Skip to main content

Stara Pazova: Građani nemaju informaciju o tome kako vlast troši njihov novac

30. okt 2019. Lokalne samouprave
5 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Javno-privatno partnerstvo postaje sve popularniji način finansiranja projekata a najveći broj odobrenih projekata se odnosi na rekonstrukciju i održavanje javne rasvete, kao i na rekonstrukciju lokalnih i regionalnih puteva, ali građani često nemaju uvid u to kako se u takvim aranžmanima troši njihov novac.

Stara Pazova je bila među prvim lokalnim samoupravama koje su sprovele projekat javno-privatnog partnerstva pa je tako 2016. godine ušla u takav aranžman posao sa privatnom kompanijom Baumeister koji je podrazumevao asfaltiranje i popravku 116 ulica u svim naseljenim mestima staropazovačke opštine.

U decembru 2015. godine, Opština Stara Pazova je raspisala javnu nabavku, odnosno nabavku usluge odabira privatnog partnera za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za finansiranje, izgradnju i održavanje lokalne putne infrastrukture sa javnim plaćanjem. U martu 2016. godine potpisan je petogodišnji ugovor, vredan 1.588.626,21 evra, za prvo javno-privatno partnerstvo između Opštine Stara Pazova i Baumeistera.

Ova kompanija je na tenderu učestvovala u grupi ponuđača, zajedno sa preduzećima Sremput iz Rume kao i Vojvodinaput iz Pančeva.

Nakon  dodeljenog ugovora, predstavnici vlasti nisu do kraja obrazložili građanima zbog čega se nije išlo na odvojene javne nabavke, već  je uspostavljeno javno-privatno partnerstvo.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija smatra da građani moraju imati  na raspolaganju informacije na osnovu kojih bi mogli da zaključe da li je javno-privatno partnerstvo njima zaista od koristi.

„Prilikom uspostavljanja javno-privatnog partnerstva ima više prostora za koruptivne radnje nego kod javnih nabavki jer je manje transparentno. Na primer, u ugovoru javno-privatnog partnerstva se objavljuju samo pojedini delovi iz tih dokumenata. Takođe, javno-privatno partnerstvo je složeniji ugovorni aražman i veća je šteta na račun javnog partnera nego kod javnih nabavki, naročito ukoliko se formira zajedničko preduzeće, što ovde ipak nije slučaj”, navodi Nenadić.

Prema njegovim rečima, ovde je zapravo reč o dve spojene javne nabavke, a ono što može da bude sporno jeste pitanje da li bi naručilac možda dobio povoljniju ponudu u slučaju da je posebno ugovarao ove dve stvari, što zavisi opet od tržišta, to jest zavisi od toga da li na tržištu postoje firme koje se mogu baviti samo izgradnjom i firme koje rade samo održavanje puteva.

“To je ovde ključno pitanje –  istraživanje tržišta i šta je opravdanje i obrazloženje za opštinu Stara Pazova, zbog čega se nije išlo na dve odvojene javne nabavke umesto na javno-privatno partnerstvo. A podaci o tome da li je opština na ovaj način uštedela, svakako moraju biti prikazani građanima“, objašnjava Nenadić.

Zamena starih svetiljki za više od pet miliona evra

Opština Stara Pazova je u martu ove godine potpisala još jedan ugovor o javno-privatnom partnerstvu, a posao se odnosi na zamenu javne rasvete. Ugovor je vredan čak 5,4 miliona evra i podrazumeva zamenu 8.328 svetiljki.

Posao je dobila grupa koju čine U Light, Smart Energy Investment i Keep Light, na tenderu gde drugih ponuđača nije bilo.  Kako je pokazalo istraživanje BIRN-a, radi se o firmama Elios SRB, ENEF, Esco Elios, U Light Kft iz Budimpešte, koje su povezane sa mađarskom firmom Elios. Elios je bio u vlasništvu zeta mađarskog premijera Viktora Orbana i pod istragom je Evropske kancelarije za borbu protiv korupcije (OLAF).

Iako opština Stara Pazova ima jedan od najvećih budžeta u Srbiji, njeni građani nisu upoznati na koji način se njihov novac troši, kaže za VOICE Mihal Balaž, član Saveta MZ Stara Pazova iz redova Zelene stranke.

„Građani opštine Stara Pazova nemaju nikakvu informaciju o eventualnoj koristi koju imaju od tog partnerstva.  Podsetiću vas da Opština Stara Pazova ima godišnji budžet od 36 miliona evra, ali građani uopšte ne znaju gde taj novac odlazi . Primera radi, u samoj Staroj Pazovi za osam godina vlasti SNS-a napravljeno je par stotina metara kanalizacije i pored tolikog budžeta“, rekao je Balaž.

Pobede na tenderima širom Vojvodine

Kompanija Baumeister je osnovana 21. januara 2013. godine sa početnim kapitalom od 10 hiljada dinara. Direktor kompanije je Lazo Pribišić.

Istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), pokazuje da se Baumeister  2017. godine pojavljuje i pobeđuje na tenderima širom Vojvodine.

U 2017.  godini, kompanija dobija na tenderima koje su raspisale opštine Irig (5,8 miliona dinara bez PDV-a) kao i grad Kikinda (nešto više od 20 miliona dinara).

Opozicija u Inđiji nezadovoljna rekonstrukcijom ulica

„Istorijski događaj“ i postolje za predsednika (foto: zvanična FB stranica Opštine Inđija)

Baumeister je dobio posao vredan četiri miliona evra i u susednoj opštini Inđija. Naime, u aprilu 2018. godine, odbornici SO Inđija većinom glasova usvojili su Odluku o kreditnom zaduženju te lokalne samouprave).  Na 22. sednici je odlučeno da se lokalna samouprava zaduži 468 miliona dinara, kako bi što pre počela realizacija asfaltiranja više od 70 ulica na teritoriji opštine Inđija.

Početkom januara 2019. godine, doneta je Odluka o dodeli ugovora u javnoj nabavci radova u otvorenom postupku. Asfaltiranje ulica u opštini Inđija je lokalna vlast najavila kao “istorijski projekat” a početku radova je prisustvovao i predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić.

Jedna od ulica koja je bila obuhvaćena ovim projektom je i Sremska, inače jedna od najvećih u Inđiji. Stanovnik pomenute ulice i opozicioni odbornik u SO Inđija Milorad Stupar kaže da uopšte nije bilo reči o pravoj rekonstrukciji, koja je podrazumevala zamenu starog i postavljanje novog asfalta.

“Izvođač radova je 5 centimetara takozvanog gazećeg sloja asfalta nosio u asfaltnu bazu, preradio a zatim je taj isti asfalt vraćen u Sremsku ulicu  Mi smo očekivali pravu rekonstrukciju, međutim o pravoj rekonstrukciji nije bilo ni reči, a reč je o ulici koja ima ogroman značaj za grad. Nije čak ni urađen trotoar u delu ulice, u dužini od 500 metara, kako je najavljeno”, kazao je Milorad Stupar, odbornik grupe građana“Zato što volim Inđiju”.

U 2018. godini Baumeister nastavlja da dobija na tenderima na kojima se pojavljuje u grupi ponuđača. Tako je na tenderu koji je raspisao grad Pančevo u maju 2018. ta beogradska firma kao nosilac posla u grupi ponuđača, u kojoj je bio i rumski Sremput, pobedila lokalno preduzeće Vojvodinaput. Posao održavanja ulica u naseljenom mestu Pančevo je vredan blizu 39 miliona dinara bez PDV-a.

U avgustu iste godine, beogradski Baumeister je još jednom na tenderu pobedio pančevačku firmu Vojvodinaput. Naime, grad Vršac je ugovor vredan 19,3 miliona dinara, bez PDV-a, nakon održanog tendera, na kojem je učestvovao i Vojvodinaput, dodelio firmi Baumeister a posao je podrazumevao radove na uređenju atarskih puteva.

I Vlada Srbije angažovala Baumeister

Istraživanje VOICE-a pokazuje da kompanija Baumeister značajnije prihode beleži u poslednje dve godine kada dobija poslove sa firmom MBA „Ratko Mitrović Niskogradnja“, kojoj je u poslednjoj deceniji povereno najviše „državnih poslova“.

Kako je pisao Danas a preneo portal 021  iza pomenute firme stoji biznismen Branko Miljković.

U projektu rehabilitacije puteva (1.100 kilometara) i unapređenja bezbednosti saobraćaja, koji se finansira sredstvima Republike Srbije, Svetske banke, EIB i EBRD, ukupne vrednosti 390 miliona evra, posao je u 2018. dobila i kompanija Baumeister.

Pored Sremputa, u grupi ponuđača zajedno sa firmom Baumeister bila je i firma “Ratko Mitrović”. Vrednost ugovora je 673,6 miliona dinara.

Kako se može videti u izveštaju  Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za period oktobar-decembar 2018. godine, firmu “Ratko Mitrović” pomenuto ministarstvo je angažovalo kao izvođača za rehabilitaciju puta  Pakovraće–Užice.

Izvođač je započeo radove 2. aprila 2018. godine, ali zbog loše realizacije radova u odnosu na planiranu dinamiku, ugovor je raskinut.

I pored toga, firma “Ratko Mitrović” kao ponuđač, zajedno sa Baumeisterom i Sremputem, četiri meseca nakon toga dobija posao vredan  673,6 miliona dinara (5,7 miliona evra).

Prema dostupnim informacijama o bilansu uspeha iz Agencije za privredne registre, može se videti da je kompanija Baumeister u 2018. godini imala neto dobit od 87.827.000 dinara.

Miodrag Blečić (VOICE)