Skip to main content

Pećinci: Biznis + politika = profit

06. jan 2018. Lokalne samouprave
5 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Dobar odnos i saradnja političara na vlasti i biznismena nije slučaj samo na republičkom nivou, ta veza je preslikana i na lokalni nivo. A jedan od primera je uspešni biznismen iz Pećinaca, Milenko Đurđević, koji je podrškom vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci uspeo da dobit, u jednoj godini, uveća čak tri puta.

Kako pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), nakon što je ovaj preduzetnik  2014. godine predložen za predsednika opštine Pećinci od strane SNS-a, ukupna vrednost ugovora koju je dobio na tenderima koje su raspisale državne ustanove i lokalne samouprave, samo u toku te godine, bila je tri puta veća u odnosu na ugovore koje je dobio za prethodne četiri godine, odnosno od 2010. do 2013. godine.

Đurđević, koji je drugi po veličini proizvođač svežeg mesa u Srbiji, aktivno učestvuje u lokalnoj politici. Kako pokazuje  istraživanje VOICE-a, ključnu ulogu pri formiranju Privremenog organa u opštini Pećinci, krajem oktobra 2017. godine, imao je upravo ovaj preduzetnik.

Politika, sport i biznis

Milenko Đurđević je vlasnik Industrije mesa “Đurđević” sa sedištem u radnoj zoni u Subotištu, opština Pećinci, koja je osnovana 1999. godine. Đurđević svoju robu plasira po celoj Srbiji, putem svoje maloprodaje, i prodaje u marketima. U sklopu kompanije nalazi se klanica, koja je počela sa radom 2004. godine.

U periodu od 2006. do 2014. godine Đurđević je bio predsednik FK “Donji Srem” koji se takmičio u Super ligi Srbije.

Na vlasti u toj sremskoj opštini od 2000. do 2012. godine bila je Demokratska stranka, čiji je član bio i Milenko Đurđević. Na majskim izborima 2012. godine bio je na listi kandidata za odbornike DS-a. Iako su na konstitutivnoj sednici demokrate dobile potrebnu većinu i započele konstituisanje novih organa vlasti, već na narednoj sednici Grupa građana „Luki“ uskratila je demokratama dalju saradnju i priklonila se procesu „prekomponovanja“ vlasti sa svim ostalim strankama koje su prešle izborni cenzus u Pećincima.

Međutim, ni nova vladajuća koalicija nije dugo opstala i poslednjih dana oktobra 2013. godine  postalo je jasno da će u Pećincima biti raspušten lokalni parlament, pošto se sednice Skupštine opštine nisu održavale više od tri meseca. Pre odluke Vlade Srbije da se uvede Privremeni organ, Skupština opštine Pećinci dobila je novu većinu, pošto je 16 odbornika iz redova SNS, DS i Jedinstvene Srbije održalo sednicu u Lovačkom domu.

Najvažnija tačka dnevnog reda bila je razrešenje dotadašnjeg prvog čoveka opštine Save Čojčića (URS) i imenovanje Milenka Đurđevića na mesto novog predsednika opštine. Međutim, do imenovanja Đurđevića ipak nije došlo, jet je Vlada Srbije imenovala 8. novembra 2014. godine Privremeni organ a krajem marta 2014. održani su vanredni lokalni izbori u Pećincima.

Neimenovanje za prvog čoveka opštine Đurđeviću je na kraju ipak donelo korist jer mu je, za razliku od političke karijere, biznis počeo da “cveta”.

Njegova firma je na kraju 2013. godine ostvarila poslovne prihode veće od 4,4 miliona evra.

Istraživanje VOICE-a pokazuje da je nakon predloga SNS-a da Milenko Đurđević bude predsednik opštine Pećinci, ukupna vrednost ugovora koje je dobio na tenderima, a koje su raspisale državne ustanove i lokalne samouprave, samo u toku te godine bila veća u odnosu na ugovore koje je dobio za prethodne četiri godine, odnosno od 2010. do 2013. godine.

Milenko Đurđević je preko SZTR “Đurđević”, čiji je vlasnik, dobijao na tenderima koje su raspisivali Gerontološki centar, Institut za onkologiju i radiologiju , JKP Gradska čistoća Beograd , Okružni zatvor, Ministarstvo odbrane, Narodna banka.

Takođe, SZTR “Đurđević” pobeđuje na tenderima od 2014. godine koje raspisuje Studentski centar iz Beograda, gde procenjena vrednost nabavke iznosi i do 103 miliona dinara.

Iste godine, 5. juna Milenko Đurđević dolazi u žižu javnosti jer je tada Srbiji bio ograničen izvoz svinjskog mesa u zemlje Carinskog saveza – Rusiju, Belorusiju i Kazahstan. Neposredan povod za ovu odluku je pokušaj uvoza svinjske kože umesto slanine, za koje je optužena firma ovog biznismena iz Pećinaca (SZTR Đurđević). Kako su pisali mediji, krajem maja 2014. godine, firma SZTR Đurđević pokušala je da uveze nešto više od 21 tone svinjske slanine. Inspekcija je međutim, utvrdila da se tu ne nalazi svinjska slanina već svinjska koža bez ikakvog pečata.

Afera sa svinjskim mesom Đurđevića nije sprečila da nastavi i sa aktivnim učestvovanjem  u političkom životu.

Ulazak u vlast

Milenko Đurđević (levo) i poverenik SNS-a za Pećince Milorad Pantić pred izbore 2016. godine (foto: sns.org.rs)

Na ponovljenim lokalnim izborima u martu 2014. godine, Milenko Đurđević učestvuje sa grupom građana “Milenko Đurđević – Za naše selo”, koja osvaja šest mandata u lokalnom parlamentu.

Te godine, SNS formira vlast u Pećincima sa 17 odbornika  a pored odbornika grupe građana Milenka Đurđevića, opoziciju su činili i odbornici Demokratske stranke (5) kao i dva odbornika Grupe građana “Za naprednu i slobodnu opštiu”.

Opoziciono delovanje Milenka Đurđevića nije dugo trajalo jer je već u oktobru iste godine, na konferenciji za novinare, potvrdio da on sa još dva odbornika sa liste “Milenko Đurđević – Za naše selo” podržava vladajući SNS.

“Nakon šest meseci koliko je prošlo od izbora moram da primetim da su u opštini Pećinci vidljivi dobri rezultati. Iako sam bio jedan od najljućih protivnika, u toku martovske izborne kampanje, ovu činjenicu ne mogu a da ne primetim. Dobrim rezultatima svakako su doprineli koordinator za Sremski okrug SNS-a Đorđe Radinović i poverenik OO SNS Pećinci Milorad Pantić”, kazao je tada Milenko Đurđević.

On je sa svojom grupom građana  “Milenko Đurđević – Za naše selo” pred prošlogodišnje  izbore u Srbiji još jednom javno podržao SNS i na republičkom i pokrajinskom nivou.

Ključna uloga pred decembarske izbore

Redovni lokalni izbori u Pećincima je trebalo da se održe u martu 2018 godine ali je, po svemu sudeći, izazvana lokalna politička nestabilnost. Naime, predsednica opštine Dubravka Kovačević Subotički je bez obrazloženja podnela ostavku te je Vlada Srbije još jednom uvela Privremeni organ u toj sremskoj opštini.

Kako pokazuje istraživanje VOICE-a, ključnu ulogu pri formiranju Privremenog organa imao je upravo Milenko Đurđević.

Krajem oktobra ove godine raspuštena je Skupština opštine i obrazovan Privremeni organ, koji je do 24. decembra 2017. godine odnosno do lokalnih izbora obavljao sve poslove iz nadležnosti Skupštine i izvršnih organa opštine Pećinci.

Na mesto predsednika Privremenog organa imenovana je dotadašnja predsednica pećinačke opštine Dubravka Kovačević Subotički, a za članove su imenovani Zoran Vojkić, Snežana Gagić, Milenko Đurđević i Siniša Đokić.

Pre raspuštanja lokalnog parlamenta odnos snaga je bio sledeći: SNS 20 odbornika, DS 4, Grupa građana „Za naprednu i slobodnu opštinu Pećunci“ dva odbornika, GG „Milenko Đurđević – za naše selo“ dva odbornika i dva takozvana samostalna odbornika, koji su ranije istupili iz SNS-a.

Prilikom formiranja privremenog organa nije se vodilo rečuna o političkom sastavu raspuštene skupštine te je opozicija negodovala. Kako VOICE saznaje, predstavnici vlasti su svoju odluku predstavnicima opozicije obrazlagali time što u Privremenom organu sede predstavnici Grupe građana, misleći na Milenka Đurđevića iako se javno deklarisao kao član SNS-a.

Samo četiri dana nakon prve sednice Privremenog organa, doneto je Rešenje o imenovanju opštinske izborne komisije Opštine Pećinci koji će tu dužnost obavljati u naredne četiri godine.

Opštinska izborna komisija Opštine Pećinci je 9. novembra oko 23 sata, proglasila prvu izbornu listu kandidata za odbornike u Skupštini opštine Pećinci na vanrednim lokalnim izborima zakazanim za 24. decembar. Na izbornoj listi pod brojem jedan proglašena je lista Aleksandar Vučić-Srpska napredna stranka.

Ovog puta, Milenko Đurđević nije na izbore izašao sa svojom grupom građana, za koju je tvrdio da je konstruktivna opozicija,  već je bio kandidat za odbornika u Skupštini opštine Pećinci na listi SNS-a pod rednim brojem 6.

I pored niza zabeleženih nepravilnosti prilikom izbornog procesa, ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka.

Prema Izveštaju o ukupnim rezultatima izbora za odbornike u Skupštini opštine Pećinci, koji je objavila Opštinska izborna komisija opštine Pećinci, najveće poverenje građana pećinačke opštine osvojila je izborna lista Aleksandar Vučić-Srpska napredna stranka-Socijalistička partija Srbije-Ivica Dačić koja je osvojila 77,72 % glasova birača i kojoj pripada 27 od ukupno 30 odborničkih mandata u pećinačkom parlamentu.

Pobedom „naprednjaka“, Milenko Đurđević je još jednom obezbedio odbornički mandat u naredne četiri godine. Ovog puta kao član Srpske napredne stranke.

Miodrag Blečić (VOICE)