Skip to main content

Po život opasno šetalište u Inđiji pretvoreno u gradilište stambenih objekata

07. jun 2022. Istraživanja
4 min čitanja

Među investitorima je i Branislav Švonja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Građani Inđije uskoro bi, zbog investitorskih apetita i čudnih odluka opštinskih vlasti, mogli da ostanu bez (dela) pešačke zone. U međuvremenu, dok radovi traju, građani strahuju da se ne ponovi tragedija iz 2018. godine, kada je jedan čovek poginuo jer ga je u pešačkoj zoni udario – automobil!

Trenutno se u delu šetališta nalaze tri nova gradilišta, jer je taj deo grada postao atraktivan građevinskim investitorima.

Istraživanje VOICE-a pokazalo je da je u drugom delu Ulice Vojvode Stepe sporna lokacija budućeg stambenog objekta koji gradi firma SB Company, u vlasništvu biznismena i političara Branislava Švonje, koji je svojevremeno bio hapšen i pod istragom.

Kako VOICE saznaje, planirana izgradnja stambenog objekta je na granicama građevinskog područja. I pored toga, firma je dobila građevinsku dozvolu, a završetkom izgradnje šetalište u Inđiji neće više imati svoju funkciju.

Švonja planira da u pešačkoj zoni u centru Inđije izgradi takozvanu “pametnu zgradu” sa četiri sprata, ukupne površine 3744,73 m². i sa 32 parking mesta.

Urbanistički haos

Odluka da se cena doprinosa za izgradnju stambenih zgrada od 56 evra smanji za 80 odsto (na 15 evra), koju je donela Skupština opštine Inđija u julu 2017. godine, doprinela je da ovaj gradić u Sremu privuče veliki broj građevinara. U ovom trenutku, u Inđiji ima desetak aktivnih gradilišta stambenih zgrada. Ono što je već evidentirano kao problem su lokacije na kojima se grade ti objekti.

Pored “centralnih ulica” u gradu, poput Novosadske i Kralja Petra, koje se nalaze na delu starog puta Novi Sad-Beograd i gde je još 2007. godine prema merenjima koje je saopštila lokalna samouprava svakodnevno prolazilo i do 14 000 vozila, investitori su se odlučili i za sporedne ulice, koje nemaju adekvatan prilaz stambenim objektima. Primer za to je jednosmerna Ulica Vuka Karadžića, gde se nalazi novoizgrađeni stambeni objekat (tri sprata i dvadesetak stanova), koji će nakon dobijanja upotrebne dozvole i useljenja novih stanara još više opteretiti saobraćaj u uličici koja izlazi na Ulicu Jug Bogdana, odnosno na sam centar Inđije.

Navedene ulice, osim Vuka Karadžića, pripadaju prostornoj kulturno-istorijskoj celini centra Inđije. Tu se nalaze i pojedinačni spomenici kulture, kao i nepokretna kulturna dobra.

Lokacija gradilišta na kojoj se gradi “pametna zgrada” nalazi se odmah uz objekat JKP Komunalac, na samom početku šetališta, u neposrednoj blizini trga kod Glavne pošte. Prema aktuelnom Planu detaljne regulacije, na parceli gde je počela izgradnja “pametne zgrade”, nije jasno definisano na koji način će budući stanari, vlasnici vozila, dolaziti do svojih parking mesta. Jedini način da dođu je prolazak kroz šetalište, što je VOICE-u potvrđeno u Odeljenju za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Načelnica Odeljenja za urbanizam i zaštitu životne sredine opštine Inđija Tijana Došen kaže da nije bilo moguće sprečiti gradnju na problematičnoj lokaciji.

“Iako je problematičan prilaz zgradi, Odeljenje je u skladu sa aktuelnim Planom detaljne regulacije bilo u obavezi da firmi SB Company izda građevinsku dozvolu. U protivnom, Odeljenje za urbanizam i opština Inđija su mogli završiti na sudu”, tvrdi ona.

Građevinska dozvola je odobrena 8. maja 2022. godine.

Tijana Došen kaže da je Plan detaljne regulacije usvojen još 2009. godine.

“Jedini način da se u budućnosti ne susretnemo sa sličnim problemom je izmena Plana, da se i stanarima ‘pametne zgrade’ omogući prilaz iz pravca Beogradske ulice. Takođe, rešenje je i poštovanje Odluke o regulaciji saobraćaja zbog bezbednosti pešaka”, kazala je ona za VOICE.

Branislav Švonja je potvrdio da je jedini način da budući stanari i vlasnici lokala priđu objektu – pešačka zona.

“Razumem da meštani verovatno imaju neke primedbe, ali mi smo morali da radimo prema aktuelnom Planu detaljne regulacije, koji je ako se ne varam iz 2008. ili 2009. godine. Nije mi data druga mogućnost nego prilazak stambenom objektu kroz pešačku zonu”, rekao je Švonja za VOICE.

Šetalište u Inđiji već ima problem sa brojem vozila koja svakodnevno prolaze ugrožavajući pešake, iako postoji pomenuta Odluka o regulaciji saobraćaja s kraja 2017. godine, gde je precizno navedeno ko, kako i kada sme u pešačku zonu.

Ko je Branislav Švonja?

O Branislavu Švonji, vlasniku firme koja gradi stambeni objekat u pešačkoj zoni u Inđiji, mediji su ranije u više navrata pisali. Ovaj biznismen je jedno vreme bio i vršilac dužnosti direktora Pokrajinskog fonda za pomoć izbeglicama.

Za njegovo ime, pokazuje istraživanje VOICE-a, pored SB Company, vezuje se još 15 firmi, i to sedam aktivnih, jedna u likvidaciji i šest firmi koje su izbrisane iz registra Agencije za privredne registra kao i jedna firma čije je sedište bilo u Crnoj Gori.

Kako su u februaru 2016. godine preneli mediji, na izbornoj skupštini Srpske demokratske stranke (SDS), Švonja je jednoglasno iizabran za predsednika. On je tu stranku predstavio kao obnovljenu partiju Jovana Raškovića, srpskog političara iz Hrvatske s početka devedesetih godina prošlog veka. “Obnavljanju” SDS-a je tada prisustvovala delegacija Srpske napredne stranke, predvođena novosadskim gradonačelnikom Milošem Vučevićem. Kćerka Jovana Raškovića, političarka Sanda Rašković Ivić optužila je Švonju da je neovlašćeno koristio ime njenog oca.

Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Branislav Švonja od 27. jula 2016. godine pa do 7. decembra iste godine istovremeno vršio javnu funkciju v.d. direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima i bio zakonski zastupnik firmi “Švonja” i “SB Company”, što je suprotno Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Švonja je 2017. godine bio uhapšen zbog istrage u vezi sa firmom Nacionalni privredni operater, a paralelno je u Zadru, protiv njega vođena istraga zbog optužbi za kupovinu glasova na lokalnim izborima u Obrovcu, u Hrvatskoj. Švonja je hapšen i 2014. godine pod sumnjom da je kupovao glasove birača u vojvođanskoj opštini Odžaci.

Švonja je učestvovao ove godine na vanrednim lokalnim izborima u opštini Kula sa listom “Zajednice Srba”, koja je osvojila tri mandata u lokalnom parlamentu. Miodrag Blečić

Miodrag Blečić (VOICE)