Skip to main content

Miloš Vučević – glavna zvezda funkcionerske kampanje RTV-a

18. jun 2020. Lokalne samouprave
6 min čitanja

Od kada je u Srbiji nakon ukidanja vanrednog stanja nastavljena predizborna kampanja, portal Radio-televizije Vojvodine svakodnevno je punjen vestima o aktivnostima funkcionera vladajuće stranke po gradovima i opštinama u pokrajini, za koje se osnovano može sumnjati da su ustvari prikrivene funkcionerske kampanje.

Samo letimičnim pogledom na vesti koje su za poslednjih mesec dana objavljene u rubirici Vojvodina stiče se utisak da je tim vestima mesto u rubrici Izbori 2020, ali su se u RTV-u bez mnogo mešanja u urednički posao očigledno odlučili za drugačiju metodologiju. Apsolutni šampion rubrike Vojvodina je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević za kojeg bi laici pomislili da obavlja mnogo značajniju funkciju od one koju nosi.

Za još neke gradonačelnike i predsednike opština može se zaključiti da su zastupljeniji na RTV-u od svojih vojvođanskih kolega, iako za nekoliko pedalja kaskaju iza Vučevića. To se pre svih odnosi na gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, njegovog kolegu iz Kikinde Pavla Markova i predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka.

Iako se predstavljaju kao redovne aktivnosti, jasno je da je reč o funkcionerskoj kampanji, jer kako drugačije razumeti najavu realizacije neke investicije za tri ili četiri godine, asfaltiranje ulice baš u vreme kampanje, popravku sportskog terena ili filskulturne sale u nekoj lokalnoj školi, podelu opreme sportskim klubovima… 

Mirović daleko iza Vučevića

Gradonačelnik Novog Sada mnogo je zastupljeniji i od predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.  Naprosto, nema dana da Vučević ne najavi novu investiciju, izgradnju lokalnog vodovoda, kanalizacije ili saobraćajnice, obnavljanje ili izgradnju škola i vrtića. Ne libi se on ni da stavi kacigu na glavu i spusti u reni- bunar ili popne na neku građevinu, samo da bi Novosađanima objasnio „značaj“ onoga što radi. Krenimo redom.

Da je izgradnja četvrtog mosta „najlepša moguća vest“, te da će novi centar Novog Sada „biti fascinantan“, eksluzivno smo od Miloša Vučevića saznali 29. maja u njegovom redovnom jednonedeljnom terminu na RTV-u emisiji „Grad i mi“. „Sve se radi u granitu, nema nigde behatona“, rekao je gradonačelnik govoreći o materijalu po kom će građani jednom gaziti po Pozorišnom trgu.

Mrtva lopta

A onda je Vučević krenuo u otvaranje svega i svačega. Prvo, 1. juna rekonstruisane toplane Jug gde je ugrađeno novo kogeneraciono postrojenje i pohvala JKP „Novosadska toplana“ da je najbolje javno preduzeće u Srbiji. Već sutradan usledio je obilazak zapostavljene sremske strane grada i samohvala da je u infrastrukturne projekte u Petrovaradinu za prethodnih osam godina njegovog mandata Grad uložio 1,4 milijarde dinara.

Trećeg juna usledio je obilazak temelja nove zgrade PIO fonda u Novom Sadu sa sve resornim ministrom Zoranom Đorđevićem, pa dan kasnije obilazak radova na asfaltiranju Bukovca i najava izgradnje postrojenja za vodosnabdevanje. U Bukovcu mu se pridružio i resorni ministar za poljoprivredu Branislav Nedimović sa kojim je obišao lokalnog proizvođača gljiva. A na kraju obilaska Bukovca usledila je i žurka u obnovljenoj mesnoj zajednici koja će biti jedna od važnih kulturnih stanica u godini kada Novi Sad, rečeno je i to, bude evropska prestonica kulture.

Dva dana kasnije RTV je izvestio da napreduje izgradnja vrtića na Klisi, a gradonačelnik je tom prilikom obećao da će taj poduhvat biti okončan do kraja godine. Sutradan Vučević se družio sa basketašima u MZ „Omladinski pokret“, ali nije šicao loptu. Razlog za njegov dolazak bio je rekonstrukcija terena za basket, koju nije finansirao grad već donatori, ali ne mari. Sedmog dan juna Vučević je bio u Kovilju gde je obišao objekat stanice za dohlorisanje vode, a bacio je pogled i na radove na rekonstrukciji Doma penzionera i MZ „Kovilj“ „koji dobijaju novo ruho“. Sve ovo RTV je predstavio kao obilazak investicija.

Rubrika Vojvodina na sajtu RTV 8. juna vrcala je o gradu budućnosti i centru IT industrije. Naravno reč je o Novom Sadu i najavi gradonačelnika da će se to zaista i ostvariti zahvaljujući prodaji placa u Radničkoj ulici jednoj renomiranoj IT kompaniji. I to nije sve u vezi sa tim jer smo za nekoliko dana imali prilike da sve ovo ponovo čujemo, ali u društvu premijerke Ane Brnabić. Jedino što se u drugoj vesti pri samom kraju teksta provuklo da bi investicija mogla biti realizovana najranije za tri godine. Ne mari.

Deveti jun doneo je novu kanalizacionu priču, ovoga puta iz samog grada. Vučević je tog dana posetio gradilište glavne crpne stanice koja treba da bude završena do kraja jula. Obećao je da se tim delom grada više neće širiti neprijatni mirisi, ali to ne znači da ono što izaziva neprijatne mirise više neće završavati u Dunavu. Ipak, najavio je da je to preduslov za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda kada bismo najzad „prestali da prljamo naš lepi plavi Dunav“. 

Grad, Vučević i mi

Obišao je Vučević 10. juna i praznu proizovdnu halu privatne fabrike turbo punjača u Novom Sadu gde bi, kako je rekao, u septembru trebalo da dobije posao oko 500 ljudi. A onda je sledećeg dana sa resornim ministrom za turizam Rasimom Ljajićemskoknuo do havarisanog bazena na SPENS-u gde je obećao završetak rekonstrukcije za 1. septembar, ali i izgradnju novih bazena na Novom naselju i u Futogu. Ministar je tu, izgleda, bio ’nako.

Za potrebe snimanja emisije „Grad i mi“ gradonačelnik je voditeljku 12. juna odveo do nove zgrade baletske i muzičke škole i eksluzivno joj saopštio, jedva skrivajući emocije, da će prvi koncerti biti održani tokom 2021. Rekao je koliko je para grad do sada uložio i koliko je još potrebno za opremanje škole, ali ni reči o višegodišnjem kašnjenju na izgradnji ovog kapitalnog objekta. Skoknuo je kasnije Vučević i do Veternika gde je na uglu Leptirove i Lastine ulice obišao radove na rekonstrukciji kolovoza i uverio se „da radovi teku prema predviđenoj dinamici“.

Budući Spens, jednom…

A 13. jun Vučević je posvetio otvaranju novog objekta u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“. Iako je objekat (kako se može videti u izveštaju RTV-a i na slici) potpuno prazan, otvoren je i najavljeno je da će u njemu boraviti horisti, likovnjaci, plesači i oni koji vole da izrađuju rukotvorine. Gornji sprat namenjen će biti mladima. Čulo se i da će se uprava centra truditi da „što više Mađara uključi u aktivnosti centra“, samo se nije moglo čuti kada.

Sutradan je u rubriku Vojvodina baš zalutala jedna čista kao suza predizborna vest u kojoj je Miloš Vučević saopštio da je bojkot izbora deplasirana priča jer postoji fer predizborna utakmica, te da će izlaznost glasača sigurno biti velika. U njegovom slučaju nema ni traga od fer predizborne utakmice u programima RTV-a u odnosu na druge učesnike lokalnih izbora u Novom Sadu. Istog dana Vučević je rešio da nastavi sa punjenjem mreže protivnika te je u JGSP „Novi Sad“ predstavio nove (obične) autobuse i najavio kupovinu električnih autobusa. Protivnike je dotukao posetom Futogu gde je asfaltirao Zmaj Jovinu ulicu i posetio privatnu fabriku za proizvodnju kiseliša (valjda zimnice). Kad je već bio tu ponovo je najavio i izgradnju bazena.

24:0

Sutradan mu je u goste došla premijerka Ana Brnabić koja je rekla da malo ko ima što Novi Sad imade i da je gradonačelnik čudotvorac. „Imamo sve uslove samo da nastavimo da trčimo ovako brzo“, rekla je premijerka i dodala da joj se čini da „ona i Vučević imaju istu viziju razvoja“. Neumorni Vučević je po rastanku sa premijerkom stavio zaštitnu kacigu na glavu i sa direktorom JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozdenom Perkovićem obišao reni-bunare na Ratnom ostrvu. „Ne mogu da sakrijem uzbuđenje zbog spuštanja na 25 metara ispod površine zemlje“, rekao je gradonačelnik u korpi dizalice.

Lagano je 16. juna skoknuo do Stepanovićeva gde je obišao novoizgrađeno dečije igralište, radove na rekonstrukciji zgrade Mesne zajednice, košarkaški teren i (u ovom delu sveta sve popularnije) terene za boćanje. Kad je već blizu zastao je i u Rumenci gda je bacio pogled kako teče izgradnja kanalizacije otpadnih voda u slivu glavne crpne stanice, obišao je rekonstruisani stadion FK „Jedinstvo“ i najavio još štošta za naredni mandat. Najduži pasus u ovom tekstu završavamo večernjom aktivnošću pomalo već umornog gradonačelnika koji je sa ekipom sa Fakulteta tehničkih nauka predstavio maketu budućeg izleda SPENS-a. Jeste da realizacija ovog projekta neće skoro početi, ali to nije sprečilo oduševljenje spontano okupljene publike.

Suma sumarum, od 29. maja gradonačelnik Novog Sada Miloše Vučević je u „fer predizbornoj utakmici“ svojom zastupljenošću na pokrajinskom javnom medijskom servisu u rubrici Vojvodina svoje protivnike oduvao sa 24:0. A sudija još uvek nije odsvirao kraj, ima još vremena do nedelje.

Darko Šper (VOICE, foto: novisad.rs)