Skip to main content

Nije istina da svako ko zaposli migranta plaća 70 odsto poreza manje

25. okt 2020. Fact-checking
2 min čitanja

Stranica Ustanak.rs na Fejsbuku, podelila je objavu da je Srbija od marta meseca ove godine uvela poreske olakšice za preduzeća koja zapošljavaju migrante, a one navodno iznose umanjenje poreza za 70 odsto.

Uprkos tome što Zakon o porezu na dohodak građana zaista propisuje da neke osobe pod određenim uslovima ostvaruju poreske olakšice za novozaposlene, iz Poreske uprave su za VOICE rekli da zakon ne prepoznaje migrante kao posebnu kategoriju.

Prema navodima tog Zakona, nekoliko članova zakona (21v, 21g,21d i 21ž) propisuju koje osobe i pod kojim uslovima ostvaruju pravo na poreske olakšice za novozaposlene, a među njima se nigde ne pominju migranti.

“Navedeni zakon ne prepoznaje migrante kao posebnu kategoriju lica za koju poslodavci mogu ostvariti pravo na poreske olakšice“, navodi se u odgovoru Poreske uprave.

Međutim, ove godine stupile su na snagu izmene Zakona o porezu na dohodak građana, koja prepoznaje “novonastanjene obveznike” kojima se u posebnim uslovima, osnovica za porez umanjuje za 70 odsto.

Podsticaji za zapošljavanje “novonastanjenih obveznika”, u stvari su olakšice za zapošljavanje povratnika i stranaca, a počeli su da se primenjuju od 1. marta ove godine.

U izmeni Zakona o porezu na dohodak građana navedeno je da se osnovica poreza na zarade umanjuje za 70 odsto, ukoliko poslodavac zasnuje radni odnos na radnom mestu za koje postoji potreba da lice ima posebno stručno obrazovanje i za kojim postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada.

Da bi poslodavac mogao da ostvari pravo plaćanja manjeg poreza i doprinosa za zapošljavanje povratnika, potrebno je da je takva osoba boravila u inostranstvu prethodne dve godine, te da ugovorena mesečna zarada bude veća od 217.656 dinara.

U slučaju zapošljavanja stranaca, zarada koju obezbeđuje poslodavac mora da bude takođe tri puta veća od prosečne plate u Srbiji (217.656 dinara), kako bi ostvario navedenu poresku olakšicu.

Sanja Kosović (VOICE)

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.