Skip to main content

Nemanja Aleksić: Advokat a vučićevac

27. sep 2021. Biografija
5 min čitanja

Kaže da nije "naprednjak", ali obim posla raste otkako je SNS na vlasti

Autori

Ekipa VOICE

“Molim vas iz Nove S i N1 jadnike, a tek vi iz Danasa ste jadnici (…) Pošto ja volim svoju državu za razliku od vaših gazda i vašeg mucavog jadnog glodura (…) One budale koje nalazite iz Transparentnosti Srbija, onog s bradom što se juče uključivao, taj se pita sa zakonom kao pijan sa gaćama (…) Onaj Šabić ne zna dal je došo il je pošo…“

Ovaj uličarski rečnik ne pripada nekom anonimusu, već Nemanji Aleksiću, novosadskom – advokatu! Aleksić je tako vulgarno razgovarao sa novinarom „Danasa” Radovanom Balaćem, koji je čitav dugački radni vek proveo u novinarstvu. Kolega ga je pozvao s pitanjem da obrazloži zašto je poklonio kamper vozilo kontroverznom zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću. Advokat je tvrdio da je Vesiću, političaru sve sklonijem literarnoj hiperprodukciji, “iznajmio i ustupio” kamper. I to ne njemu, već Gradu Beogradu. “Hoćete da kažete da ja iznajmljujem kao fol kamper vozilo, a Vesić meni namešta zastupanje po Beogradu. Je l vam to teorija?“, grmi Aleksić iako ga to niko nije ni pitao. Očito, za njega je u skladu sa profesionalnom advokatskom etikom da pokazuje takav, veoma neukusan, stepen pristrasnosti SNS-u. Predsednik Sindikata “Sloga” Željko Veselinović nedavno je izjavio da Aleksić zastupa dobar deo javnih i komunalnih preduzeća u Beogradu, a pojedini mediji su pisali da zastupa i većinu banaka u Srbiji.

Samostalnu advokatsku karijeru Nemanja Aleksić je otpočeo 2002. godine, nakon pripravničkog stažiranja u jednoj od čuvenijih novosadskih kancelarija. Vrlo brzo je pokazao da u svojoj ambicioznosti ne bira sredstva i od početka ga je pratio imidž da je sklon scenama, galami i drskom ponašanju. Već tada njegove kolege su se bunile tvrdeći da je sklopio dogovor sa policijom kako bi, mimo protokolarnog spiska gde su svi advokati, većinom njega zvali za zastupanja po službenoj dužnosti, za lica koja su uhapšena, a bez mogućnosti da angažuju advokata.

Na svaki način je pokušavao da privuče pažnju medija na sebe već tada, neretko se neistinito predstavljajući kao branilac na “vrućim” slučajevima, kao kada je rekao da je “branilac Momčila Perišića” pred Haškim tribunalom, što se baš nije ispostavilo kao tačno. Tvrdio je i da zastupa kontroverznog biznismena Ratka Butorovića, zvanog Bata Kan Kan (1956-2013), što se takođe ispostavilo kao netačno.

Bio je član SPS-a, da bi potom “na vreme” prešao u Demokratsku stranku. Prema partijama je bio vrlo darežljiv i javno istupao braneći stavove istih, a napadajući aktuelne političke protivnike. Nakon što je DS poražen na izborima, prelazi na stranu SNS-a, slično kao i Goran Vesić. Ipak, Aleksić tvrdi da nije član partije, već da je “vučićevac”. “Ja niti sam član SNS-a, niti naprednjak, podržavam Aleksandra Vučića, ja sam vučićevac“, objašnjava.

Ostao je upamćen po aferi kada je kao član organizovane grupe učestvovao u nameštanju odšteta posle saobraćajnih nezgoda, u šta je bilo uključeno nekoliko tehničara iz Kliničkog centra Vojvodine (KCV), kao i aktuelni pokrajinski sekretar za zdravstvo, tadašnji ortoped Zoran Gojković. Lažiranje povreda u nesrećama Aleksić je zastupao na sudu, a odštetu koju bi “povređeni” klijent dobio bi delili na pola. Nezvanično, ova praksa je funkcionisala nekoliko godina i zaradio je ozbiljan novac. U sudskom postupku akteri su osuđeni, sem Aleksića i Gojkovića, koji su se pozvali na oportunitet.

Mediji su o Aleksiću pisali i 2015. godine kada su se, ispred njegove kancelarije u Novom Sadu, obračunali njegovo obezbeđenje i sin guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, Nikola Tabaković. Aleksić je kasnije tvrdio da se uopšte “ne seća” da je pričao sa Tabakovićem, uprkos postojanju snimaka sa sigurnosnih kamera na kojima se videlo kako prilazi njegovom automobilu i raspravljaju se. Aleksić je potom rekao da je “veliki poštovalac” guvernerke i SNS-a.

Sa takvom biografijom i vokabularom, Aleksić je, prenose mediji, sada pikirao mesto predsednika Advokatske komore Vojvodine. Za sebe ili za nekog “svog”. U tu svrhu, advokati iz Vojvodine primili su i “prijateljski poziv” u kome im se skreće pažnja šta bi ih sve moglo u poslu snaći i kakve bi ugovore mogli izgubiti ako ne podrže Nemanju i “nemanjiće”. Advokati su zbunjeni: zar se tako postupa sa komorom čiji počeci datiraju iz 1875. godine, a koja ove godine proslavlja 100 godina od preseljenja u Novi Sad kao svoj rođendan?

“Prvo su pozivali sve kolege koje su članovi SNS-a. Njima je rečeno da je stigla ‘direktiva’ iz beogradske stranačke centrale da na predstojećim izborima u komori svi moraju da glasaju za kandidata iza kog stoji Aleksićeva kancelarija“, kaže advokat, izvor Nova.rs, koji je i sam primio sličan poziv. “Nežno” su ga podsetili da ima nekoliko predmeta koji su posredno vezani za neka javna preduzeća kojima upravlja upravo SNS, uz podsetnik da je Aleksić u veoma bliskim odnosima sa “naprednjacima”.

Kako primećuje Nova.rs, ono što je dodatan kuriozitet jeste da je upravo Advokatska komora Vojvodine (AKV) u više navrata pokretala disciplinske prijave protiv Aleksića. Prema medijskim navodima, protiv Aleksića je AKV-u samo u poslednjih nekoliko godina podneto čak sedam disciplinskih prijava, a jedna od njih je još uvek aktuelna, zbog tuče sa kolegom. Cela dosadašnja karijera ovog novosadskog advokata je puna incidenata: od starleta, tuče oko parkinga, krivičnog gonjenja starca od 98 godina, pa do krivične prijavu koju je podneo protiv voditelja Zorana Kesića zbog “verske mržnje i netrpeljivosti prema vernicima”, podsetila je Nova. Videli smo da nije izostalo ni Aleksićevo krivično gonjenje.

Nikada nije krio svoje simpatije ka bezbedonosnim strukturama, često se pozivajući na svoje kontakte u tim službama. Iz te ljubavi je valjda izabrao i magistarsku tezu na Fakultetu za krivično pravo i bezbednost, Univerzitet u Mariboru, koja se bavi bezbednosnim službama. Vrlo brzo po dolasku SNS-a na vlast, kako tvrde upućeni, Aleksić stavlja na raspolaganje sve svoje pravničke resurse, uključujući i sopstveni “kol centar”, iz kog se građani pozivaju na izbore i rade ankete po narudžbi SNS-a. Obim posla raste, a on dobija na zastupanje sve veći broj javnih preduzeća u Novom Sadu. Zahvaljujući odnosu sa Gojkovićem i ranijem saučesništvu, ovaj mu daje i zastupanje KCV-a.

Kao “vučićevcu”, otvorila mu se mogućnost da svoj posao širi i po Beogradu, gde otvara “filijalu”, iako je to mimo svakog kodeksa Advokatske komore. Na zvaničnom sajtu navodi da u kancelariji ima više od 200 zaposlenih, mada zvanične informacije iz Advokatske komore Vojvodine govore da kod njega rade 34 advokata.

U zvaničnoj biografiji Aleksić, koji je rođen u Vršcu, navodi da je završio Pravni fakultet u Novom Sadu, magistrirao na Fakultetu za krivično pravo i bezbednost u Mariboru, a doktorirao na Univerzitetskoj poslovnoj akademiji u Novom Sadu, mada takva, kako novinar Balać primećuje, ne postoji, nego Privredna akademija. Eksponirao se u široj javnosti tokom postupka u kom su se sudarile starlete i učesnice rijaliti programa Soraja Vučelić i Stanija Dobrojević.

Jednom prilikom je izjavio da ne bi odbio kao klijente Andreja Vučića i Svetlanu Ražnatović, jer je to “poziv koji se ne odbija”.

U drugom braku je sa Mirjanom Aleksić, nekadašnjom sudijom, sada javnom beležnicom. Otac je četvoro dece, u kojima vidi “buduće uspešne advokate i vrhunske pravnike”.

Ekipa VOICE(karikatura: STUPS)