Skip to main content

Migranti su sinonim za nasilje – tvrde manipulativni naslovi medija

27. okt 2020. Fact-checking
3 min čitanja

Od kako je migrantska kriza uhvatila svoj puni zamah, a naročito tokom poslednjih nekoliko meseci, veliki broj medija u Srbiji grabi svaku priliku da sa što više senzacionalizma pišu o tome, neretko preuveličavajući, pa čak i etiketirajući celu jednu grupaciju ljudi, u ovom slučaju migrante, kao nasilnike, vandale, kriminalce i silovatelje.

Jasno je da naslovi igraju ključnu ulogu u medijskim napisima, međutim, pojedini portali su upravo naslove “podigli” na takav nivo, da većinu tekstova nije ni potrebno pročitati jer sam naslov donosi već uprošćenu informaciju. I upravo oni utiču na rasuđivanje i stav javnog mnjenja koje je već dovoljno antimigrantski nastrojeno.

Tako je nedavno portal Novosti koji nije stidljiv po pitanju antimigrantskih tekstova, objavio vest sa naslovom “Migranti pale i pljačkaju: Ne nazire se rešenje problema za Srbe povratnike u FBiH oko Grahova i Petrovca”, a zatim i “Migranti uz povike nasrnuli na policajce: Sukob u kampu kod Bihaća”.

U istom tonu je portal “Alo” stavio naslov “Slučaj prijavljen policiji: migranti zapalili kuću, meštani u strahu”, dok je “Telegraf” kroz naslov doneo vest tako da većina sam tekst ne mora ni da pročita – “Novi incident sa migrantima: Maltretirali vozača autobusa, jer im je tražio karte”.

Jedan od posebno antimigrantskih naslova može se pročitati na sajtu “Srbija danas” koji kaže “Migranti sinonim za nasilje! Sevali noževi u Bosni, teško ranjen migrant iz Maroka!”

S obzirom na upitan nivo medijske pismenosti građana Srbije, ovakvi naslovi su dobra podloga za manipulaciju kako činjenicama, tako i stavom domicilnog stanovništva o migrantima, jer se u naslovima pominju generalno migranti, a činjenica je da nisu svi migranti nasilnici i kriminalci. U pitanju su izolovani slučajevi koji, sudeći po policijskim saopštenjima, brzo budu procesuirani.

Jelena Kleut, docentkinja na Odseku za medijske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, kaže za VOICE da naslovi imaju dvostruku ulogu.

“Oni sa jedne strane treba da privuku pažnju čitalaca, a sa druge strane oni su zapravo ključ za čitanje teksta. I onda kada razmišljamo o naslovima kao načinu da privuku čitaoce, vidimo da niz medija, posebno tabloidnih, ovlađuje nekakvim dominantnim predstavama o migrantskoj populaciji i zapravo poigrava sa onim što građani već misle da znaju o migrantima“, smatra Kleut.

S druge strane, dodaje ona, vidimo da takvi naslovi otvaraju jedno sasvim drugačije čitanje teksta.

„Čak i onda kada su recimo izbeglice ili migranti žrtve nasilja, kada se naslov postavi tako da su oni učesnici nasilja, onda čitalac misli ’pa taj neko, možda je pretučen, možda je napadnut, ali sigurno je to zaslužio’. I takvim pisanjem mediji legitimišu nasilje nad migrantima, oni ga normalizuju i u celini doprinose stvaranju negativne predstave o migrantima kao grupi koja ugrožava većinsko stanovništvo u Srbiji ili u drugim zemljama”, objašnjava Jelena Kleut.

VOICE je kontaktirao MUP sa zahtevom za informacijom o tome koliko su od početka godine do danas krivičnih dela u Srbiji počinili migranti u odnosu na domicilno stanovništvo, međutim, do objavljivanja teksta te podatke nismo dobili.

Manipulacija naslovima u srpskim medijima je sve izraženija i veoma je opasna, jer stvara atmosferu linča, karakteriše jednu celu grupaciju kao nasilnike, a zahvaljujući njima, sveprisutan antimigrantski talas biva sve glasniji i glasniji.

Vanja Kolar/Iva Gajić (VOICE)

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.