Skip to main content

Sirijka Rima Darijus – alatka u rukama srpskih nacionalista

22. okt 2020. Fact-checking
2 min čitanja

Autori

Divna Prusac i Aleksandar Bugarin

Politička aktivizam sirijke Rime Darijus već godinama služi nacionalnistički orijentisanim portalima u Srbiji.

Prvo pojavljivanje u javnosti ove kontroverzne Sirijke, koje su različiti portali iskoristili u svrhu antimigrantske i antizapadne propagande bio je njen govor na protestu koji su organizovali Srpski pokret “Naši” i “Srbski obraz” u Beogradu, septembra 2016. godine.

Nastup ove aktivistkinje očigledno je iskorišćen kako bi se razlog za dolazak migranata iz ratom zahvaćene Sirije doveo u pitanje i samim tim ohrabrilo nasilje prema migrantima koji u tom momentu prolaze kroz Srbiju, a na koje su pozivale organizacije poput “Srpskog obraza” i pokreta “Naši”.

Uporište za relativizaciju delovanja antimigrantskih pokreta u Srbiji koji često pozivaju na nasilje i progon migranata iz naše zemlje nalazi se upravo u izjavama Rime Darijus koja je u govoru u Beogradu naglasila kako nisu svi migranti iz Sirije “pravi Sirijci”, kao i da se među njima nalaze i džihadisti.

U njenoj retorici vrlo su očigledni nacionalistički i antizapadni stavovi, pa između ostalog, ona krivi Evropu i zapad uopšte za aktuelnu krizu na Bliskom istoku.

„Zbog čega Zapad ne pomogne Sirijcima da ostanu, zašto ne daje podrške sirijskoj vojsci da se otarasi terorista i da Sirija ponovo bude sigurno mesto? Zašto onda ne zaustavi svoje sankcije protiv sirijskog naroda? Njihove sankcije su Siriju koštale 143 milijarde dolara“, rekla je Darijus na protestu.

Ovaj govor  preneli su mnogi portali, između ostalog i bosanskohercegovački portal Poskok.info, hrvatski portal Sloboda.hr i portal Srbin.info.

Rima Darijus je u intervjuu koji su mnogi portali preuzeli, a kao izvor intervjua naveden je portal Oslobodjenje.rs, izjavila kako su mnogi migranti iz Sirije ratni profiteri i ne beže iz bezbednosnih, već iz ekonomskih razloga naseljavaju Evropu.

Kao i u govoru koji je dala na protestu u Beogradu, ona je u intervjuu povezala stradanje sirijskog i srpskog naroda naglašavajući ulogu Zapada kao agresora.

Ona je u intervjuu upozorila Srbe da će zbog naseljavanja migranata postati manjina u svojoj državi poredeći tu situaciju sa fiktivnim scenarijom koji se desio na Kosovu.

„Da li želite da postanete manjina u svojoj zemlji kao što ste postali na Kosovu? Pogledajte Pariz, Madrid, Roterdam, London…“, kazala je Darijus u intervjuu.

Ona je na tendenciozan način naglasila i navodno učešće albanskih terorista u ratu u Siriji i na taj način potkrepila nacionalističke tendencije i mržnju prema albanskom narodu.

Intervju iz 2016. godine je objavljen tri godine kasnije na portalu Sestadimenzija.net.

Korišćenje, u ovom slučaju sirijske državljanke, kao opravdanja za mržnju prema migrantima koja se godinama ohrabruje u Srbiji izuzetno je opasno jer normalizuje povređivanje ljudskih prava i daje zamah pojedincima i pokretima koji pozivaju na nasilje nad ovom ugroženom grupom.

Divna Prusac i Aleksandar Bugarin (VOICE)

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.