Skip to main content

VOICE: MUP Srbije nikada nije raspisao poternicu za Goranom Davidovićem

24. maj 2016. Aktuelno
5 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Za neformalnim vođom zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranom Davidovićem, kome se zbog napada na učesnike antifašističke šetnje oktobra 2007. godine sudi za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, nikada nije bila raspisana poternica, iako se nije pojavljivao na zakazanim ročištima, potvrđeno je Vojvođanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE) u Višem sudu u Novom Sadu.

Na pitanje da li je protiv Davidovića raspisana poternica jer se do sada nijednom nije pojavio na pripremnom ročištu u postupku koji traje osam godina iz Višeg suda su odgovorili da se na osnovu uvida u spise predmeta zaključuje da se to nije dogodilo.

„Iz spisa proizilazi da od strane policije nije bila raspisana poternica za okrivljenim Goranom Davidovićem, niti je bila raspisana međunarodna poternica koju inače može da raspiše Ministarstvo unutrašnjih poslova“, navodi se u odgovoru Višeg suda.

Stop fasizmuUz podsećanje da se okrivljenom Davidoviću sudi u odsustvu, sud navodi da su u vreme kada je doneto to rešenje „postojali svi uslovi za njegovo donošenje“. „Tada je bio nedostižan državnim organima na adresi koju je dostavio kao tačnu, a postojali su i naročito važni razlozi da se sudi“, doslovce stoji u odgovoru Višeg suda.

Pre donošenja ove odluke, Davidović je itekako bio dostupan Višem sudu, ali on iz nepoznatih razloga nijednom nije doveden u sud radi davanja iskaza, iako je služio zatvorsku kaznu u Somboru zbog ranije presude za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog upada na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, novembra 2005. godine.

Naročito važni razlozi da se sudi pojavili su se tek kasnije, pošto je Davidović odslužio pomenutu kaznu i ponovo trajno napustio Srbiju. Naime, njegovom upućivanju na odsluženje zatvorske kazne prethodilo je hapšenje u inostranstvu i postupak ekstradicije jer se nije odazivao na poziv za odlazak na robiju. Po izlasku iz zatvora ubrzo je napustio Srbiju i navodno živi u Trstu.

„Poštenjačina“ na meti pravosuđa 

Goran DavidovicIako ne dolazi na pripremna ročišta, Davidović se javnosti obraća putem svog sajta, ali i portala neregistrovanih neonacističkih organizacija, gde se predstavlja kao pošten čovek koji ima problema sa srpskim pravosudnim organima, koji ustvari znaju gde stanuje ali mu – eto – namerno šalju pozive na pogrešnu adresu u Italiji, iako im je njegova stvarna adresa poznata. Kako bi prevazišao ovu „neprijatnost“ Davidović je najavio da će se pojaviti na pripremnom ročištu koje bi trebalo da se održi danas u 9.30 pred Višim sudom u Novom Sadu. Iz tog razloga, Viši sud mu je izašao susret i odložio prethodno zakazano ročište za danas.

Na pitanje VOICE-a da li će, ako se Davidović pojavi na pripremnom ročištu, on biti uhapšen ili će na bilo koji drugi način biti obezbeđeno njegovo prisustvo u daljem postupku, iz Višeg suda nisu želeli da licitiraju.

„Pitanje usmereno na budući i neizvesni slučaj dolaska odnosno nedolaska okrivljenog na ročište, hipotetičkog je karaktera i smatramo da nema mesta izjašnjavanju o budućim, hipotetičkim i eventualnim radnjama i postupanjima suda i svih učesnika u postupku“, navodi se u odgovoru Višeg suda.

Novosadska advokatica Mirjana Tomić Jovanović upozorava da je u slučaju Gorana Davidovića reč o krivičnom delu za koje mora biti raspisana poternica ukoliko se okrivljeni ne nalazi u zemlji.

„Reč je o krivičnom delu zbog kojeg bi za vama, ukoliko napustite zemlju, morala da bude raspisana poternica. To znači da bi prilikom ulaska u zemlju na bilo kom prelazu odmah bili lišeni slobode i privedeni“, rekla je ona i navela da je za takva dela predviđeno suđenje u odustvu.

Mirjana Tomic
Mirjana Tomić Jovanović: Zašto nema presude?

„Ne vidim razlog zašto do sada presuda već nije doneta jer bi takvi postupci trebalo da budu vrlo efikasni“, smatra Mirjana Tomić Jovanović.

Međutim, za postupak protiv članova Nacionalnog stroja zbog napada na učesnike antifašističke moglo bi se reći da je sve osim efikasan. I u tužilaštvu i u sudu naveden je niz razloga koji bi trebali da ih opravdaju što će uskoro biti navršeno devet godina od incidenta, a da sudski postupak faktički nije ni počeo.

Ništa nije bolja situacija ni u drugim postupcima koji se u Srbiji vode za ovo krivično delo, o čemu govori i zvanična statistika Republičkog javnog tužilaštva. Zamenica republičkog javnog tužioca Gordana Janićijević, koja je podnela zahtev Ustavnom sudu da se zabrani neregistrovana organizacija Nacionalno stroj, kaže da je tužilaštvo u svim presudama uložilo žalbe.

„Stav tužilaštva prema kaznenoj politici sudova se upravo i izražava kroz izjavljivanje žalbi na presude. Prošle godine je za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti bilo prijavljeno 55 osoba, a ukupno je postupano protiv 74 osobe za ovo krivično delo (zbog prenetih predmeta iz 2014. godine). Ukupno je doneto 34 presuda, od čega 19 osuđujućih (uglavnom uslovnih osuda i novčanih kazni), a 15 oslobađajućih. Tužilaštvo je izjavilo 34 žalbe, što govori o tome koliko je tužilaštvo bilo zadovoljno tim presudama“, rekla je Gordana Janićijević.

Gordana Janicijevic
Gordana Janićijević: Tužilaštvo je nezadovoljno

Prema njenim rečima, tokom prošle godine i postupke koji su se vodili za krivično delo rasne i druga diskriminacija karakteriše veoma blaga kaznena politika sudova, iako je reč o delima koji se najčešće dešavaju na javnim skupovima. „Prošle godine za ovo delo prijavljeno su 24 osobe. Doneto je devet osuđujućih presuda i pet oslobađajućih, a tužilaštvu je na svaku od njih uložilo žalbu“, navodi zamenica republičkog tužioca.

Postupak koji se danas nastavlja pred Višim sudom u Novom Sadu, uz postupak protiv pripadnika zabranjene klerofašističke organizacije Obraz zbog napada na učesnike Parade ponosa 2010. godine u Beogradu, jedan je on medijski najzanimljivijih. I dok je postupak protiv pripadnika Obraza doživeo nekoliko obrta, suđenju optuženima za napad na učesnike antifašističke šetnje ne nazire se ni početak.

U Višem sudu u Novom Sadu danas bi, iz ne zna se već kojeg pokušaja, trebalo da bude održano pripremno ročište u predmetu protiv Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića osumnjičenih da su napadom na učesnike antifašističke šetnje izazvali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost. Postupak protiv ostalih optuženih u međuvremenu je obustavljen jer je ustavovljeno da su prekršajno osuđeni zbog istog incidenta. Od pre nekoliko meseci dodeljen je i treći sudija u ovom postupku Slobodanka Gutović, ali to nije dovelo da ubrzanja postupka. Da li će najavljeno Davidovićevo pojavljivanje nešto promeniti?

Darko Šper (VOICE) 

voice_logo