Skip to main content

Novi Sad: Partijsko finansiranje udruženja penzionera iz gradske kase

05. jan 2018. Lokalne samouprave
3 min čitanja

Na poslednjem, trećem ovogodišnjem gradskom konkursu za finansiranje projekata udruženja građana iz oblasti socijalne zaštite, sav novac otišao je Udruženju penzionera Grada Novog Sada, iako je bilo prijavljeno još 13 programa.

Gradsko veće donelo je sredinom novembra zaključak kojim su sredstva za rehabilitaciju i klimatski oporavak starijih lica u iznosu od 2,2 miliona dinara dodeljena Udruženju penzionera Grada Novog Sada. Novac je dodeljen na predlog komisije za dodelu sredstava čiji je predsednik Tihomir Nikolić. Nikolić je ujedno i gradski većnik zadužen za oblast socijalne zaštite, predsednik novosadskog odbora i član Glavnog odbora Partije ujedinjenih penzineora Srbije (PUPS). Na mesto većnika postavljen je nakon lokalnih izbora 2016. godine. Njegova partijska pripadnost ne bi bila problem da predsednik Udruženja penzionera Grada Novog Sada nije Momo Čolaković, njegov partijski kolega, potpredsednik, takođe član Glavnog odbora i poslanik PUPS-a u republičkoj skupštini.

Novca na ovogodišnjim gradskim konkursima iz oblasti socijalne zaštite za novosadske penzionere predvođene Čolakovićem nije bilo samo na prvom konkursu, na koji se nisu ni prijavili, dok su na drugom dobili 350 hiljada dinara. Ovo udruženje penzionera jedino je udruženje penzionera koje je dobijalo novac ove godine i od Pokrajinske vlade. Na dvakonkursa Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova dodeljeno im je po 300.000 dinara.

Ove godine godine udruženje je od Grada Novog Sada i Pokrajinske vlade dobilo ukupno 3,15 miliona dinara.

Prema dostupnim podacima, prošle godine isto udruženje penzionera je preko konkursa za finansiranje nevladinih organizacija iz oblasti socijalne zaštite od Grada Novog Sada dobilo svega 375.000 dinara, i to za dva projekta.

Tihomir Nikolić (foto: www.novisad.rs)

Od Službe za odnose sa javnošću Grada Novog Sada nismo dobili odgovore na pitanja upućena Tihomiru Nikoliću. Bez odgovora su ostala pitanja zbog čega je sav novac na trećem konkursu otišao jednom udruženju, koji su bili kriterijumi za dodelu novca, kao ni da li vidi sukob interesa u činjenici da su on kao predsednik komisije koja dodeljuje javni novac i predsednik udruženja kome je novac dodeljen partijske kolege.

Momo Čolaković, predsednik Udruženja penzionera grada Novog Sada, kaže za VOICE da ne vidi nikakav sukob interesa u činjenici da je njegov partijski kolega predsednik komisije, a on predsednik jedinog udruženja kom je dodeljen novac.

„Taj novac namenjen je za odlazak penzionera u banju. U banju svake godine u saradnji sa gradom ide 400 penzionera i tako je proslednje četiri godine. Sve u vezi sa tim konkursom je u skladu sa pravilnikom i dogovoreno sa gradom, a tako će biti i ubuduće“, kaže Čolaković za VOICE.

Inače, Grad je i ranije bio velikodušan prema ovom udruženju. U junu 2015. godine u prostorijama udruženja u Poštanskoj ulici otvoren je Dnevni centar koji su tada svečano obišli gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. Kako je tada rekao Vučević, grad je zajedno sa ministarstvom i udruženjem učestvovao u otvaranju dnevnog centra.

Čolaković je letos najavio da će krajem ove ili početkom sledeće godine početi nadgradnja još jednog sprata u prostorijama udruženja u dvorišnom delu, te da očekuje pomoć grada. Kako je tada rekao, taj poduhvat koštaće između 16 i 17 miliona dinara.

Podsetimo, prethodnih nekoliko godina dok je na čelu komisije za dodelu sredstava iz iste oblasti bio kadar Pokreta „Dinara-Drina-Dunav“ konkurs su takođe pratile kontroverze.

Ekipa VOICE