Skip to main content

Kop Kišnjeva glava radi bez dozvole, usred nacionalnog parka

04. jun 2022. Istraživanja
6 min čitanja

"Ne znate vi ko je vlasnik. Nije Milinković, već neko mnogo jači"

Autori

Gordana Momčilović Ilić

Sedamnaest godina nakon izrade prvog projekta za trajno zatvaranje i rekultivaciju rakovačkih kamenoloma, ni “Srebro”, ni “Kišnjeva glava” još uvek nisu rekultivisani, s tim da je “Srebro” već nekoliko godina prepušteno prirodi te se polako sâmo obnavlja, a na “Kišnjevoj glavi” se i dalje eksploatiše trahit – od 31. decembra 2020. bez zvanične dozvole. I to još  u nacionalnom parku, gde je to zakonom izričito zabranjeno.

“Čim rade, znači da nekakvu dozvolu imaju. Šibaju, rade k’o besni!”, rekao nam je jedan meštanin Rakovca kada smo ga pitali da li zna da se na kopu nelegalno radi.

“U januaru mesecu 2021. smo sišli u ovaj kop. Hteli smo da vidimo kako teče proces rekultivacije”, priča za VOICE Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore. “Policija je vrlo brzo došla za nama, u dubinu površinskog kopa, i legitimisala nas, pitala šta radimo tu. Odgovorili smo da smo došli kao građani da vidimo da li u jezeru ima nekog života, pošto je proces rekultivacije već trebalo da počne. Interesantno je bilo da je, prilikom legitimisanja, jedan naš drugar, aktivista, rekao da je zapravo ono što se dešava u kopu nelegalno, a to što smo mi došli potpuno legalno, i da znamo ko je vlasnik, na šta je policajac rekao ‘Ne znate vi ko je vlasnik. Nije Milinković, već neko mnogo jači’”, kaže Dragana Arsić, koja je celu situaciju nazvala “i tužnom i strašnom pričom” jer se zakonska regulativa ne poštuje.

Dodala je da su podneli prijavu i da je pokrajinski rudarski inspektor zaista vrlo brzo izašao na teren. “Međutim, on je napisao samo prijavu za privredni prestup, koja zastareva za šest godina. Mi se bojimo, kako nam sudovi rade i kakva se opstrukcija institucija sprovodi, da će postupak zastareti a da će kamenolom i dalje da radi”, navodi Dragana Arsić.

Rezultat terenskog i kancelarijskog nadzora koji je izvršio pokrajinski rudarski inspektor je poražavajući: “Kamenolom Rakovac doo” izvodi rudarske radove bez odobrenja, vrši eksploataciju bez odobrenja, a i nastavio je sa izvođenjem radova po prijemu rešenja o zabrani njihovog izvođenja pre nego što je uklonio nepravilnosti. Epilog je podneta prijava za privredni prestup, o čemu je inspektor obavestio nadležne organe i policijske uprave u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, kao i policijske stanice u Beočinu i Irigu.

To je bilo krajem marta 2021.

U martu 2022. “Kamenolom Rakovac doo” i dalje bez dozvole eksploatiše trahit sa kopa Kišnjeva glava.

Pitanja i odgovori

Ko je taj “neko mnogo jači” od formalnog vlasnika “Kamenolom Rakovac doo”, kojeg je policajac prilikom legitimisanja ekoloških aktivista označio kao stvarnog vlasnika a koji omogućava eksploatisanje trahita mimo zakona, zašto novosadska policija ni nakon tužilaštvu predatog privrednog prestupa nije postupala i zabranila rad preduzeću “Kamenolom Rakovac doo”, zašto rudarski inspektor koji je pisao privredni prestup nije zabranio dalji rad na Kišnjevoj glavi, samo su neka od pitanja na koja smo potražili odgovore. 

Ono što znamo iz javno dostupnog dokumenta je da su osnivači “Kamenolom Rakovac doo” Vlada Republike Srbije, sa udelom od 0,14%, Miloš Jakovljević, sa udelom od 0,13%, i “Milinković-kop d.o.o”, čiji je vlasnik Nikola Milinković, sa udelom od 99,72%. Pretežna delatnost Milinkovićeve firme je nespecijalizovana trgovina na veliko. Firma ima ogranak “Milinković-šume Ledinci”: gajenje šuma i ostale šumarske delatnosti. Milinković je i vlasnik preduzetničke radnje “Autoperionica sistem wash Ledinci”, osnovane 2020. godine.

Njegov brat je Stanko Milinković,vlasnik preduzetničke radnje “Virus”, čija je delatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Jasno je da se niko ne bi bavio procesom rekultivacije bez ekonomskog interesa.

Dakle, biološka rekultivacija je, prema projektnoj dinamici, trebalo da bude završena 2019. godine.

Na osnovu Rešenja izdatog 2016. godine preduzeću “Teko Mining Rakovac doo”, a time i, kako piše u drugom dokumentu, njegovom “pravnom sledbeniku”, privrednom društvu “Kamenolom Rakovac doo”, rok za završetak radova na zatvaranju i rekultivaciji Kišnjeve glave istekao je 31.12.2020.

U međuvremenu, desetine kamiona dnevno, bez pokrivke, ostavlja žitelje Rakovca u oblacima prašine. I ne samo to:

“Kuće nam pucaju, a što nikad nije bilo klizište, sad se odranja zemljište – znači, ruši nam se brdo, put propada. Nijedan njihov kamion nije pokriven ciradom, a voze kao nezdravi! Ja ne znam da li kroz neko mesto dnevno prođe ovoliko kamiona, nije normalno!”, kaže nam Mira, meštanka Rakovca. Dodaje da im Opština Beočin ništa nije pomogla u vezi sa problemom koji imaju i da su zato mislili da blokiraju put, ali su čuli da ne smeju jer ima status regionalnog.  

“Jedino da blokiramo put koji se odvaja ka kamenolomu, da stavimo nešto da kamioni više ne mogu da idu”, navodi ona.

Kako zabraniti radove onome ko ne poseduje dozvolu?

Nakon što je 30. marta 2021. uputio prijavu za privredni prestup Osnovnom javnom tužilaštvu rudarski inspektor Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine (PSEGS) je prijavu dopunio dva puta:  21. aprila 2021. i 10. januara 2022. godine. Zašto rudarski inspektor nije odmah po izvršenom nadzoru izdao rešenje o zabrani rada preduzeću “Kamenolom Rakovac doo”?

Advokat Luka S. Đorđević iz “Advecolaw” objašnjava da “Kamenolom Rakovac doo” već nema dozvolu da izvodi radove, te mu se izvođenje radova ne može ni zabraniti, što je razlog zbog koga je u toku postupak za privredni prestup.

“Privrednom društvu ‘Kamenolom Rakovac doo’ Ledinci je odbačen zahtev za produženje dozvole, jer nije ispoštovalo prekluzivne, obavezujuće rokove u kojima se takav zahtev može podneti, što je zahtev za produženjem dozvole učinilo neblagovremenim. S obzirom na to da ovo privredno društvo, po ovom osnovu nema odobrenje za radove, već zbog te činjenice ne bi smelo ništa da radi. Postoji mogućnost da za isto područje imaju neku drugu dozvolu, što se iz priložene dokumentacije ne vidi. Druga mogućnost je da rade protivzakonito”, kaže Đorđević.

Ni Policijska uprava Novi Sad nije postupala po prijavi za privredni prestup jer “ne raspolaže podatkom da je rudarski inspektor obavestio o privrednom prestupu”, a prema Zakonu, policija je dužna da rasvetljava privredne prestupe.

U Ministarstvu rudarstva i energetike nisu znali ništa o nelegalnoj eksploataciji trahita na Fruškoj gori, iako su nam potvrdili da jesu naplatili menicu koja predstavlja garanciju za izvršenje poslova sanacije i rekultivacije. I dok nam je PSEGS na svako pitanje odgovorio i omogućio pristup svim dokumentima koje smo tražili, iz resornog Ministarstva i kabineta premijerke ni posle nekoliko meseci nema odgovora na sledeća pitanja: koji je interes Vlade Republike Srbije da bude osnivač u većinski privatnom preduzeću i kako komentarišu što se protiv firme u kojoj Vlada ima udeo vodi sudski proces zbog privrednog prestupa?

Kršenje zakona uz podršku državnih institucija

Agencija za borbu protiv korupcije smatra da nema sukoba interesa u situaciji u kojoj je pred Privrednim sudom u Novom Sadu u toku postupak protiv „Kamenolom Rakovac doo“, čiji je suvlasnik Vlada Republike Srbije, što je u teoriji svakako tačno. Ali, ako javnost u Srbiji kao najveće generatore korupcije “vidi prevelik uticaj političkih i privrednih struktura na odluke koje se donose u institucijama, kao i odsustvo kontrole nad radom javnih službenika”, ne čudi što pojedini meštani Rakovca i Beočina, aktivisti i ostala zainteresovana javnost, veruju da je situacija u kojoj privatna firma nezakonito eksploatiše trahit, i to još  u nacionalnom parku gde je to zakonom izričito zabranjeno, moguća jedino uz podršku državnih institucija.

Snimci koje smo uradili na kopu “Kišnjeva glava” pokazuju da se i dalje eksploatiše kamen, dok se na izuzetno malom prostoru vrši tehnička rekultivacija, ravnanjem jedne “terase” između dve kosine. Od biološke rekultivacije nema ni traga. Pokušali smo da od vlasnika “Kamenolom Rakovac doo” Nikole Milinkovića (pošto ga njegovi zaposleni u kancelariji i na portirnici označavaju kao jedinog “ko se pita”), saznamo zašto radi bez dozvole i kome prodaje trahit, međutim nije želeo da odgovara na pitanja.

Odgovore ćemo nastaviti da tražimo. I na ona koja su za sada ostala bez odgovora, ali i na istraživanjem novootvorena pitanja. Na primer, kakva je veza između “Kamenoloma Rakovac doo” i  “Vojvodinaput-Bačkaput doo”, koja ima samo jednog člana – firmu “Baumeister doo” Beograd-Voždovac, osnovanu pre devet godina, neposredno po dolasku SPS-a i SNS-a na vlast. “Baumeister doo”se bavi izgradnjom puteva i autoputeva. Od 2017. pobeđuje na tenderima širom Vojvodine. Uz “Inkop”, zajedničku firmu braće Veselinović i Milana Radoičića, često dobija poslove od države.

Gordana Momčilović Ilić (VOICE)