Skip to main content

Inspekcija naložila rušenje nelegalnog Galensovog puta na Fruškoj gori

26. okt 2020. Istraživanja
2 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Građevinska inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj donela je rešenje o obustavi radova i uklanjanju betonskog puta izgrađenog na lokaciji Kesten, u opštini Beočin, na Fruškoj gori, potvrdila je danas za VOICE Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG).

Kako je navela, zbog toga što nadležna opštinska inspekcija za urbanizam i zaštitu životne sredine opštine Beočin nije reagovala ni posle više meseci od njihove prijave, pokret OŠFG je početkom septembra uputio prigovor drugostepenoj instanci – Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, za vanredni inspekcijski nadzor koji je ubrzo i sproveden.

“Oni su nas zaista pozvali da učestvujemo u nadzoru i mi smo krajem septembra i bili na tom betonskom putu i susreli se sa vlasnikom, koji je takođe bio pozvan od strane inspektorke. Epilog toga je da danas, 26. oktobra stiglo obaveštenje inspektorke Dušanke Matić da je investitoru naloženo da ukloni taj betonski put”, kazala je Dragana Arsić. Ističe da je u pitanju mala pobeda, ali da još preostaje da se oglasi i pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, od koje očekuje da naloži vraćanje prirode u prvobitno stanje.

Podsetimo, prema prijavi pokreta OŠFG, na brdu Kesten izgrađen je betonski put koji bi trebalo da bude pristupni put do poljoprivrednog gazdinstva vlasnice kompanije Galens, Sanje Petrić, koja je, kako je otkrio VOICE, kupila brojne parcele na Fruškoj gori. Vlasnici kompanije Galens saopštili su nakon toga da vidikovac Kesten neće biti oduzet građanima, te da nemaju nameru da na tom mestu grade turističko niti stambeno naselje, već sopstveno poljoprivredno gazdinstvo. Sporni put zapravo je prilazni put do pomenutog gazdinstva za koji, kako tvrde, imaju dozvole Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

“Da bi došli do tog imanja, oni su prokrčili put kroz šumu u dužini od oko dva kilometra i time su prekršili nekoliko zakona – Zakon o zaštiti prirode, Zakon o nacionalnim parkovima, Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o putevima, to je jedan od elemenata naše prijave. A početak ove priče je što je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izdao uslove za izgradnju puta na postojećem šumskom putu, međutim, ono što smo mi otkrili jeste da tu nikada postojeći šumski put nije postojao, pa se sada postavlja pitanje i odgovornosti Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji je izdao te uslove na zahtev Eparhije sremske koja je vlasnik te šume”, navela je Dragana Arsić. Dodaje da će, po savetu advokata, OŠFG i po tom osnovu podneti krivičnu prijavu.

Podsetimo, nakon pokretanja pitanja o uzurpaciji zemljišta na lokaciji Kesten, Dragana Arsić je bila žrtva kampanje na društvenim mrežama u kojoj su prednjačili portali bez impresuma, a čije navode su prenosili režimski mediji i portali. Takođe, u septembru su građanski aktivisti, predvođeni Pokretom Oslobodimo šume Fruške gore organizovali akciju oslobađanja Kestena i planinarske staze koja do njega vodi, i tom prilikom su isekli katanac na metalnoj kapiji koja je tu protivzakonito postavljena.

Dalibor Stupar (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!