Skip to main content

Novi Sad: Gradska vlast oštetila budžet za milion i po evra

29. apr 2018. Lokalne samouprave
4 min čitanja

Odluka da se zaposlenima u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ plate mimo zakona smanje za 10 odsto koštala je Grad Novi Sad nešto više od 181 milion dinara, odnosno po današnjem kursu 1,53 miliona evra, saznaje VOICE.

Toliko novca isplaćeno je na ime smanjenih zarada, sudskih i advokatskih troškova, troškove sudskih izvršitelja, na ime troškova prinudne naplate od strane Narodne banke Srbije, kao i na ime kamate. Svi troškovi sadržani su u dokumentaciji u koju je VOICE imao uvid.

Samo za smanjene plate isplaćeno je 101,4 miliona dinara, dok je na ostale troškove otišlo 79,9 miliona dinara. To znači da je iz budžeta isplaćeno skoro 80 miliona dinara, odnosno oko 675.000 evra više nego što bi bilo isplaćeno da plate nisu smanjivane.

Za sudske i advokatske troškove isplaćeno je nešto više od 38 miliona dinara, za troškove izvršitelja 14,8 miliona, na ime troškova prinudne naplate Narodne banke Srbije otišlo je 4,2 miliona dinara, dok su kamate odnele 22,9 miliona.

Plate su svim zaposlenima, pored smanjenja koje je naložila Vlada Srbije za zaposlene u javnom sektoru tokom 2013. godine, smanjene za dodatnih 10 odsto i takvo stanje je, prema rečima zaposlenih sa kojima smo razgovarali, trajalo godinu dana. Nedugo zatim, prema rečima vaspitača, počele su da stižu prve tužbe na adresu Preškolske ustanove, a kako za VOICE kaže Sanela Lacik iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine koja je zaposlena u „Radosnom detinjstvu“, naplatili su se svi zaposleni i procesi su sada završeni.

– Bilo je i onih koji nisu tužili, ali su se nagodili vanparnično. Bile su smanjene sve plate, osim minimalca, mada smo posle čuli i da je njima nešto skidano. Godinu dana je to trajalo i na kraju je tužilo 1.700 ljudi – kaže Lacik.

Plata vaspitačice sa 20 godina iskustva 40.000 dinara

Aplauz za gradsku vlast i arčenje budžeta (foto: novisad.rs)

Krajem prošle godine jedno javno pismo vaspitačice zaposlene u „Radosnom detinjstvu“ izazvalo je veliku pažnju javnosti. Ona je pored loših uslova rada govorila i o smanjenim platama.

– Hvala Vam, zaista … Za sve. Hvala Vam što ove godine niste obezbedili novogodišnje paketiće za decu zaposlenih u P.U. „Radosno detinjstvo“. Pa… realno nisu ni zaslužili.

Šta znači paketić za dete? Što mora svako dete i da ga dobije? Pa dobila su ga sva deca iz budžetskih firmi, zar ne? Nema smisla da grad Novi Sad opterećujemo za još koji dinar.

Mi, koji se bavimo vaspitanjem i obrazovanjem dece, koji ugrađujemo osnovne moralne norme u „Tabula razu“, grlimo ih i tešimo kad ih roditelji ostave na vratima soba vrtića, treba da se zadovoljimo dobrom ocenom eksterne komisije. Malo li je?

Ma hvala Vam, stvarno, što ste nam godinu dana skidali sa plata 10%, pored onih redovnih 10%, pa smo morali da Vas tužimo kako bi se dokrpili do prvog u mesecu. Neizmerno Vam hvala što nam je plata manja od proseka plate u Republici Srbiji (40.000 dinara sa 20 godina staža). Šta bi uostalom radili sa tom razlikom? – napisala je, između ostalog, zaposlena u Predškolskoj ustanovi.

Nakon pisma oglasio se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekavši da vaspitačica nije iz reprezentativnog sindikata, kao i da je situacija u „Radosnom detinjstvu“ bolja, da su vraćeni nagomilani dugovi, ali i da grad zbog cene boravka u vrtićima koja nije ekonomska za „Radosno detinjstvo“ izdvaja ogromnu količinu novca.

Plate radnika smanjene su u vreme dok je direktor preduzeća bio Marko Grgurović, koji je bio na toj poziciji od septembra 2012. godine. Međutim, ostavku na mesto direktora podneo je u leto 2014. godine, posle nepune dve godine, pravdajući je privatnim razlozima.

Potreba da se plate smanje pravdana je prekomernim brojem zaposlenih.

Već 2015. godine, sa rebalansom gradskog budžeta, bilo je jasno da tužbe stižu na naplatu, ali se nije ni nazirala razmera problema. Tada je za „Radosno detinjstvo“ opredeljeno 50 miliona dinara. Kada su radnici počeli da dobijaju sporove, njima su ponuđena vanparnična poravnanja, ali nije poznato koliko radnika su vlasti uspele da privole da tako reše problem i u gradskoj kasi uštede makar za troškove suđenja i zastupanja advokata.

Kako su ranije pisali mediji, radnicima koji nisu tužili u proseku je isplaćivano 50.000 dinara i oni su novac dobili pre radnika koji su podneli tužbe.

„Radosno detinjstvo“ bi inače trebalo da prođe kroz rekonstrukciju, koja je najavljena još krajem 2016. godine. Kako je najavljeno, ustanova je trebala da bude podeljena na osam predškolskih ustanova, a svaka je prema pisanju medija trebalo da dobije svog direktora. Do takve tranzicije trebalo je da dođe kako bi se povećala konkurentnost među vrtićima i sredio komplikovan i glomazan sistem u koji ulazi čak 69 vrtića sa više od 650 vaspitnih grupa. Međutim, iako je najavljeno da će se to desiti do kraja 2017. godine, do rekonstrukcije još nije došlo.

Ekipa VOICE