Gaka.

Na to mesto, Nikola Došen  je došao odmah nakon održanih izbora 2016. godine kada je bio kandidat za odbornika Srpske napredne stranke.

Naime, zahvaljujući “čistki” u javnom sektoru, za koju je bio zadužen Nikolin tetak Aleksandar Banić, više od 20 ljudi je otpušteno iz Opštinske uprave, javnih preduzeća  i agencija, a nakon toga „otvorila“ su se radna mesta za članove, aktiviste i simpatizere SNS-a. Priliku za posao u javnom sektoru su dobili ne samo odbornici u lokalnom parlamentu već i kandidati za iste.

Jedan od kandidata za odbornika SNS-a koji je nakon formiranja nove vlasti u Inđiji dobio zaposlenje je i Nikola Došen. On je 1. jula 2016. godine dobio posao u Agenciji za IT, GIS i Telekomunikacije i postao član Kabineta predsednika opštine Vladimira Gaka

Upravo šef kabineta predsednika opštine Inđija, Nemanja Milojević,je bio predsednik Komisije za dodelu sredstava iz budžeta opštine Inđija udruženjima, za realizovanje programa i projekata od javnog značaja na Javnom konkursu na kojem je udruženju “Royal” dodeljen novac.

I sinu direktora Vodovoda novac iz budžeta

Kuća Sportskog saveza

Pored „Royala“, na istom konkursu budžetski novac je dodeljen i Ribolovačkom društvu „Barica“ čiji je zakonski zastupnik Uroš Trifunović, sin direktora Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Dragoljuba Trifunovića.

Poput sportskog udruženja “Royal”,  i Ribolovačko društvo Barica osnovano je u oktobru 2017. godine. Statut pomenutog ribolovačkog društva je donet  1. oktobra dok je u registar APR-a upisano tri  nedelje kasnije, 25.10. iste godine. Članovi Opštinskog veća su na sednici održanoj 18. aprila ove godine, doneli odluku da se Rribolovačkom društvu “Barica” dodeli 580 hiljada dinara.

Dragoljub Trifunović, otac zakonskog zastupnika ribolovačkog društva “Barica” i aktuelni direktor JKP Vodovod i kanalizacija, pre te funkcije na koju je imenovan  17. juna prošle godine, bio je pomoćnik predsednika opštine Stara Pazova.

U lokalnim političkim krugovima važi za “moćnijeg” naprednjaka u Inđiji a  njegovo ime se vezuje i za pokušaj smene lokalne vlasti 2015. godine koju je pokušala da sprovede Srpska napredne stranka.

Demokratska stranka je tada optužila pomoćnika predsednika opštine Stara Pazova, odnosno Dragoljuba Trifunovića, čiji je nadimak Čarli, da  u ime SNS-a pokušava da sruši vlast u Inđiji, koju su tada činili 23 odbornika DS-a i SPS-a.

Sin Uroš, koji je zakonski zastupnik Ribolovačkog društva “Barica”, takođe je član SNS-a.

Opštinski većnici su odlučili da se iz budžeta novac dodeli i udruženju “Lenis” koje je, poput Ribolovačkog društva “Barica” i Sportskog udruženja „Royal” osnovano u oktobru prošle godine.

Dakle, od predviđenih devet i dodeljenih 8,5 miliona dinara, udruženjima koja je VOICE uspeo da dovede u vezu sa lokalnim funkcionerima SNS-a ukupno je, odlukom Komisije i podrškom većnika, pripalo 2.930.000 dinara.

Miodrag Blečić (VOICE)