Skip to main content

Kako zaraditi milione u mutnim tenderskim vodama

12. mar 2017. Istraživanja
6 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Gotovo šest miliona dinara iz budžeta opštine Kula za manje od 15 radnih dana slilo se na račune dva namenski za tu priliku osnovana preduzeća registrovana na privatnoj adresi šefa punkta preduzeća “Bačkaput” Ištvana Papa, otkriva VOICE.

Preduzeća “Val-P gradnja” i “Bibi Plus B” su registrovana paralelno sa odlukom opštinske uprave da izmeni plan javnih nabavki i doda dve na kojima će preduzetnici bez iskustva, referenci i opreme u vlasništvu postati tenderski pobednici.

Preduzeća Ibojke i Valentina Papa, supruge i sina Ištvana Papa, šefa kulskog punkta preduzeća “Bačkaput” ad koja su se na tenderu u Kuli pojavila krajem prošle godine, i pored “uspešnog početka”, ubrzo po ostvarenom profitu, prekinula su dalji rad.

Dodatnu sumnju u pozadinu dve ad hoc isplanirane nabavke unose ne samo gotovo sinhronizovani potezi lokalne samouprave i početnika u preduzetništvu, već i ćutanje aktera na pitanje od koga su izvođači iznajmili opremu, s obzirom da nisu imali sopstvenu da bi izvršili preuzete poslove.

Tenderski tango naručioca i ponuđača

Tango korak po korak do miliona počeo je kada je vladajuća većina na čelu sa Srpskom naprednom strankom u Skupštini opštine Kula 26. oktobra 2016. godine usvojila rebalans budžeta, u kojem su se našla dva projekta: Saniranje površinskog kopa opekarske gline u Kuli i Popločavanje pijačnog platoa u Sivcu.

Samo pet dana kasnije, 31. oktobra 2016, Agencija za privredne registre usvojila je prijavu preduzetničke radnje “Bibi Plus B” Ibojke Pap, supruge Ištvana Papa. Delatnost preduzeća je održavanje objekata.

Potom je, 3. novembra 2016. godine, istoga dana kada je opština Kula usvojila izmenjeni plan javnih nabavki, u evidenciji Agencije za privredne registre osvanula preduzetnička radnja “Val P-gradnja” Valentina Papa, sina Ištvana Papa.

U samo pet dana razmaka, Odeljenje za javne nabavke uputilo je pozive za ove dve javne nabavke: 23. novembra za Sanaciju površinskog kopa opekarske gline u Kuli, i 18. decembra za Popločavanje platoa u Sivcu.

Za posao Sanacije površinskog kopa opekarske gline u Kuli posao je, kao najpovoljniji ponuđač, dobila preduzetnička radnja “Val P-gradnja”. Komisija za javne nabavke primila je, navodi se u javno dostupnim dokumentima, tri ponude, ali je imenovan samo “Ekstra-auto” doo iz Vrbasa, koji je dao gotovo duplo višu ponudu. Odluku o dodeli ugovora “Val-P gradnji” vrednog 3,2 miliona dinara komisija je donela 5. decembra.

Samo dva dana kasnije, 7. decembra, više od dva i po miliona dinara vredan ugovor o popločavanju 1.200 kvadratnih metara platoa u Sivcu sa opštinom je potpisala Ibojka Pap.

Ona je najpovoljnijom ponudom, bez poslovnog iskustva i bez opreme u vlasništvu preduzeća, na tenderu pobedila dva iskusna ponuđača: “Somborelektro” doo iz Sombora i “Bauen” doo iz Vrbasa.Kula 3.2mildinara za ovo (1)

“Val P-gradnju” da pobedi na tenderu nije omelo ni to što tokom postupka javne nabavke, a potom ni sprovođenja radova, nije prijavilo početak obavljanja delatnosti za koju im je dodeljen ugovor, svedoče javno dostupni dokumenti APR-a. Nakon što je posao vredan 3,2 miliona dinara završen, Agencija za privredne registre odbacila je 16. januara zahtev za prekid obavljanja osnovne delatnosti- priprema gradilišta, jer nije ni prijavilo početak iste delatnosti.

“Uvidom u registrovane podatke, utvrđeno je da nakon osnivanja nije prijavljen početak obavljanja delatnosti, odnosno da sa obavljanjem delatnosti nije ni započeto, te da je prijava prekida bespredmetna”, navodi se u odgovoru APR-a.

Kopanje bez motike

Vetar u leđa za tendersku pobedu početničkim preduzetničkim radnjama dali su i dodatni uslovi Naručioca, odnosno Opštine Kula. Od ponuđača se u konkursnoj dokumentaciji za obe javne nabavke ne traže nikakve reference, pa ni minimalni broj zaposlenih ili angažovanih lica.

Mehanizacija u vidu bagera, skipova, valjkova i kamiona može se uzeti i u najam, propisao je Naručilac.

Preduzeća “Val-P gradnja” i “Bibi Plus B” ne poseduju bagere, skipere, gredere i kamione potvrdio je u telefonskom razgovoru sa novinarkom VOICE-a Ištvan Pap, šef punkta “Bačkaputa”, na čijoj su privatnoj adresi sedišta tenderskih pobednika.

Prema podacima sa sajta “Bačkaputa” ad, preduzeće ima pet punktova u Vojvodini i bavi se rekonstrukcijom i izgradnjom puteva, parkinga, platoa, gradskih trgova i sportskih terena. Po potrebi, preduzeće iznajmljuje mašine i opremu za građevinarstvo i obavlja prevoz u drumskom saobraćaju. Na spisku mehanizacije kojom raspolažu nalaze se sve mašine koje su, kao potrebne, nabrojane u konkursnoj dokumentaciji javnih nabavki 34/2016 i 35/2016. Ištvan Pap je negirao da su porodična preduzeća koristila opremu “Bačkaputa” u kojem je zaposlen, ali nije mogao da se seti od koga su ih iznajmljivali.

S obzirom da je telefonski razgovor sa Papom u više navrata prekidan njegovim ćutanjem i prekidima veze tokom postavljanja pitanja, na SMS poruku novinarke VOICE-a da ukoliko želi naknadno da objasni čitav slučaj može da se javi kada uspostavi stabilnu telefonsku vezu, Pap je odgovorio takođe SMS porukom “Izvinite što je ovako, na putu sam. Čućemo se”. Pap potom više nije stupio u kontakt sa VOICE-om.

„Bio je i onaj beli kamion sa nalepnicom ‘Molimentum’“

Šta su zapravo radovi pod nazivom “Sanacija površinskog kopa opekarske gline na parceli 256,257/1,257/257/3” za koje je iz opštinskog budžeta plaćeno preko 3,2 miliona dinara, VOICE  se uverio na licu mesta.

Pomenute parcele, prema katastarskim mapama, prostiru se između dela Ulice Milana Grozdića i kruga IGM Telečka, sada u vlasništvu preduzeća Molimentum. Lokacija na kojoj je saniran površinski kop opekarske gline u katastarskoj evidenciji Republičkog geodetskog zavoda je objekat površine 600 kvadratnih metara, koji u stvarnosti ne postoji već decenijama.

O 3,2 miliona dinara vrednim radovima svedoči sveže nabacana i poravnata zemlja između dva fudbalska gola površine od oko 2.400 kvadrata.

infografika1tendertango

Stanovnici okolnih kuća u Ulici Milana Grozdića, sa kojima je VOICE razgovarao, sležu ramenima na pitanje o sanaciji kopa, jer je tu nekada davno bila zgrada ciglane, a već godinama je fudbalski teren. Nedavno je, kažu, “opština sređivala”. “Jedno nedelju dana su dolazili kamioni. Posle su onim valjkom ravnali”, kažu meštani. Na pitanje da li su videli čija je mehanizacija obavljala radove, jedan od sagovornika VOICE-a je rekao: ”Ne znamo. Bili kamioni koji su dovozili zemlju, a  stalno je bio i onaj beli kamion sa nalepnicom ‘Molimentum’. I jedan njihov radnik je nadgledao radove”.

VOICE je već pisao o preduzeću “Molimentum” čiju su mehanizaciju i radnike videli meštani Milana Grozdića na radovima javne nabavke koju je dobio “Val P-gradnja” .

Ovo preduzeće, pod direktorskom palicom Zorana Videkanjića, rođenog brata aktuelnog predsednika opštine Perice Videkanjića (SNS), za nekoliko godina je steklo „reputaciju“ gotovo stalnog pobednika na javnim nabavkama sanacije, zatrpavanja, nasipanja i održavanja i zimske službe.

Zbog bratske veze prvog “naprednjaka” sa preduzećem, Perici Videkanjiću je u maju 2016, kao šefu odbornika SNS-a, Agencija za borbu protiv korupcije izrekla meru upozorenja zbog mogućeg sukoba interesa.

Nepunih mesec dana kasnije Videkanjić je izabran za predsednika opštine, a sumnjivo dobijeni tenderi “Molimentuma”, kao i trend povećanja imovine braće Videkanjić, u vidu poslovnih objekata, poljoprivrednog zemljišta i imovine preduzeća u stečaju – nastavili su se.

VOICE je o ovome 4. decembra obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije ukazujući na niz drugih mogućih zloupotreba, kao i na neistinito prikazanu imovinsku kartu. Videkanjić je svoju prvu imovinsku kartu prijavio krajem juna 2016. godine, kada je izabran za predsednika opštine. Početkom ove godine Agenciji je prijavio promenu koja se odnosi na 2,2 miliona dinara plaćene objekte stečajnog dužnika “Krajišnik” doo u Crvenki. Prijavljena primanja kulskog gradonačelnika iznose 76 hiljada dinara. Sredinom februara ove godine, VOICE je dobio usmenu potvrdu da po predstavci pod rednim brojem 1014/16 trenutno postupaju, vršeći prethodne provere, odeljenja za predstavke, rešavanje sukoba interesa i kontrole imovine u okviru Agencije. Gotovo mesec dana kasnije, iz agencije je VOICE dobio gotovo isti odgovor: “Agencija vrši provere i još uvek čeka na Videkanjićevo izjašnjenje po predstavci”.

VOICE se obratio opštinskoj upravi i Odeljenju za javne nabavke sa zahtevom da dostavi dokumentaciju kojom se “Val-P gradnja” dokazala da ispunjava uslove: počev od osnovnih registracionih uslova propisanih zakonom, a potom i kopija saobraćajnih isprava koje bi otkrile čijom mehanizacijom su preduzeća zaradila milione iz opštinske kase.

Tražena dokumentacija koja bi pokazala za čiji račun ili uz čiju pomoć su Ibojka i Valentino Pap kratko i uspešno zaplovili tenderskim vodama još uvek nije dostavljena VOICE-u.

Preduzeća sina i supruge Ištvana Papa “Bibi Plus B” i “Val- P gradnja” prijavila su prekid delatnosti početkom ove godine, a o njihovom kratkom tenderskom izletu svedoči jedino registar Agencije za privredne registre i dokumentacija o dve javne nabavke JN 34/2016 i 35/2016.

Ranka Ivanoska (VOICE)

Naslovna fotografija: autor Mesna zajednica Sivac

voice_logo