Skip to main content

Inđija: Zašto se u Beški najviše gradi?

24. okt 2020. Lokalne samouprave
5 min čitanja

Kompanija „Uređenje“ iz Beške u poslednje četiri godine dobila je na tenderima koje je raspisala opština Inđija deset poslova vrednih oko 55 miliona dinara.

Pored tendera koje je raspisala lokalna samouprava, pomenuta firma je dobijala poslove nakon javnih nabavki koje su raspisivala javno preduzećo Inđija put i javno preduzeće za distribuciju prirodnog gasa, Ingas.

Firma iz Beške angažovana je za izgradnju parkinga ali i trotoara u selima opštine Inđija. Takođe, “Uređenje” je angažavano i na poslovima saniranja divljih deponija na području opštine kao i na izgradnji kućnih gasnih priključaka.

Kako pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), od pomenutih deset javnih nabavki, kompanija “Uređenje” iz Beške se na osam raspisanih javnih nabavki pojavljuje kao jedini ponuđač.

Na ostale dve javne nabavke, “Uređenje” dobija ugovor na osnovu najniže ponuđene cene.

Svi dobijeni tenderi

Prema istraživanju VOICE-a, najčešće poslove koje je ova firma iz Beške dobijala su takozvani radovi na održavanju različitih vrsta završnih slojeva. Dobijeni poslovi na raspisanim javnim nabavkama su se odnosili i na investiciono tekuće održavanje i eventualne hitne intervencije u slučaju havarija na infrastrukturnim objektima.

Kako smo naveli, na javnim konkursima se u većini slučajeva pomenuta firma pojavljuje kao jedini ponuđač. U retkim slučajevima kada je na javnoj nabavci, koje je raspisala lokalna samouprava, bila bar još jedna firma koja je konkurisala, kompanija „Uređenje“ iz Beške je pobeđivala na osnovu niže ponuđene cene, pokazuje istraživanje VOICE-a.

Naše istraživanje obuhvata period od 2016. do 2020. godine.

Prvi posao koji je u 2016-toj godini dobila firma “Uređenje” je vredan 1.145.100 dinara (bez PDV- a).

Reč je zapravo o dobijenom ugovoru za javnu nabavku koje je raspisalo tadašnje javno preduzeće Direkcija za izgradnju opštine Inđija, odnosno sadašnji JP Inđija put.

Posao koji je dobila firma iz Beške se odnosi na rad radnika na održavanju površina za parkiranje i autobuskih stajališta za javni prevoz i postavljanju i održavanju saobraćajne signalizacije na teritoriji opštine Inđija.

Naredne, 2017. godine, nakon javne nabavke koje je raspisala lokalna samouprava, “Uređenje” dobija posao izgradnje pešačke staze u Ljukovu vredan 2.077.400 dinara (bez PDV-a).

Već naredne, 2018. godine, dobija tri ugovora nakon raspisanih javnih nabavki koje je raspisao JP Inđija put. Reč je o poslovima na održavanju različitih vrsta završnih slojeva, zatim izgradnja parkinga u centru naseljenog mesta Maradik kao i radovi na održavanju začepljenih objekata atmosferske kanalizacije.

Vrednost sva tri ugovora u 2018. godini koje je potpisan sa firmom “Uređenje” iznosi 19.583.525 dinara (bez PDV-a).

Prošla godina je, prema istraživanju VOICE-a, bila najuspešnija za firmu “Uređenje”. Naime, ukupna vrednost ugovora koje je nakon javnih nabavki dobila Svirčevićeva firma je blizu 32 miliona dinara tačnije 31.943.430,83 dinara (bez PDV-a).

Firma “Uređenje” dobila je ugovore u 2019. godini za radove na održavanju objekata atmosferske kanalizacije, na održavanju različitih vrsta završnih radova, na izgradnji kućnih gasnih priključaka i proširenju ulične gasne mreže ali i radove na uklanjanju divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta.

Ko je zapravo vlasnik?

Vlasnik kompanije “Uređenje” iz Beške je Goran Svirčević, dok je njegov rođeni brat Dejan, jedan od rukovodilaca preduzeća Sremput AD iz Rume.

Naše istraživanje pokazuje da “Uređenje” dobija poslove nakon raspisanih javnih nabavki gde se u grupi ponuđača pojavljuje upravo sa firmom Sremput AD.

U otvorenom postupku javne nabavke, firma Uređenje učestvuje zajedno sa kompanijom Sremput AD, u grupi ponuđača za posao uređenja užeg dela centra naselja Krčedin, vrednog 8.709.670,51 (bez PDV-a), pokazuje istraživanje VOICE-a.

Protest meštana Čortanovaca

Iza firme u kojoj je zaposlen rođeni brat Gorana Svirčevića stoji biznismen čije je ime ovih dana ponovo u fokusu javnosti.

Naime, generalni direktor Sremput AD je Milojica Marković.

Markovićevo ime pominje se u slučaju uhapšenog novinara Dejana Anđusa kome je Viši sud u Beogradu doneo oslobađajuću presudu za optužbe da je od Milojice Markovića pokušao da iznudi 30.000 evra.

Prema istraživanju VOICE-a, u periodu od 2016. do 2020. godine, preko javnih nabavki koje je raspisala opština Inđija, Sremput AD, gde se pojavljuje u grupi ponuđača, dobio je ukupno 12 poslova vrednih 681.964.260,49 dinara (bez PDV-a).

Najznačajni posao je svakako asfaltiranje neasfaltiranih ulica u opštini Inđija, vredan oko četiri miliona evra. Na javnoj nabavci, Srem put AD se pojavljuje u grupi ponuđača.

Pored Sremputa, u grupi su bile i kompanije Baumeister DOO i Rebus Plus DOO, o čemu je VOICE ranije pisao.

Predstavnici vlasti često viđeni u Beški

U Bešku koja je, pored samog grada Inđija, najveće naseljeno mestu u toj sremskoj opštini, najviše se i ulagalo u poslednje četiri godine. Tu činjenicu su primetili i meštani sela Čortanovci koji su svoje nezadovoljstvo zbog katastrofalnog stanja infrastrukture u selu iskazali protestom. Okupljanje nezadovoljnih meštana je održano u subotu, 10. oktobra.

Čortanovčani su tada blokirali za saobraćaj Ulicu Veljka Vlahovića, koja se nalazi u samom centru sela. Okupljeni građani zahtevali su od lokalnih vlasti da im se reši problem infrastrukture u centralnim ulicama kako bi poput ostalih naseljenih mesta opštine Inđija imali normalne uslove za život. Organizatori su u razgovoru sa novinarom VOICE-a, koji je bio na licu mesta u toku protesta, naveli da lokalna vlast favorizuje susedno selo Beška zbog funkcionera Srpske napredne stranke koji u Beški žive.

I Andrej Vučić obilazio Bešku

Beška je i u toku izbora bili zanimljiva ne samo lokalnim već i visokim funkcionerima vladajuće Srpske napredne stranke koji su posetili ovo selo u godini kada je dotadašnja vlast u Inđiji, Demokratska stranka, izgubila vlast nakon 16 godina.

Tako se u poseti ovom selu, pred aprilske izbore 2016. godine, mogao videti Miloš Vučević ali i brat lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, Andrej.

U Beški živi funkcioner SNS-a i doskorašnji direktor Javnog preduzeća Inđija put Zoran Milićević.

Milićević je tu funkciju obavljao upravo u periodu koje obuhvata istraživanje VOICE-a, od juna 2016. godine do 21. avgusta 2020. godine, kada je podneo ostavku.

U neposrednoj blizini Milićevićeve kuće u Beški, nalazi se i kuća Dejana Svirčevića, rukovodioca u Sremputu AD. Stanovnik Beške je i Milan Končarević, koji je bio četvrti na listi kandidata za odbornike SNS-a na izborima u junu ove godine, Končarević je od 2016. do 2018. godine radio kao pomoćnik predsednika opštine Inđija a od 2018. godine na poslovima direktora JP Ingas Inđija. Nakon junskih izbora, imenovan je za zamenika predsednika opštine Inđija.

Prilikom radova na rekonstrukciji centralne ulice u Beški, Ulici kralja Petra, koje su izvodili radnici Sremputa AD, bilo je niz poseta predstavnika lokalnih vlasti ali i pokrajinskih funkcionera.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je prilikom posete, 25. decembra 2019. godine, medijima rekao da “Pokrajina i Opština Inđija imaju izuzetnu saradnju, te da su uz zajedničko ulaganje od 760 miliona dinara u prethodne tri godine realizovani brojni infrastrukturni projekti u toj opštini”.

Pored potpredsednika Pokrajinske vlade, Đorđa Milićevića, u Beški je tog dana bio i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.

Tekst i foto: Miodrag Blečić (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!