Skip to main content

Novi Sad: Dojava o bombi na svakih 13 dana

29. maj 2016. Aktuelno
4 min čitanja

Nakon ovonedeljne dojave o postavljenoj bombi u zgradi u kojoj su smešteni novosadski sudovi, VOICE je došao do podataka koji pokazuju da je samo u protekle dve i po godine ovoj instituciji 30 puta anonimno dojavljena ista ta informacija, koja sa sobom povlači potpunu evakuaciju zgrade i poseban angažman policije.

Samo u prošloj godini bomba u zgradi u kojoj su smešteni sudovi dojavljivana je u proseku na svakih 13 radnih dana, a došlo je i do drastičnog povećanja u trendu “dojava” u odnosu na godinu pre toga.

Prošle nedelje informacija o podmetanju bombe javljena je pola sata pred početak pripremnog ročišta u procesu protiv vođe zabranjene organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića. To je od početka 2016. godine, zaključno sa ovim mesecom, bila šesta anonimna dojava o postavljenoj bombi, što je u proseku na svakih 14 radnih dana.

Prema podacima koje je VOICE-u dostavila Policijska uprava u Novom Sadu, 2014. godine to se desilo svega pet puta, odnosno u proseku na svakih 50 radnih dana. Međutim, 2015. godine taj broj se penje na 19 anonimnih dojava, što je u proseku na svakih 13 radnih dana. To je povećanje od čak 380 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Uprkos toj čestoj praksi, za dve i po godine je za krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343 Krivičnog zakonika Republike Srbije, za koje je zaprećena i kazna zatvora, podneto svega četiri krivične prijave. Kako su naveli u policiji, četiri krivične prijave podnete su protiv četiri različita lica, pod sumnjom da su telefonski dojavili da je u Osnovnom ili Višem sudu postavljena bomba. Epilog ovih sudskih procesa nije poznat.

Milena Vasic Jukom
Milena Vasić: Zatvor za one koji prete bombama

Prema rečima pravne savetnice Milene Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), ovakva praksa može da dovede do ometanja pravde, što je takođe krivično delo navedeno u krivičnom zakoniku u članu 336 b. Kako je Vasić objasnila, ometanje pravde jeste i konačni cilj, jer dojave o bombi predstavljaju sredstvo za odlaganje postupka onda kada ne postoji više ni jedan drugi način.

“Jednostavno više ne može da se odloži postupak i to mahom čak i advokati koriste. Konkretno u Novom Sadu je problem upravo to što niko nije kažnjen i niko nije trpeo posledice zbog toga. Onog momenta kada neko zaista bude kažnjen i kada u javnost dospe informacija da je neko završio u zatvoru zbog toga, onda će se i situacija značajno poromeniti”, kazala je Vasić za VOICE.

Prema njenim rečima, u Beogradu je za krivično delo izazivanja panike i nereda doneta i presuda, kojom je mladić osuđen na devet meseci zatvora, ali se ona istovremeno nije ticala ometanja pravde.

Novosadski mediji često javljaju da je zgrada suda u potpunosti ispražnjena, a u svim slučajevima se na kraju ispostavi da je dojava lažna. Policija u ovakvim slučajevima mora da reaguje po određenim procedurama i da angažuje ceo tim, kako bi ustanovila da su radnici i stranke suda sigurni.

Za VOICE je u policiji objašnjeno da svaka dojava povlači za sobom ogroman angažman i čitavu mašineriju, koja mora biti angažovana “zbog nečijeg hira”. Dojavu o bombi dobija prvo policijska ispostava Stari grad, jer zgrada suda tu pripada teritorijalno, pa tada na teren izlazi policijska patrola koja obezbeđuje lice mesta i prazni ceo objekat, postavlja trake za opasnost i obezbeđuje okolinu. Na teren posle njih izlazi i Ekipa za protivdiverzionu zaštitu zajedno sa psima tragačima.

U pitanju je angažovanje u proseku oko deset policajaca i pripadnika specijalnih službi, objašnjavaju u policiji, koje prilikom izlaska na teren moraju da potroše gorivo, da angažuju dodatnu opremu, detektore za eksploziv, pa je u pitanju i veliki materijalni izdatak a “štete su ogromne”.

Policiji treba oko dva sata da pregleda ceo objekat i utvrdi stanje, a kako je navedeno, to je delimično i zbog toga što nakon čestih dojava već poznaju objekat, inače bi sve trajalo još duže. Za to vreme policija je onemogućena da se bavi nekim drugim problemima u gradu, jer je protivdiverziona zaštita prioritet.

U slučaju kada se desi ovakva dojava, suđenja i sve aktivnosti moraju biti prekinute. Neretko se dešava da i ročišta ili suđenja koja su bila zakazana za taj dan, moraju da budu odložena, što dodatno usporava i ovako spor i trom sudski sistem u Srbiji.

Srdjan Sikimic
Srđan Sikimić: Advokati ne učestvuju u dojavama

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić kaže za VOICE da svaka dojava utiče na odugovlačenje postupaka, jer se u toku celog dana ne održi ni jedna rasprava, ili možda poneka, ako se steknu uslovi nakon što se izvrši pregled zgrade. “Naravno da i država pokušava da kroz Zakon o suđenju u razumnom roku pospeši brzinu suđenja, ali ovo su stvari na koje se ne može uticati i doprinose nezadovoljstvu stranaka”, kazao je Sikimić i dodao da i advokati imaju čisti gubitak vremena.

On je ocenio da je čudno to što se najviše dojava dešava u Novom Sadu i što još uvek ne postoji mogućnost da se otkrije ko su počinioci. “Tu postoje razne priče o tome da čak postoje ljudi koji se klade da će policija isprazniti zgradu, a zapravo sede preko puta u kafićima i posmatraju sav taj haos”, kazao je Sikimić.

Prema njegovim rečima, ne postoji čak ni insinuacija o tome da neko od advokata učestvuje u tim radnjama. “Kada bismo mi imali saznanja da neko od advokata učestvuje i organizuje to, on više ne bi bio advokat i bio bi isključen iz Komore. Ja ne verujem da je to slučaj, jer ako neko nije dovoljno sposoban da radi kao advokat u okviru zakoskog propisa ili procesnih zakona, onda ne treba da se bavi tim poslom”, kazao je Sikimić.

Maja Leđenac (VOICE) 

voice_logo