Skip to main content

VOICE: Srbiju ne zanima kome je zabranjen ulazak u Rusiju

25. maj 2016. Istraživanja
5 min čitanja

Autor

Maja Živanović je Diplomirana novinarka - master komunikologije. Članica je Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Pisala je za List Zrenjanin, Blic i e-Novine. Trenutno freelance novinarka. Živi i radi u Novom Sadu, Vojvodina.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ne raspolaže podacima o našim državljanima kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, potvrđeno je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). Stručnjaci za ljudska prava kažu da bi Srbija trebalo da brine o svim svojim građanima i da, ako postoji zabrana ulaska u neke zemlje, sa tim zemljama razmeni diplomatske note, kako bi se saznali razlozi i kako bi se takve odluke eventualno i izmenile.

Ministarstvo je navelo i da je dobilo objašnjenje zbog čega je tadašnjem poslaniku Skupštine Srbije i članu stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje Bojanu Kostrešu (LSV) zabranjen pre dve godine ulazak u Rusiju. Istovremeno, kako se navodi u odgovoru resora Ivice Dačića, objašnjenje za zabranu ulaska u Rusiju za urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK Stevana Dojčinovića još uvek nije stiglo.

VOICE je „crnu listu“ srpskih državljana tražio i od ruskih institucija, ali odgovore na pitanja nismo dobili ni od ministarstva spoljnih, ni od ministarstva unutrašnjih poslova, kao ni od Federalne službe za migracije i Federalne službe bezbednosti.

U odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da je ta institucija od nadležnih organa Ruske Federacije pravovremeno zatražila objašnjenje o konkretnim slučajevima.

U toj instituciji su dodali i da je „suvereno pravo svake države da, shodno sopstvenoj proceni bezbednosnog i drugih rizika, zabrani ili ograniči ulazak stranim državljanima na svoju teritoriju“.

„Od Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije dobijena je informacija da je Bojanu Kostrešu uskraćen ulazak u Rusiju na osnovu člana 27. tačka 1. Federalnog zakona ‘O postupku izlaska iz Ruske Federacija i ulaska u Rusku Federaciju’, prema kojem se stranom državljaninu ‘ne dozvoljava ulazak u Rusku Federaciju u slučaju kada je to neophodno zbog obezbeđenja interesa odbrane“, navodi se u odgovoru ministarstva.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš kazao je da prvi put čuje za takvo obrazloženje i da on odgovor o razlozima za zabranu ulaska u Rusiju nije dobio.

„Verovatno po zdravlje predstavljam opasnost“, ironično je prokomentarisao Kostreš.

On je za VOICE ispričao da su ruski carinici, u trenutku kada su ga proterivali, rekli da je prekšrio imigracione zakone. „A očigledno je da nisam prekršio nikakve imigracione zakone“, kazao je Kostreš.

kostres
Bojan Kostreš: Pravi razlog je moj politički stav

Na pitanje da li misli da je pravi razlog za takav potez Rusije njegovo političko delovanje, Kostreš je odgovorio potvrdno.

„Sigrno jeste, pre svega moj politički stav, koji sam iznosio i u Srbiji i u Moskvi, na zasedanju parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje, i to je očigledno bio okidač. Ali, to ne znači da ću ja menjati svoje stavove“, poručio je on.

Činjenicu da Srbija nema spisak građana koji ne smeju u Rusiju, Bojan Kostreš ocenio je kao znak slabosti države.

„Nažalost, u nekim prilikama neke naše institucije se prema ruskim ponašaju kao prema starijem bratu. To nije odlika trenutne administracije, već svih – od devedesetih, pa možda i ranije i tu nema pomoći“, rekao je funkcioner LSV.

Treba biti svestan, dodao je, da je Rusija, zajedno sa EU, SAD i Kinom, jedna od najuticajnijih zemalja u svetu, tako da se ne može očekivati ravnopravni položaj.

„Ali bismo mogli da imamo malo čvršći stav. I ne samo prema Rusiji, već prema svim zemljama. Ako ne budemo sami sebe poštovali, onda nas niko neće poštovati“, ocenio je Kostreš.

Uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću ulazak u Rusiju zabranjen je do 2020. godine. On je pre dve godine vraćen sa aerodroma, a kako je za VOICE potvrđeno u Ministarstvu spoljnih poslova, za uskraćivanje prava Dojčinoviću da uđe u Rusiju ni posle više od godinu dana nije dobijen odgovor nadležnih organa Ruske Federacije.

Dojčinović je za VOICE rekao da nije očekivao da će resorno ministarstvo pitati uopšte ruske institucije za obrazloženje u njegovom slučaju, a da je takvu poruku poslao i sam ministar Ivica Dačić koji nije direktno odgovorio redakciji KRIK-a, ali je zato u intervjuu listu Danas rekao da Rusija nema obavezu da objasni svoj potez.

„Ja sam pre tog događaja dva puta bio u Rusiji. I držao sam treninge istraživačkog novinarstva. Jednom na univerzitetu sa studentima, a onda za jedno rusko udruženje obuku i praktične veštine u istraživačkom novinarstvu. Tako da mislim da su se oni tada verovatno zainteresovali za mene. Jer, u Rusiji nije baš poželjno baviti se istraživačkim novinarstvom i razotkrivati korupciju. Da sam išao kao član nekog kulturno-umetničkog društva, da igram srpska kola tamo, ne bih verovatno imao problema“, kazao je urednik KRIK-a.

stevan dojcinovic
Stevan Dojčinović: U Rusiji nije baš poželjno baviti se istraživačkim novinarstvom

Dojčinović je razloge za zabranu ulaska potražio sam i pitanje uputio ruskoj Federalnoj službi bezbednosti, a u odgovoru ta institucija poziva se na isti deo zakona kao i u slučaju Bojana Kostreša.

Urednik KRIK-a je ocenio i da je jako loše što Srbija nema spisak svojih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

„Mi znamo da se Srbija neodgovorno ophodi prema svojim građanima, a sa druge strane znamo i kako postupa prema nekim stranim moćnim silama, i sa Zapada i sa Istoka, i koliko pazi da se ne zameri. Tako da ne očekujem da država može da postupi onako kako bi trebalo, niti da će se Ivica Dačić zainteresovati da vidi kojim našim građanima je zabranjen ulazak u Rusiju i da će objaviti taj spisak, što bi bilo sasvim normalno“, ocenio je Dojčinović.

Politika Srbije je, kako smatra, nezameranje ni Evropi ni Rusiji, što ne daje puno prostora našoj zemlji da se bavi građanima, odnosno da ono što se njima dešava može da bude problem.

Antonijević: Tražiti jasan odgovor Ministarstva spoljnih poslova

milan antonijevic
Milan Antonijević: Neozbiljna država

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević rekao je, komentarišući slučajeve Kostreša i Dojčinovića, da bi Srbija morala da zna kakvi su razlozi za takve restriktivne mere druge države.

„Ukoliko imate članove parlamenta i novinare, koji savesno rade svoj posao, to objašnjenje Rusije mora biti izuzetno jako. I na našem Ministarstvu spoljnih poslova je da se tim pitanjem ozbiljno pozabavi“, kazao je Antonijević.

On je ocenio da posebno zabrinjava podatak da Srbija nema spisak ljudi kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, te da bi Srbija trebalo da brine o svim svojim građanima i da, ako postoji zabrana ulaska u neke zemlje, sa tim zemljama razmeni diplomatske note, kako bi se saznali razlozi i kako bi se takve odluke eventualno i izmenile.

„Treba očekivati jasan odgovor Ministarstva spoljnih poslova i onih koji pregovaraju sa Rusijom. To pitanje bi se moglo pokrenuti u svakom od bilateralnih susreta naših državnika“, dodao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, u javnosti se itekako zna kada god se javi problem oko ulaska naših državnika na Kosovo i koliko se naša država bavi tim pitanjima.

„Ne vidim po čemu se ne bi sa podjednakim žarom bavila i zabranama ulaska u Rusiju“, poručio je Antonijević.

Maja Živanović (VOICE)

voice_logo