Skip to main content

NDNV: Zaštititi novinare i medijske radnike RTV-a od otkaza

11. avg 2020. Aktuelno
2 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) da hitno i bez odlaganja pronađe način da se zaštite radna mesta novinara i medijskih radnika u toj kući i da jasno predoči po kojim profesionalnim kriterijumima planira otpuštanja koja su najavljena u medijima.

“Nedopustivo je da rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa novinare i novinarke kao i medijske radnike te kuće drži u neizvesnosti i bez jasnih i transparentnih kriterijuma pristupa bilo kakvom smanjenju broja zaposlenih i angažovanih. Zahtevamo da rukovodstvo nađe način da oni ostanu i dalje u radnom odnosu.”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da, ukoliko zaposleni ne budu zaštićeni od otkaza, onda Upravni odbor RTV-a treba da podnese ostavku.

NDNV je naveo da je posebno zabrinjavajuće da, prema informacijama koje je dobio od kolega, ugroženo manjinsko informisanje, jer redakcije na tim jezicima ne mogu više podneti teret smanjivanja broja radnika.

“Već godinama ukazujemo na lošu kadrovsku politiku i na smanjenje kvaliteta programa RTV-a, sve zbog nedostatka stručnosti i namere rukovodstva da od RTV-a izgradi javnu medijsku kuću građana Vojvodine. Pozivamo i građane i građanke da zaštite novinare i novinarke kao i ostale medijske radnike od neizvesnosti i pritisaka, jer nezavisnost, integritet i autonomija novinara direktno zavisi od njihovog načina zapošljavanja i stabilnosti radnih mesta”, piše u saopštenju.

Ocenili su da je “nedopustivo da je deo radnika RTV-a angažovan preko različitih agencija, jer se na taj način oni drže u neizvesnosti u periodu kada građanima i građankama najviše treba kvalitetno informisanje.

NDNV je naveo da će i dalje pomno pratiti situaciju u toj medijskoj kući i ponuditi pravnu pomoć kolegama i koleginicama.

(VOICE)