Skip to main content

Temerin: Uređuju zaštićeni park da bi SPC u njemu gradila crkvu?

04. jan 2018. Istraživanja
7 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Opština Temerin započela je izradu idejnog projekta obnove Starog parka, što je  aktuelizovalo raniju inicijativu za izgradnju pravoslavne crkve u ovom spomeniku prirode koji se nalazi u strogom centru naseljenog mesta, pokazalo je istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Nakon što je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dodelio 16. decembra 2016. opštini Temerin 900.000 dinara za sufinansiranje izrade idejnog projekta obnove Starog parka u Temerinu, opština je iz budžeta izdvojila dodatnih 300.000 i potom se ušlo u tendersku proceduru.

Predsednik opštine Đuro Žiga 17. jula 2017. zaključio je ugovor o izradi idejnog projekta sa novosadskom firmom „Andzor engineering“ vredan 985.000 dinara (bez PDV-a), a poslovima na realizaciji koordinira Agencija za razvoj opštine Temerin. Izrada projekta radi se pod strogim nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (PZZP).

I dok u Agenciji za razvoj ne žele da govore o gradnji crkve jer to nije u njihovoj nadležnosti, staru ideju predsednika opštine kritikuju i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije tvrdeći da u Temerinu ima mnogo važnijih i prioritetnijih projekata od izgradnje crkve.

Ideja o gradnji crkve, ili pravoslavnog hrama – kako piše u zvaničnim opštinskim dokumentima – ozvaničena je 21. jula 2015, kada je Opštinsko veće izmenilo Odluku o zaštiti spomenika prirode „Stari park“ i dostavilo ga Skupštini na razmatranje. Odluka je predviđala izgradnju  crkve na mestu gde se nalazi zapušteni ugostiteljski objekat „Fontana“.

Odluka je i tada naišla na negodovanje opozicije i dela tadašnje lokalne vlasti. Opozicioni Savez vojvođanskih Mađara (SVM) organizovao je potpisivanje peticije protiv izgradnje crkve, a deo odbornika koji je podržavao vlast usprotivio se ideji Srpske napredne stranke. Tadašnji predsednik Skupštine opštine Robert Karan je čak odbio da sazove sednicu, pa je umesto njega to uradila njegova zamenica.

Na sednici koja je održana 29. jula Đuro Žiga je, i pored pribavljene saglasnosti PZZP-a za izuzeće dela parka iz stepena zaštite, obavestio odbornike da povlači predlog „jer je ocenjeno da je u tom trenutku bolje za lokalnu zajednicu da sporna parcela ostane u režimu zaštite“.

Pre tačno godinu dana ponovo je na skupštinskom zasedanju bilo reči o izgradnji crkve, a  Žiga je tada rekao „da je u toku izrada plana generalne regulacije naselja Temerin i da će taj plan predvideti i lokaciju za izgradnju Pravoslavnog hrama u Temerinu“.

Robert Karan, koji je danas opozicioni odbornik Grupe građana „Za naš Temerin“, plaši se da iza izrade idejnog projekta obnove Starog parka stoji i početak izgradnje pravoslavne crkve.

„Opština Temerin ima tri pravoslavna i dva katolička hrama, a da li nam treba i šesti neka građani o tome odluče. Prioritet nam je izgradnja kanalizacije, imamo problem sa neispravnom vodom za piće, a planiramo da trošimo sredstva koja nemaju praktičnu primenu“, rekao je Karan za VOICE.

Aktuelni predsednik Skupštine opštine Temerin Robert Pastor (SVM) smatra da je za ovu vladajuću stranku neprihvatljivo da se neka crkva izgradi na zaštićenom području, jer je Stari park neadekvatno mesto za to, bez obzira na veru.

„Izgradnja pravoslavne crkve u Starom parku u Temerinu 2015. je stavljena ad akta. SVM je tada organizovao i potpisivanje peticije protiv izgradnje crkve i za samo jedan dan prikupili smo preko 1.000 potpisa. Veliki udeo imali su i stanovnici koji nisu pripadnici mađarske zajednice“, rekao je Pastor za VOICE.

VOICE je još pre nekoliko meseci uputio Pres službi Srpske pravoslavne crkve (SPC) pitanja u vezi sa izgradnjom crkve u Temerinu, ali nam do danas nisu stigli odgovori. Javnost je na taj način ostala uskraćena za informaciju da li je SPC u međuvremenu odustala od ovog projekta i, ako nije, koliko će izgradnja koštati i ko će obezbediti finansije.

Gradnja crkve – opšti interes ili samovolja naprednjačke vlasti

Mesto predviđeno za gradnju crkve

Odluka Opštinskog veća o zaštiti spomenika prirode „Stari park“ iz 2015. predviđa da se iz pređašnje odluke briše parcela broj 4692, jer je u pitanju izgrađeno građevinsko zemljište.

Prethodno se opština obratila PZZP-u zahtevom da se pomenuta parcela izuzme iz granice „Starog parka“, a PZZP je doneo mišljenje kojim je predložio izuzeće parcele 4692 za potrebe lokalne samouprave, uz poštovanje zatečenih dendroloških vrednosti i staništa ptica.

Mirjana Mlađenović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode potvrdila je za VOICE da im se opština Temerin pre dve godine obratila sa pomenutim zahtevom, ali još uvek ne i sa zahtevom u vezi sa početkom gradnje crkve.

„Ukoliko postoji opšti interes da se nešto gradi u području prirodnog dobra, Zavod za zaštitu prirode u takvim slučajevima može dati odobrenje za izgradnju. U vezi sa početkom izgradnje crkve na tom prostoru niko ništa još nije tražio od PZZP-a“, rekla je mr Mirjana Mlađenović za VOICE.

Obrazlažući razlog za donošenje odluke Opštinskog veća, prvi čovek Temerina odbornicima je poručio da već dugo postoji inicijativa za izgradnju pravoslavnog verskog hrama u Temerinu.

„Do sada su bila dva aktuelna pokušaja iznalaženja lokacije, gde se ispostavilo da nijedna nije bila realno dostupna ni pogodna za izgradnju hrama. Urbanisti su u pripremi ovog planskog dokumenta došli na ideju, a posle je to potkrepljeno molbom Pravoslavne crkvene opštine Temerin, da bi lokacija za izgradnju hrama mogla da bude u blizini srednje škole na ovoj parceli koja je poznata kao Fontana“, rekao je Đuro Žiga.

Produžen rok za izradu idejnog projekta na zahtev ponuđača

Predsednik opštine Đuro Žiga 17. jula 2017. zaključio je ugovor o izradi idejnog projekta sa novosadskom firmom „Andzor engineering“ vredan 985.000 dinara. To je ujedno bila i jedina ponuda na konkursu. Andzor se tada obavezao da će projekat završiti za 60 dana, ali je 5. oktobra rok za završetak produžen za još 60 dana upravo na njihov zahtev zbog „razjašnjenja uslova zaštite teritorijalno nadležnih ustanova zaštite prirode i drugih okolnosti koje su uticale na produženje roka“.

Projekat predviđa geodetsko snimanje parka, analizu postojećeg zelenila, predlog za sanaciju drveća i projektovano rešenje sa predlogom mera nege i odražavanja biljaka. Takođe je bilo predviđeno parterno uređenje parka sa predlogom rešenja za vrtno-arhitektonske elemente, odnosno predlog rešenja za javnu rasvetu u parku.

U Agenciji za razvoj kažu da je Stari park jedna od tačaka indentiteta naselja i jedan od retkih parkova u Vojvodini koji je projektovan u mešovitom stilu. „To je jedini prostor u centru mesta koje može da zadovolji potrebe građana po pitanju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena“, smatra Miroslav Tepić.

Prema njegovim rečima, projektant mora da deifiniše niz stavki u projektu koje bude propisao PZZP, odnosno sve što struka nalaže. „Realizacija projekta biće fazna, a mi bismo voleli da idejni projekat bude lako izvodljiv i da sve bude završeno za tri do četiri godine“, rekao je Tepić.

Prema rečima mr Mirjane Mlađenović, PZZP je tražio da se svi radovi izvedu po zakonu, što obuhvata seču starog i bolesnog drveća i ostale intervencije. „Nama se korisnik parcele svojevremeno obraćao. Mi smo ga upozorili da je potrebno hitno ukloniti drveće koje predstavlja opasnost po posetioce parka, ali i da treba saditi nova jer park mora da živi i da se obnavlja“, rekla je ona i upozorila da upravljač donedavno nije radio poslove u parku koje je bio obavezan.

Uz opasku da niko normalan nema ništa protiv gradnje pravoslavne crkve, Robert Karan je podsetio da je opština SPC-u dodelila dve pomenute lokacije, od kojih im se nijedna nije svidela. „Na jednoj je danas autoperionica, a na drugoj su i dalje samo temelji i zapuštena je“, rekao je Karan.

Prema njegovim rečima, saziv za održavanje skupštine na kojoj bi bio usvojen predlog Opštinskog veća nije hteo da potpiše „jer nije hteo da ima bilo kakve veze sa čitavom pričom“.

„Neko želi da u parku dozvoli da se nešto gradi i da za to još izdvoji i novac iz budžeta. Mi smo u januaru 2016. trebali da isplatimo 20 miliona dinara i uzimajući sve u obzir zauzeli smo stav kao odbornička grupa da u tome ne učestvujemo“, dodao je on.

Crkva umesto restorana Fabrike kugličnih ležajeva

Robert Karan: Imamo preča posla u Temerinu

Na spornoj parceli na kojoj je predviđena izgradnja crkve danas se nalazi zapušteni ugostiteljski objekat „Fontana“, čiji je vlasnik Fabrika kugličnih ležajeva (FKL). Izgrađena pre više desetina godina na državnom zemljištu, „Fontana“ je u međuvremenu potpuno prestala s radom.

Zapušteni ugostiteljski objekat na parceli 4692 u određenom vremenskom periodu čak je bio pod hipotekom, jer se FKL kreditno zadužio kod VTB banke u iznosu od 400.000 evra. Hipoteka je sa objekta Fontana skinuta novembra 2015.

Uvidom u katastar nepokretnosti vidi se da je zgrada ugostiteljstva na parceli 4692 veličine 145 metara kvadratnih u vlasništvu FKL-a. Objekat se nalazi na državnom zemljištu, a FKL ima pravo korišćenja.

Za Roberta Karana neverovatno je kako je brzo skinuta hipoteka sa objekta Fontana za višemilionski iznos kredita. „Već tada je nešto ukazivalo da se nešto ne radi kako treba. Nije problem gradnja bilo kakvog verskog objekta, već je problem način na koji se to pokušava da uradi“, smatra on.

VOICE se obratio i članici Opštinskog veća Miri Rodić, koja je i u aktuelnom i u pređašnjem sazivu zadužena za resor privrede. Ona je kratko odgovorila da nema šta da kaže po pitanju izgradnje pravoslavne crkve. „Prisustvovala sam jednom sastanku na tu temu, ali se više ne sećam bilo kakvih detalja“, rekla je Mira Rodić za VOICE, čiji suprug Dragan Rodić je izvršni direktor FKL-a.

Robert Karan tvrdi da je upravo na sastanku koji je Mira Rodić pomenula bilo reči o iznalasku rešenja za neku vrstu finansijskog obeštećenja kompaniji FKL u iznosu od 20 miliona dinara. Na sastanku je bio i Karan koji je potvrdio da je sastanku prisustvovao i generalni direktor FKL-a Andrej Peškov, ali da nikakva odluka nije doneta.

Pre godinu dana Karan je pitao Žigu sa skupštinske govornice da li će ostati pri stavu da se crkva gradi na mestu restorana Fontana i da li će možda u budžetu za 2017. biti predviđeno 20 miliona dinara za izgradnju crkve. U šturom odgovoru Žiga mu je rekao „da je u toku izrada plana generalne regulacije naselja Temerin koji će predvideti i lokaciju za izgradnju Pravoslavnog hrama u Temerinu“.

U međuvremenu se po pitanju izgradnje crkve u Strom parku oglasila i Agencija za razvoj opštine Temerin, koja je zadužena sa realizaciju idejnog projekta obnove parka. „Za finalno rešenje po pitanju uređenja prostora oko Fontane u ovom trenutku ne možemo dati odgovor. Agencija za razvoj ne učestvuje u delu posla koji se tiče eventualne izgradnje pravoslavnog hrama. Time se bavi Opštinska uprava“, rekao je za VOICE projekt menadžer Miroslav Tepić.

Robert Karan se pita da li čitav posao koči koalicioni partner koji je svojevremo prikupio više od 1.000 potpisa peticije protiv izgradnje objekata u parku ili je po sredi nešto drugo.

Funkcioner prozvanog koalicionog partnera tvrdi da je, bez obzira na sadašnji sastav vladajuće koalicije u Temerinu, SVM i dalje na stanovištu da Temerinu to ne treba. „Pravo srpskog stanovništva treba ispoštovati, ali crkvu ne treba graditi u parku koji je pod zaštitom“, smatra Robert Pastor.

Da li će pored Bačkog Jarka, Starog Đurđeva i Siriga konačno i Temerin dobiti pravoslavnu crkvu u strogom centru pokazaće vreme. U Pres službi SPC ostali su nemi na pitanje u kojoj meri je za njih važna izgradnja nove crkve u Temerinu, s obzirom na to da u opštini već postoje tri pravoslavne crkve. Bez odgovora ostalo je i pitanje VOICE-a da li je Opština Temerin već dodelila SPC lokaciju u Starom parku.

Darko Šper (VOICE)