Skip to main content

Pećinci: Opozicija i dalje ne želi da učestvuje u radu lokalnog parlamenta

25. mar 2018. Lokalne samouprave
4 min čitanja

Iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu tvrde da je konstitutivna sednica Skupštine opštine Pećinci iz januara ove godine održana u skladu sa zakonom, dok opozicioni odbornici iz Demokratske stranke navode da takvo tumačenje ministarstva nikada nisu dobili, zbog čega su nastavili da bojkotuju rad lokalnog parlamenta.

Šef lokalnog DS-a Živko Marković rekao je za VOICE da su 12. januara ove godine Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu uputili zahtev da se poništi konstitutivna sednica Skupštine opštine Pećinci jer, po njima, nije bila zakonito sazvana

“Rok za odgovor je bio 30 dana od podnošenja zahteva, ali ga mi još nismo dobili”, kazao je Marković.

Istraživanje VOICE-a pokazalo je i da je naredna sednica Skupštine opštine Pećinci održana iako Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije dalo svoje mišljenje o konstitutivnoj sednici za koju je opozicija tvrdila da je nelegitimna.

Naime, sednica lokalnog parlamenta u novom sazivu održana je 14. marta 2018. godine dok je mišljenje – odnosno dopis Ministarstva – stiglo dva dana kasnije, 16. marta 2018. godine.

Na dnevnom redu se, između ostalog, našao i rebalans budžeta, a u radu Skupštine opštine Pećinci nisu učestvovala jedina tri odbornika opozicije, jer smatraju da je Skupština opštine nelegitimna.

Kako VOICE saznaje, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je dopisom još 22. januara 2018. godine tražilo da sekretar Skupštine opštine Pećinci, u što kraćem roku, dostavi  Ministarstvu izjašnjenje u odnosu na sadržinu navedene predstavke koju je uputio Živko Marković. Međutim, na dopis ministarstva nije odgovoreno te je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu urgiralo novim dopisom od 9. marta 2018. godine, da se postupi po istom, rečeno je VOICE-u u pres službi pomenutog ministarstva.

Izveštaj sekretara SO Pećinci dostavljen je ministarstvu tek 15. marta 2018. godine, dan nakon što je održana prva sednica Skupštine opštine. Kako tvrde u ministarstvu, 16. marta 2018. godine dostavljen je dopis podnosiocu predstavke, kao i sekretaru Skupštine opštine Pećinci.

U dopisu se navodi da nije bilo povrede odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi, potvrdili su iz pres službe ministarstva.

Kako je u odgovoru novinaru VOICE-a objašnjeno, konstitutivna sednica je sazvana i održana u skladu sa zakonom i opštim aktima opštine, jer je u nemogućnosti da se stupi u kontakt sa predsednikom skupštine iz predhodnog saziva, istu sazvao i vodio najstariji kandidat za odbornika/odbornik, kao i da su svi akti koje je Skupština donela na sednici održanoj 10. januara 2018. godine, doneti potrebnom većinom, te da u konkretnom slučaju nije bilo povrede odredaba opštih akata opštine koje bi za posledicu imale povredu odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je propisan način rada i odlučivanja ovog organa opštine, kao ni odredaba Zakona o lokalnim izborima.

Nakon održanih vanrednih lokalnih izbora 24. decembra 2017. i konstitutivne sednice 10. januara 2018. godine, u radu lokalnog parlamenta ne učestvuju tri odbornika opoziciije u Skupštini opštine, jer tvrde da je konstitutivna sednica bila nezakonita.

Željko Trbović, dotadašnji načelnik Opštinske uprave, imenovan je za novog predsednika te sremske opštine dok je za mesto predsednice Skupštine opštine Pećinci izabrana Dubravka Kovačević Subotički, bivša predsednica opštine.

Glasač koji je na biračkom mestu na lokalnim izborima u Pećincima vratio novac dobijen za glasanje za SNS

Podršku novom rukovodstvom dalo je 27 odbornika Srpske napredne stranke (SNS) dok su tri odbornika koalicije “Dostojanstveno, bez straha – Bata Marković – Demokratska stranka i LSV” glasali protiv.

“Na sednici je demonstrirana sila i bahatost predstavnika SNS-a, koji nisu dozvolili da se raspravlja. Jednostavno nam nisu dozvolili”, rekao je tada agenciji Beta šef opoziocione odborničke grupe Živko Marković.

Prema njegovim rečima, SNS je prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi, jer je sednica zakazana “na nelegitiman način”.

Kako je Marković objasnio, Opštinska izborna komisija je proglasila konačne rezultate lokalnih izbora 27. decembra 2017. godine, a konstitutivna sednica je zakazana 5. januara 2018. godine, što znači da je prošlo devet dana, iako je Zakonom o lokalnoj samoupravi regulisano da konstitutivnu sednicu zakazuje predsednik Skupštine opštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana.

Živko Marković je rekao da su novoimenovani predsednik opštine Željko Trbović i novoimenovana predsednica lokalnog parlamenta Dubravka Kovačević Subotički “lažno prijavljeni” da žive u Pećincima, pošto Trbović živi u Inđiji, a Dubravka Kovačević Subotički živi u Staroj Pazovi.

“Da bi neko bio predsednik opštine, on mora imati prebivalište na području opštine Pećinci”, kazao je Živko Marković.

Željko Trbović je do 2011. godine bio član DS-a i sedam godina direktor Javnog preduzeća Ingas u Inđiji. Godinu dana nakon smene sa mesta direktora Ingasa, Trbović je avgusta 2012. godine imenovan za načelnika Opštinske uprave u Pećincima.

Kako su preneli pojedini mediji, lokalne izbore u Pećincima u decembru 2017. godine obeležilo je niz nepravilnosti i incidenata.

Posmatračka misija CRTA odlučila je tada da prekine posmatranje vanrednih lokalnih izbora u Pećincima, koje je posmatrala izvan biračkih mesta, iz bezbednosnih razloga.

M.Blečić (VOICE)