Skip to main content

Odgovor Redakcije VOICE na reakciju Republičkog zavoda za statistiku

03. jun 2019. Aktuelno
2 min čitanja

Poštovani, u tekstu pod naslovom „Partijsko zapošljavanje i nepotizam – podsticaji koji nagone ljude da se iseljavaju“, ni na jednom mestu ne navodi se tvrdnja da u Srbiji nema rasta zaposlenosti, ili novog zapošljavanja, kako tvrdite u vašoj reakciji. Takođe, nigde u tekstu se ne dovodi u pitanje ni relevantnost statističkih podataka u tom pogledu.

Naprotiv, u nekoliko pasusa se pominje upravo postojanje rasta zaposlenosti. Između ostalih, i u sledećim:

„Vlasti u Srbiji često vole da, među statističkim parametrima koji bi trebalo da pokažu uspešnost njihove ekonomske politike, istaknu i rast stope zaposlenosti. Stručnjaci, međutim, ukazuju da se uzrok rasta tog pokazatelja u velikoj meri krije iza masovnog iseljavanja iz zemlje.“

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić skoro je izjavio da je Srbija u trećem kvartalu prošle godine “dostigla najvišu stopu zaposlenosti u novijoj istoriji”.“

“Ta stopa se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, sredinom prošle godine popela na 49,2 odsto, da bi početkom ove godine ovaj pokazatelj bio nešto niži. Četiri godine ranije, stopa zaposlenosti bila je nešto veća od 42 odsto. “

Vaša reakcija zasnovana je, dakle, na povodu koji u ovom tekstu ne postoji, zbog čega su nam razlozi za nju potpuno nejasni.

Takođe, pošto se u navedenom tekstu uopšte ne dovode u pitanje podaci upravo Republičkog zavoda za statistiku, koji se u tekstu navode, niti se polemiše o njihovoj tačnosti, jer ti podaci, sami po sebi, i nisu tema članka, te nije bilo potrebe da ih upoređujemo sa drugim podacima koji se rade po drugačijoj metodologiji, među kojima je i Anketa o radnoj snazi koju navodite.

Takvo upoređivanje i analiza podataka o rastu zaposlenosti dobijenih po različitim metodologijama svakako bi mogla biti tema za poseban novinarski članak, posebno imajući u vidu stavove eksperata iz Fiskalnog saveta o nepouzdanosti metodologije koja se primenjuje upravo u Anketi o radnoj snazi koju vi navodite kao relevantnu.

Prema tome, apsolutno je neistinita i tendenciozna vaša tvrdnja da se u našem tekstu čitaoci navode na pogrešan zaključak da u Srbiji nema novog zapošljavanja. Ona je i opasna, jer izvrnuta interpretacija novinarskog teksta od strane državne institucije predstavlja i pritisak na slobodno informisanje.

Ukoliko pročitate tekst koji je javno dustupan na našem sajtu, videćete da se on zapravo bavi pitanjem da li je postojeći rast stope zaposlenosti (koji dakle ne sporimo), zasnovan samo na ekonomskim učincima, ili je on posledica i nekih drugih procesa, pre svega masovnih iseljavanja iz zemlje, o čemu svoja mišljenja iznose sagovornici u tekstu, svako sa svog stanovišta.

Upućujemo vas da se upoznate sa medijskim zakonima, koji, između ostalog, garantuju slobodan i profesionalan rad novinara u istraživanju i analizi događaja i pojava u društvu u skladu sa interesima javnosti.

Redakcija VOICE-a