Skip to main content

Šta će biti s (Crnom) kućom

17. jun 2020. Analitički članci
7 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Sukob između Centra za nove medije kuda.org i Omladinskog centra CK 13 koji je poslednjih dana eskalirao u javnosti, a zapravo je samo kulminacija nesporazuma koji traje već više od godinu dana, preti da Novi Sad ostavi bez jednog od retkih slobodnih mesta na kojem su se okupljali alternativni umetnici i aktivisti. I dok jedna strana tvrdi da bi to mogao biti kraj Crne kuće kakvu znamo, druga smatra da se neće desiti ništa dramatično, iako ne spori da će do nekih promena izvesno doći.

Rok od mesec dana koji je Kuda.org dao CK13 nakon raskida ugovora ističe 26. juna i tada će se znati da li Crna kuća nastavlja da radi po starom, da li će biti promena u delovanju i organizaciji udruženja koja u njoj obitavaju ili joj sledi neminovno gašenje. Iz Kuda.org decidno tvrde da kuća nije na prodaju niti je njena prodaja uopšte tema, već da je ta tema nametnuta od strane CK13. VOICE je poslednjih nekoliko dana odgovore na brojna pitanja pokušavao da dobije i od Kuda.org, ali osim nezvaničnih razgovora, zvaničnu izjavu nismo dobili.

Koji su motivi

CK 13 je na konferenciji za novinare predočio svoju verziju geneze događaja, koja se prethodno mogla naslutiti iz nedavnih saopštenja. Mesta za kompromis, iz ugla CK13, nema sve dok se ne povuče ultimativni otkazni rok i oni će, kako su najavili, pokušati svim pravnim sredstvima da ga prolongiraju.  

Aktivistkinja CK13 Hana Kukučka podsetila je tom prilikom da je Kuda.org, nakon što je Omladinski centar CK13 prošle godine odbio da se priključi „Inicijativi za Agrariju“ (vidi okvir), promenio svoj odnos prema njima. Oni su o tome obavestili nemačku fondaciju SHL (Schüler Helfen Leben), koja je i finansirala otvaranje kuće i njenu adaptaciju, te svih ovih godina finansira njen rad, jer smatraju da bi prihvatanje zahteva Kuda.org bilo napuštanje ideje Crne kuće kao nezavisnog društvenog centra. Kuda.org je onda, kako je navela, počeo da kritikuje rad Omladinskog centra CK 13, odnosno način na koji upravlja Crnom kućom. Zbog napetih odnosa ušlo se u pregovore, uz posredstvo SHL-a, ali se fondacija zbog suprotstavljenih stavova i ultimatuma koji je ispostavio Kuda.org, povukla iz pregovora, uz najavu da ako CK13 izađe iz kuće – projekat prestaje, a da Kuda.org u tom slučaju ima obavezu da fondaciji plati dug od 165.000 evra, koliko je koštala kupovina kuće i njeno opremanje, navodi naša sagovornica.

Agrarija – ideja, a ne konkretna ponuda

Omladinski centar CK 13 u jednom od svojih saopštenja ukazao je da je u maju prošle godine članovima CK13 od strane kuda.org predloženo da se priključe „Iniicijativi za Agrariju“, pregovorima sa Gradom radi dobijanja prostora u bivšoj zgradi Elektroluksa (Ulica Lasla Gala), pri čemu bi Crna kuća sa Udruženjem CK13 poslužila kao zalog za te pregovore. Oni su takav predlog odbili i , kako navode, nisu upoznati šta se dalje dešavalo s tom inicijativom niti ih je iko po tom pitanju više kontaktirao.

Aktivistkinja CK13 Hana Kukučka podsetila je, međutim, da je urbanističkim planom predviđena rekonstrukcija ulice Vojvode Bojovića, prema tome i rušenje Crne kuće, zbog čega je njen dalji rad neizvestan.

„Mi smatramo da su Novom Sadu potrebni novi prostori za rad i funkcionisanje udruženja, i nezavisnih i gradskih, različitih po obliku i modelima upravljanja i organizovanja. Prema tome, mi smatramo da bi Grad trebalo da ustupi bivšu zgradu Elektroluksa za rad i funkcionisanje svih udruženja koja vide taj prostor kao prostor za svoj rad“, rekla je ona dodajući da u tom poduhvatu nisu videli interes Crne kuće, kao slobodnog i nezavisnog prostora u Novom Sadu.   

Kako VOICE saznaje, nije ni bilo reči o konkretnoj inicijativi, već više o ideji da bi taj prostor, koji je u planovima označen i kao prostor za kulturne sadržaje možda mogao da se iskoristi za to da se u njega usele predstavnici nezavisne kulturne scene i strukovnih udruženja, koja imaju problema sa sopstvenim prostorom ili ga nemaju. Jedna od organizacija koja se pominje kao moguća članica te inicijative jeste i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), a nekadašnji predsednik Rastislav Škuljec za VOICE kaže da je u pitanju samo bila ideja, ali da ne zna da li je ikada pretočena u konkretnu ponudu.

„Ja znam to posredno. Nisam nikada bio ni na jednom sastanku. Zoran Pantelić je bio ta veza između udruženja, a da li je to njemu Grad ponudio, ja nisam siguran. I dalje se ništa nije desilo“, rekao nam je Škuljec. Podseća da je Grad u to vreme već radio na Kineskoj četvrti i da je otvorio još neke prostore poput Svilare. „Koliko je to otvoreno i da li je dovoljno za sve, mislim da je to drugo pitanje“, dodaje Škuljec.

„Mi smo doslovno uzbunili SHL o tome da kuda.org, kao vlasnik kuće ima formalnu moć da raspolaže nekretninom, da raspolaže kućom. Nismo se složili sa njima, a budući da smo jedni od najznačajnijih aktera što se tiče Crne kuće, razvoja njenog programa i njene prepoznatljivosti, rekli smo im da smatramo da je potrebno da Kuda.org preda vlasništvo nad kućom SHL-u, kako bi bilo osigurano da svi pregovori sa njima i budućnost kuće neće zavisiti od formalno-pravne moći samo jednog udruženja. Isto tako, u skladu i sa tim smo poslali zahtev Kuda.org da napuste naša tela, da izađu iz naše skupštine i da Zoran Pantelić ne bude više zastupnik Crne kuće i da izađe iz UO Omladinskog centra CK13“, priča Hana Kukučka. Precizirala je da je stav CK13 da vlasništvo treba da pređe na fondaciju SHL da bi, kada dođe vreme za rušenje kuće, svi bili u boljoj poziciji, jer će onda investitor ili Grad morati da pregovaraju sa stranom fondacijom, umesto sa nekom od organizacija.

Hana Kukučka: Borimo se za naše zahteve

Kukučka je istakla i da fondacija SHL nije postavljala uslove za vraćanje u razgovore, već da im je poručila da će u slučaju izlaska CK13 iz kuće, projekat biti okončan, a kuća najverovatnije prodata.

„Oni su, kako ja vidim, ostavili prostor da se mi dogovorimo, odnosno da CK 13 ostane u kući i da SHL ne povuče hipoteku. Taj prostor dogovora za nas je nemoguć zato što su uslovi za ostanak i za saradnju dati kao ultimatumi a pretpostavljaju uzurpaciju našeg udruženja od strane Kuda.org, odnosno oduzimanje prava na odlučivanje i samoopredeljenje udruženja. Zbog toga što smo mi još uvek u prostoru, mi se borimo za ispunjenje naših zahteva i nadamo se da će se ispuniti sa ishodom pozitivnim za zajednicu“, rekla je ona.

Vlasništvo samo formalno

U Omladinskom centru CK13 za VOICE kažu da je Centar za nove medije Kuda.org bio samo jedan od osnivača Crne kuće, ali da je sticajem okolnosti u tom trenutku to bila jedina formalna organizacija koja je mogla da dobije zvaničnu pozajmicu od fondacije SHL za kupovinu kuće, jer ova kao strano pravno lice to nije mogla zakonski da uradi. Podsećaju i da su zahvaljujući angažmanu Kuda.org obezbeđena sredstva za tehniku i opremu, i da im to niko i ne spori. Međutim, stav je CK13, kada je nešto u vlasništvu organizacije – to nije vlasništvo zastupnika, već svih članova organizacije.

Zakonski zastupnik Omladinskog centra CK13 Ozren Lazić za VOICE je rekao da je Kuda.org toj organizaciji tokom pregovora postavio ultimativne i neprihvatljive zahteve – da se predstavnici Kuda.org vrate u upravljačka tela CK13 (UO i skupštinu), da u skupštini imaju većinu od 51 odsto ili da imaju pravo veta.

„Pored toga, žele da oni raspolažu resursima centra i izdaju prostor, a traže i da se uđe u pregovore sa Udruženjem CK13 o učešću u Asocijaciji koju bi oni formirali da rukovodi centrom. Faktički, CK13 bi bio reformisan tako da bi Kuda.org imao ili veto ili većinu i onda bi pregovarao sa samim sobom. Za nas je apsolutno uzurpacija civilnog društva i svih etičkih kodeksa civilnog društva da se nameće realnost u nekoj organizaciji tako što joj prvo staviš pretnju da ćeš je izbaciti iz nekog prostora, zatim kao uslov za ostanak u tom prostoru želiš da mu oduzmeš glas, odnosno da preuzmeš punu kontrolu nad organizacijom“, kazao nam je Lazić dodajući da strahuju od toga da se Kuda.org neće zadovoljiti samo preuzimanjem kuće.

„Naše mišljenje je da Kuda.org pledira i na organizaciju. Neće samo kuću i da bude faktor koji će da odlučuje šta će biti s kućom i u kući, nego želi da bude i faktor u našoj organizaciji da bi mogao da upravlja našim projektima. Smatramo da plediraju na simbolički finansijski kapital udruženja u kom nisu aktivni jako dugo. Niko ne spori da su i oni dali vetar u leđa kući, ali nisu bili jedini. Mi ne želimo da damo ono za šta vredno radimo, neki od nas i deset godina. Jer i ja sam jedan od osnivača Omladinskog udruženja CK 13“, rekao je Lazić negirajući da je kuća bila zatvorena za bilo koga.

Ozren Lazić: Uzurpacija civilnog društva

„Naprotiv, odavde su nastajale organizacije i inicijative, radili smo u lokalnoj zajednici, umrežavali se i pomagali. Bili smo u začetku tih stvari“, kazao je Lazić. Prema njegovim rečima, održivost kuće ležala je na projektnom radu Omladinskog centra CK 13 koji je na taj način obezbeđivao sredstva za pokrivanje čitave infrastrukture, svih troškova, poreza i ostalih obaveza. Zbog toga, kaže, žele da se u razgovore o budućnosti kuće uključe sve organizacije i pojedinci koji su tokom prethodnih godina koristili njene kapacitete za sopstvene aktivnosti. 

Pitanja bez odgovora

U CK13 su na konferenciji za novinare ukazali i da se Zoran Pantelić, kao dugogodišnji zastupnik Crne kuće, ni na jednom zvaničnom sastanku nikada nije obratio povodom pitanja da li ima zainteresovanih investitora, ko je to u pitanju.

Kuda.org: Nema govora o prodaji

Reagujući na konferenciju za novinare u Crnoj kući, Centar za nove medije kuda.org  je sutradan  saopštio da se Crna kuća ne prodaje, te da njene aktivnosti nisu ugrožene. Kako je navedeno u saopštenju, što se tiče te organizacije, Crna kuća je i dalje otvorena za sve programe i aktivnosti.

„Fokus nerazumevanja proizlazi iz internih pitanja unutar organizacije o karakteru upravljanja i viziji Udruženja CK13. Pitanje vlasništva koje se nameće u javnosti, uopšte nije tema međusobnog nerazumevanja između kuda.org i Udruženja CK13. Neprimereno je i tužno što su javna obraćanja Udruženja CK13 započeta neistinama i diskvalifikacijama. U isto vreme Udruženje CK13 prikazuje sebe kao žrtvu i time skreće pažnju sa sopstvenog pokušaja privatizacije Crne kuće koji je pre svega namenjena za javno delovanje. Nažalost, neistine i obmane su dovele do toga da kuda.org bude optužena za opstanak i prodaju Crne kuće“, piše u saopštenju Kuda.org. Podseća se i da je ta organizacija jedan od osnivača Crne kuće, te da ju je bez nadoknade ustupila i dala Udruženju CK13 na korišćenje. Dodaje se i da su u toku dogovori između kuda.org i Fondacije SHL iz Berlina, a da će o ishodu tih dogovora javnost blagovremeno biti obaveštena.

„Rešenje za nastavak projekta omladinskog društveno-kulturnog centra kakav je Crna kuća, kada jednog dana dođe do rekonstrukcije ulice i rušenja kuće, može biti samo ukoliko se kao zamena pronađe i osposobi novi adekvatan prostor za rad Crne kuće i sprovođenje projekta Crne kuće u kojem Crna kuća neće izgubiti svoj identitet. Kuda.org, osim vlasništva, nije više nosilac projekta omladinskog društveno-kulturnog centra, ne učestvuje u kreiranju politika, sprovođenju programa i projekata Crne kuće, a članovi Kuda.org koji su istovremeno i članovi CK13 ne praktikuju više aktivno svoje članstvo, svoje funkcije u udruženju, i to dugi niz godina“, tvrdi Hana Kukučka. Zbog svega navedenog, ona je u ime CK 13 postavila više pitanja Centru za nove medije kuda.org.

Dalibor Stupar (VOICE)