Skip to main content

Na Upravni sud zbog nedostatka studije o zagađenju fabrike guma u Zrenjaninu

07. avg 2020. Lokalne samouprave
3 min čitanja

Autonomna pokrajina Vojvodina odbila je žalbu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) na prvostepeno rešenje koje je doneo Grad Zrenjanin. Na taj način, obustavljen je postupak kojim se odlučuje o tome da li je potrebna studija o proceni uticaja na životnu okolinu za izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu, potvrdio je za VOICE Jovan Rajić, predsednik Upravnog odbora RERI.

Nakon tribine pod nazivom “Da li dišemo isti vazduh?”, koja je sinoć održana u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu, na kojoj je bilo reči o problemu zagađenja životne sredine u slučaju Zrenjanina i izgradnje fabrike guma kineske kompanije „Shandong Linglong“, Rajić je kao sledeći korak najavio tužbu Upravnom sudu, upozorivši da bi presuda tog suda mogla da dodatno zakomplikuje situaciju oko izgradnje fabrike. 

„To što ću ja da uložim tužbu Upravnom sudu, to njega ne stopira da radi, on može da gradi. U nekom trenutku će se ispostaviti da je to nezakonito i šta ćemo onda? Padne ti građevinska dozvola, a izgrađen objekat. I, ko je tu kriv onda? Hoće li država Srbija da odgovara, odnosno AP Vojvodina, odnosno Grad Zrenjanin, što je izdao nezakonitu dozvolu? Ko će da odgovara za to“,  kazao je Rajić. Upozorio je da se investitor prilikom izgradnje poslužio trikom – „iseckao“ je projekat na više faza i dobija građevinske dozvole za svaku fazu posebno, izbegavajući tako da uradi studiju o proceni uticaja na životnu okolinu. RERI zbog toga podnosi žalbe na svaku pojedinačnu dozvolu.

Poslednji put je to učinila nakon što je Grad Zrenjanin izdao 10. jula treću po redu, kako tvrde,  nezakonitu građevinsku dozvolu investitoru Linglong International Europe doo, ovoga puta za drugu fazu izgradnje pomoćnih objekata u okviru kompleksa fabrike guma. RERI je tim povodom 20. jula podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, ističući da je dozvola izdata suprotno propisima, zbog čega je zahtevao da sekretarijat poništi nezakonitu dozvolu. Upozoreno je tada da je građevinsku dozvolu izdao nenadležni organ, kao i da se u njoj pogrešno navodi da investitor poseduje rešenje da procena uticaja na životnu sredinu za navedene objekte nije potrebna.

„Sad je nedavno izdata četvrta građevinska dozvola. Prva faza je bila portirnica, trafo-stanica; druga faza su neki pripremni objekti, i to je sve u lokacijskim uslovima koji prethode građevinskoj dozvoli propisano kako će se ta fazna izgradnja odvijati. I to funkcioniše tako što oni donesu jednu građevinsku dozvolu, mi se žalimo na to i kažemo ne možete da izdate građevinsku dozvolu jer niste sproveli prethodno procenu uticaja. Radi se procena uticaja za ceo projekat, ne možete da seckate“, kaže Rajić dodajući da nije problem fazna izgradnja, pošto nju poznaje i Zakon o planiranju i izgradnji, već je problem što nema procene uticaja.

„Njihov argument je – ne, mi izdajemo pojedinačne građevinske dozvole, a onda kad dođemo do fabrike, onda ćemo da radimo procenu uticaja, što je nezakonito“, upozorio je Rajić ponavljajući da je reč o funkcionalnoj celini koju čini sve zajedno – i zid, i portirnica, i ostali objekti koji će se nalaziti u kompleksu buduće fabrike.

VOICE je već ranije pisao izgradnji ovog „projekta od nacionalnog značaja“, i svim potencijalnim ekološkim problemima koji iz te izgradnje mogu proisteći, te prebacivanju odgovornosti između nadležnih državnih organa. Na sinoćnjoj tribini je upozoreno da će se buduća fabrika nalaziti na svega dva kilometra od centra grada, te dva kilometra od zaštićenog prirodnog područja „Stari Begej – Carska Bara“. Mirko Popović iz RERI-ja je zapitao šta će se dogoditi ukoliko sutra studija pokaže da takav pogon ne može da se gradi u blizini zaštićenog prirodnog područja, podsetivši da za do sada izdate građevinske dozvole ne postoje uslovi Zavoda za zaštitu prirode, iako je reč o korišćenju prirodnih resursa.

„Potpuno je besmisleno pričati o tome da li jedna portirnica utiče na životnu sredinu. Mi ovde pričamo o pogonu u kome će se vršiti proizvodnja, i obrada i prerada sirovina i gotovih proizvoda, dakle u kojima će se proizvoditi gume. Fabrike za proizvodnju guma se nalaze na listi uredbe kojom se utvrđuje da je potrebno sprovesti postupak procene uticaja. Fabrike za preradu kaučuka se nalaze na listi projekata za koje je potrebna integrisana dozvola, a projekti za koje je potrebna integrisana dozvola moraju proći postupak procene uticaja. Tako kažu zakoni Republike Srbije i tu nema nikakve dileme“, istakao je Popović.

Pored Rajića i Popovića iz RERI-ja, na tribini su govorili i aktivistkinja Zorica Radišić, kao i Dušan Kokot iz Građanskog preokreta iz Zrenjanina, dok je moderatorka Renata Eremić iz Zrenjaninske Omladinske razvojne organizacije.

Dalibor Stupar (VOICE)