Skip to main content

U Crnoj kući ne okupljaju se separatisti i provokatori, već borci za ljudska prava

26. okt 2020. Fact-checking
2 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Takozvani medijski portal Prismotra objavio je 24. oktobra tekst „Šta je Crna kuća u Novom Sadu i zašto je treba srušiti?“, koji obiluje netačnim informacijama i nepotkrepljenim tvrdnjama na račun građana koji se u toj kulturnoj ustanovi rado okupljaju.

Tekst neimenovanog autora objavljen je pre dva dana, a pojedini tabolidni mediji u Srbiji preneli su ga kao vest, iako je suštinski reč o recikliranom tekstu tabloidnog portala Istraga „Šta je Crna kuća u Novom Sadu?“ od pre godinu dana. Jedina novina je umetak u naslovu teksta u vezi sa rušenjem.

Kao i pre godinu dana, i „novi“ tekst o Crnoj kući obiluje neistinama „da se u njoj okupljaju vojvođanski separatisti, nevladine organizacije i drugi provokatori, koji prave svoje sastanke, zabave i prikupljaju sredstva za rad, te vrbuju mlade ljude za svoje ideje“.

Portparol CK 13 Đorđe Majtorović ukazuje da je sadržaj teksta isti kao i pre godinu dana, te da je vrlo zanimljivo zašto se baš sada pojavio u etru.

Očigledan je šablon u tim tekstovima, a možemo da primetimo i da sadržaj tekstova odgovora spisku nevladinih organizacija koje se nalaze na državnoj listi za proveru izvora finansiranja zbog navodnog pranja novca i terorizma“, tvrdi Majstorović.

On sa ponosom ističe da se u CK 13 okupljaju ljudi širokog spektra. „Naravno i nevladine organizacije i neformalne grupe koriste naš prostor i to potpuno besplatno. Jedini uslov je da u svom delovanju promovišu ljudska prava kroz ideje antifašizma, solidarnosti i jednakosti. Tim temama bavimo se i mi od osnivanja do danas“, navodi Majstotorović.

Kao posebnu zanimljivost ističe pomenuti novitet u naslovu teksta i problem te vrste, iako se u samom tekstu uopšte ne bave temom navodnog rušenja kuće u kojoj se od osnivanja nalazi CK 13.

„U daljoj budućnosti je ta kuća predviđena za rušenje na osnovu Regulacionog plana koji se odnosi na taj deo grada, ali to sad nije tema. Trenutno se vode dva sudska spora protiv nas oko hipoteke nad kućom i našeg iseljenje sa ove lokacije, o čemu nema ni reči u tekstu Prismotre“, rekao je Majstorović.

Poput „novinara“ Istrage i njihove „kolege“ u Prismotri prenele su tvrdnju da je Crna kuća „dobila naziv zbog svoje morbidne crne fasade u koju je ofarbana“, kao i da „određeni izvori govore da crna boja fasade i žuti zidovi unutar same kuće treba da pokažu njihovu odanost Habzburškoj monarhiji (boje zastave), Austrougarskoj“, što Majstorović smatra teškom izmišljotinom.

Kuća je oduvek bila crna. Žuta boja koja se pominje više ne postoji jer su unutrašnji zidovi crveno-plavi već oko četiri godine. Crna je jer je reč o omladinskom centru, a naš stav je da je perspektiva omladine u Srbiji vrlo mračna i da za sada nema razloga da menjamo boju fasade“, zaključuje Majstorović.

Portal Prismotra, poput većine portala sličnog sadržaja, nema impresum, te se ne zna da li je registrovan kao medij u Srbiji i ko su odgovorna lica. Do pre godinu dana u Srbiji je postojao portal Istraga, čiji su tekstovi veoma podsećali na ono što se danas objavljuje na Prismorti.

Pre godinu dana VOICE je pisao da je vlasnik domena na kojem se nalazio internetski portal Istraga.rs, koji na najgrublji način vređa i kleveće novinare, aktiviste nevladinih organizacija i opozicione političare, izvesni Luka Rakočević, suvlasnik firme u kojoj polovični vlasnički udeo ima i Lav Pajkić. Ubrzo nakon ovog teksta portal je ugašen.

Darko Šper (VOICE)