Skip to main content

Antimigranti u Srbiji dele lažne i bajate neonacističke vesti o silovanju životinja

08. avg 2020. Fact-checking
3 min čitanja

U Fejsbuk grupi “Stop naseljavanju migranata” podeljena je “vest” o navodnom silovanju ženke psa u migrantskom kampu. Vest je i bajata i lažna.

Tekst portala “Newspanel” pod naslovom “Izbeglice silovale ženku psa do smrti! Ministar ćuti, ne odgovara na pitanja…” podelili su u avgustu mesecu administratori grupe “Stop naseljavanju migranata” i dobili više od 1.200 reakcija i više od 150 deljenja na Fejsbuku.

U originalnom bajatom tekstu iz 2019. godine, autori navode da je udruženje za zaštitu životinja iz Grčke Zoosos objavilo da je u migrantskom kampu pronađen pokriven leš malog psa, navodno sa očitim znakovima brutalnog silovanja.

Autori teksta navode da je predstavnik grčke neonacističke opozicione stranke „Zlatna zora“ Janis Lagos uputio pitanje o tom slučaju Ministarstvu pravde i Ministarstvu unutrašnjih poslova i da traži informisanje javnosti o uzroku smrti tog psa, kao i da tamošnji ministri već mesecima navodno ne odgovaraju na njegova pitanja i zahteve.

Naime, 2018. godine, danas ugašeni antimigrantski portal Voice of Europe, podelio je tu vest, nakon čega je ubrzo i mnoštvo drugih, stranih medija slične „uređivačke“ politike prenelo istu, zajedno sa fotografijom uginulog psa.

Posle viralnosti ove senzacionalističke objave, udruženje za zaštitu životinja Zoosos se više puta oglasilo sa demantom svih zlonamernih vesti, zajedno sa veterinarskim izveštajem o smrti psa iz migrantskog kampa, gde je navedeno da je pas uginuo od bolesti, a ne od bilo kakvog fizičkog zlostavljanja. U veterinarskom izveštaju, koji je predat i Peramskoj policijskoj upravi, jasno je navedeno da na lešu životinje nisu uočene masnice, rane, posekotine, niti bilo kakav pokazatelj nasilja nad njim.

Fašizam i dobrobit životinja – dijametralno suprotni pojmovi

Organizacija Zoosos, u tekstu koji osporava sve pomenute lažne vesti u vezi sa uginulim psom, navodi da su predstavnici „Zlatne zore“ u Grčkoj, koje pominje i domaći portal “Newspanel”, promenili suštinu njihove inicijalne priče i predstavili je u svetlu koje njima odgovara.

Oni su naglasili da su svi sajtovi koji su preneli tu vest bazirali svoje tekstove na neosnovanom pitanju predstavnika „Zlatne zore“ upućenom ministrima u Grčkoj, a da je svim tim portalima zajedničko da dele antimigrantsku propagandu.

U prvom izveštaju Zoososa o slučaju ovog psa, bilo je navedeno da je pronađen mrtav pas u migrantskom kampu u Schistosu i da se čekaju rezultati o uzroku smrti. Nigde nije bilo navedeno potencijalno silovanje. Još u tom tekstu, oni su upozorili da su prilikom uviđaja leša psa, nadležni i radnici u migrantskom kampu dobijali pretnje putem telefonskih poziva od pripadnika ekstremne desnice.

Takođe, u pomenutom tekstu, navedeno je da su korisnici migrantskog kampa bili vidno uznemireni prizorom mrtvog psa, pogotovo žene i deca, a da su muškarci ponudili pomoć nadležnima da nađu krivca, ukoliko mu je neko naneo zlo.

Predstavnici Zoososa su zbog velikog broja lažnih vesti o ovom slučaju napisali tekst i na engleskom jeziku, kako bi smanjili priliv lažnih vesti. Oni su naglasili da zlostavljanje životinja nažalost nije retka pojava u Grčkoj, da im svakodnevno stižu informacije o takvim zlodelima, kao i da na osnovu njihovog iskustva u radu, najčešće osobe koje vrše takve zločine nisu stranci.

“Nećemo se umoriti od ponavljanja da su fašizam i dobrobit životinja dijametralno suprotni pojmovi. U praksi, dobrobit životinja je iznad svih rasističkih kategorizacija, govori o zaštiti prava, poštovanju života i okruženja drugih vrsta”, navedeno je u jednom od izveštaja Zoososa u vezi sa ovom temom. 

Sanja Kosović (VOICE)