Skip to main content

Linglong: Štrajk kineskih radnika (VIDEO)

07. jun 2022. Istraživanja
2 min čitanja

VOICE je došao u posed video snimka na kojem se vidi nasilje nad radnicima

Kineski radnici zaposleni na gradilištu Linglong od jutros su u štrajku, potvrdili su izvori VOICE-a, koji su nam dostavili i video snimak na kojem se vidi da se kineski šefovi i fizički obračunavaju sa radnicima.

Tridesetak kineskih radnika je jutros pokušalo da stupi u kontakt sa svojim nadređenima i da sazna kada će dobiti plate za poslednjih šest meseci rada. Naime, njima je za poslednji period angažovanja, prema rečima izvora, isplaćeno samo 50 evra.  

Pobunjene radnike je obezbeđenje „izbacilo napolje  iz pogona“ i oni sada ne rade, kazali su izvori.

Ovo nije prvi put da su kineski radnici nezadovoljni. Međutim, ranije nije bilo nikakvog zabeleženog svedočenja o njihovom položaju u kompaniji. Po tvrdnjama radnika iz Srbije, odnos prema kineskim zaposlenima je najsuroviji, pa se tako da sada samo govorilo o verbalnim i fizičkim napadima.

VOICE je došao u posed video snimka koji pokazuje odnos pretpostavljenih prema radnicima iz Kine, u kojem ima i fizičkog nasilja.

Nakon izveštavanja VOICE-a o uslovima rada u Linglongu, započelo je „veliko spremanje“ objekta u izgradnji i okoline.

Inače, deo radnika iz Srbije od juče „radi od kuće“, a veliki broj radnika iz Vijetnama je vraćen kući o svom trošku.

Tajna poseta predstavnika vlasti

Izvori VOICE-a kazali su da su i podizvođači napustili Linglong zbog neisplaćenih dugova, te da je sada aktivan samo China Energy.

Predstavnici Vlade Srbije bili su prošle nedelje na tajnom sastanku u Linglongu, kazali su naši izvori.

Radnici nisu uspeli da dobiju informaciju zašto su bili i koji je rezultat razgovora koji su vođeni sa menadžmentom kineske firme.

U Linglongu negiraju štrajk radnika

“Bez obzira na neke informacije koje su se pojavile u javnosti, a nisu bile proverene, činjenica je da na gradilištu kompanije nije bilo štrajka”, saopštavaju za Danas iz Linglonga povodom informacija da su tamošnji radnici juče bili u štrajku.

Kako navode u Linglong Internacional Europe, pomenuti radnici su angažovani od strane izvođača radova, CEEC TEPC (CHINA ENERGY ENGINEERING GROUP TIANJIN ELECTRIC POWER CONSTRUCTION CO., LTD, BRANCH, BELGRADE) i zahvaljujući dogovorima postignut je sporazum.

“Mi držimo do transparentnosti našeg projekta i podržavamo pravovremeno i istinito izveštavanje javnosti”, navode u Linglongu.

Ivana Gordić (VOICE)