Skip to main content

Nakon 10 godina, možda se bliži kraj suđenja pripadnicima Nacionalnog stroja

28. avg 2017. Aktuelno
4 min čitanja

Deset godina od incidenta u Domu vojske kada je grupa neonacista napala učesnike antifašističke šetnje, na sudu će biti prikazan policijski snimak. Vrlo brzo protiv Davidovića i Pešića mogla bi biti izrečena prvostepena presuda.

U Višem sudu u Novom Sadu u utorak, 29. avgusta, biće nastavljeno suđenje protiv vođe zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića, koji su osumnjičeni da su 7. oktobra 2007. napadom na učesnike antifašističke šetnje u Novom Sadu izazvali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost.

Suđenje će biti nastavljeno prikazivanjem policijskog video zapisa sa mesta incidenta, nakon čega bi ovaj maratonski sudski proces ubrzo mogao biti završen.

Advokati odbrane predložili su da u svojstvu svedoka bude saslušano i 15 pripadnika žandarmerije koji su tog dana bili u policijskom kordonu kod ograde Doma vojske. Odluka o njihovom saslušanju biće doneta nakon pregledanja snimka, najavila je ranije sudija Slobodanka Gutović.

Ako bi ovaj predlog bio odbijen, preostalo bi da se u nastavku suđenja još iznesu završne reči i, punih deset godina od podnošenja krivične prijave, izrekne prvostepena presuda.

Ovo suđenje nakon dugo godina odlaganja faktički je počelo 17. oktobra prošle godine. Pešić je svoj iskaz dao prvog dana suđenja, što nije slučaj i sa Davidovićem, kome se sudi u odsustvu jer se krije u inostranstvu. Njemu je dodeljen i advokat po službenoj dužnosti.

Pešić je na sudu rekao da se na skupu slučajno pojavio i da nije pripadnik političke ili bilo kakve druge organizacije, te da je oko ruke nosio žutu traku „kao znak podrške stradalim Jevrejima tokom Drugog svetskog rata“.

„Ja sam iz Šapca putovao u Kulu, ali je policija zaustavila autobus na keju pa sam se na protestu slučajno našao“, rekao je Pešić i potvrdio da se na fotografijama koje mu je predočila sudija Slobodanka Gutović on nalazi na ogradi sa dvorišne strane Doma vojske.

Međutim, snimci televizijskih ekipa demantuju ono što tvrdi drugooptuženi. Na snimku se vidi kako iz bašte Doma vojske sa grupom ekstremista odlazi ka ogradi gde je uz Dolfa Pospiša bio jedan od najratobornijih pripadnika Nacionalnog stroja. Prilikom upada pripadnika žandarmerije Pešić je ostao poslednji na ogradi u obračunu sa antifašistima. Za razliku od početnih kadrova, Pešić na sebi u tom trenutku ima duksericu na kojoj se jasno vidi keltski krst – neonacistički simbol koji je koristila i organizacija Nacionalni stroj.

I ostali pripadnici Nacionalnog stroja koji su se pred sudom pojavili u svojstvu svedoka rekli su da u svom ponašanju u Domu vojske nisu videli ništa protivzakonito. Protiv većine njih takođe se vodio postupak, ali je tužilaštvo tokom 2015. odustalo od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice pripadnika Nacionalnog stroja za nasilničko ponašanje prema učesnicima antifašističke šetnje.

Tužilaštvo je u obrazloženju navelo da su pripadnici Nacionalnog stroja 2007. već kažnjeni prekršajno zbog istog događaja, pa se odlučilo da primeni načelo Ne bis in idem (Ne dva puta za isto), jer bi u vezi sa istim događajem „došlo bi do njihove dvostruke ugroženosti“.Nacionalni stroj 2007

Zaprećena kazna za nasilničko ponašanje iznosi do pet godina zatvora, a tužilaštvo se odlučilo da prihvati prekršajne presude koje su iznosile od sedam do 25 dana zatvora. Goran Davidović i još dvojica privedenih 2007. su oslobođeni prekršajne odgovornosti iz nepoznatih razloga, ali je i protiv njih obustavljen dalji krivični postupak za nasilničko ponašanje.

Dolf Pospiš i Predrag Milovanović su još ranije sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice. Pospiš je zbog nasilničkog ponašanja i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti dobio jedinstvanu kaznu od godinu dana i četiri meseca zatvora, dok je Milovanović dobio šest meseci zatvora zbog nasilništva.

Upravo bi Pospiševo priznanje krivice moglo presudno da utiče na odluku suda prilikom donošenja presude Davidoviću i Pešiću. Osim što se tokom sudskog postupka nagodio sa tužilaštvom, Pospiš se kasnije i više puta u javnim istupima pokajao zbog svojih postupaka i tražio oprost.

Iako advokati Pešića i Davidovića tvrde da njihovi klijenti nisu učinili ništa što bi ih moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, većina oštećenih je na suđenju rekla da su osetili netrpeljivost tokom incidenta i da su pripadnici Nacionalnog stroja uzvikivali uvredljive parole, a neki od njih i nacistički otpozdravljali u pravcu građana.

Ivan Stevanović, kojem je tokom incidenta kamenicom razbijena glava, rekao je da je tog dana bio na novinarskom zadatku kao asistent snimatelja televizije B92 i da je jasno u dvorištu Doma vojske video Davidovića kako dobacuje, vređa i nacistički otpozdravlja prema učesnicima antifašističke šetnje, te da je stekao utisak „da je on kontrolisao sve ljude i govorio im šta da rade“.

Njegovo svedočenje osporili su advokati optuženih Branibor Jovičić i Stanislav Jocković i predložili sudiji Gutović da ga pozove kada se u sudnici bude prikazivao snimak incidenta. Stevanović je rekao da nema problem s tim i da je spreman da ide na poligraf zbog svega što je rekao.

Incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“, koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane. Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput “Vojvodina – Srbija”, “Srbija Srbima”, “Ubij pedera” i “Ratko Mladić”.

Kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i tadašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, kome su razbili glavu, nakon čega su pripadnici žandarmerije utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Pospiš i Pešić teretili da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih. Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili i Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

(VOICE)