Skip to main content

NDNV: Zaštititi novinare tokom protesta i omogućiti im slobodan rad

09. jul 2020. Aktuelno
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazilo je danas veliku zabrinutost za bezbednost kolega novinara, snimatelja i ostalih medijskih radnika, koji su izloženi nasilju policije i demonstranata na protestima u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

“Nedopustivo je da novinari trpe fizičko nasilje, napade i uništavanje opreme”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Apelovali su na demonstrante, policiju, žandarmeriju i ostale učesnike protesta, da zaštite novinare i omoguće im da rade svoj posao.

“Novinari moraju biti zaštićeni i tokom ovakvih kriznih situacija i nedopustivo je da ih policija ili drugi organi reda sprečavaju da snimaju, postavljaju pitanja, beleže privođenja ili druga dešavanja tokom protesta”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su, u kriznim situacijama, a posebno kada se na ulicama dešavaju sukobi policije i demonstranata, novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istitino izveštavanje, jedini način da građani ostanu obavešteni.

“Istovremeno, naše kolege izlažu se ogromnoj opasnosti i rizicima, rad u kriznim uslovima je veoma iscrpljujući, tokom intervencije policije i žandarmerije i novinari su pod udarima suzavca, a istovremeno je u toku opasnost od širenja virusa korona, što donosi dodatni zdravstveni rizik i stres”, navodi se u saopštenju.

NDNV je naveo da svi koji poštuju Kodeks novinarstva mogu da računaju na podršku i pomoć tog profesionalnog udruženja.

“Apelujemo i na kolege da ostanu zaštićeni, da nose maske i drugu zaštitnu opremu”, navodi se u saopštenju.

Policija je sinoć povredila izveštača agencije Beta, iako im je pokazao novinarsku legitimaciju. Tukli su ga pendrecima i kada je pao na zemlju, zbog čega je dobio povrede i posekotine po glavi i kod oka.

Iste večeri, i Radio-televizija Srbije i portal Nova.rs objavili su da su njihovi izveštači napadnuti.

(VOICE, foto: Beta/Dragan Gojić)