Skip to main content

Pećinci: Opština ne poštuje sudske presude 

24. feb 2018. Lokalne samouprave
8 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Aktuelni predsednik Opštine Pećinci Željko Trbović (SNS) je 2012. godine, dok je bio načelnik Opštinske uprave, nezakonito je otpustio nekadašnju načelnicu sektora za društvene delatnosti u opštinskoj upravi Dragicu Petković, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Nadležni sud je pravosnažnom odlukom vratio na posao Petkovićevu, međutim opštinska vlast je umesto toga Petkovićevoj ponudila ugovor o radu na određeno vreme od dva meseca, saznaje VOICE.

U periodu od 2012. do 2016. godine, dok je Željko Trbović bio na mestu načelnika Opštinske uprave u Pećincima, otpušteno je desetak ljudi na veoma diskutabilan način.

Disciplinski postupak protiv vozača

Posle izbora 2012. godine, prvo je u opštini Pećinci formirana koalicija DS, SPS i dve grupe građana, ali je posle samo mesec dana vlast promenjena i tada je Sava Čojčić imenovan za predsednika opštine Pećinci. Te 2012. godine za načelnika Opštinske uprave imenovan je Željko Trbović (SNS).

Nakon što je Željko Trbović u avgustu 2012. godine imenovan, usledili su otkazi za sve one koji nisu bili bliski Srpskoj naprednoj stranci. Otkaze su dobijali redom – od načelnika društvenih delatnosti, inspektora pa do vozača.

Reč je o ljudima koji su bili zaposleni u Opštinskoj upravi tri decenije a koji su odlukom Trbovića proglašeni za tehnološki višak.

Dotadašnji vozač predsednika opštine Nikola Rović je, kako je ispričao, pozvan u kancelariju novoimenovanog predsednika opštine Save Čojčića. Pored Čojčića, u kancelariji je bio i tadašnji načelnik Opštinske uprave Željko Trbović.

– Pozvan sam u kancelariju predsednika opštine, gde mi je Trbović rekao da predam ključeve vozila kolegi Lazi Ćiriću koji će od sada voziti predsednika jer Sava Čojčić ima puno poverenja u njega a meni je rečeno da idem na godišnji odmor. Kada sam se vratio sa godišnjeg, čekalo me je Rešenje o novom radnom mestu, dostavljača u opštinskoj upravi.

Nikola Rović

Nikola Rović je kao dostavljač radio do 17. decembra 2013. godine. kada je protiv njega podnet zahtev za pokretanje disciplinskog postupka, jer navodno nije uručio pismeni poziv Slavici Petković, dotadašnjoj sekretarki Skupštine opštine.

– Kod pisarnice u zgradi opštine postoji ormarić, gde dostavljačima ostavljaju poštu i ja sam tog 17. decembra svu poštu koja je bila u ormariću podelio i siguran sam da nisam ništa ostavio za sutra. Oko 15 i 20 sam došao sa terena, čekao me je kolega Radoslav Jovanović, pogledao sam u ormarić da nema nešto. U ormariću nije bilo ništa u šta se i kolega Radoslav Jovanović uverio. Narednog dana, dolazim na posao i tada me je Dragana Jovičić, načelnica koja je bila zadužena za dostavljače, pitala zašto nisam uručio poziv Slavici Petković. Poziv se odnosio na primopredaju kancelarije. Načelnica je tvrdila da je juče stavljen dopis u sanduče, rekavši da je dopis stavila Dragana Zorić koja radi na pisarnici. Ponovio sam načelnici da ni kolega ni ja nismo videli nikakav dopis juče kada smo proveravali sanduče. Zamolio sam je da ode sa mnom do ormarića i kada sam ga otvorio, samo je taj poziv bio u ormariću. Ili su ga stavili posla pola četiri, posle radnog vremena jer tog 18. decembra nisam proveravao poštu čim sam došao na posao. To smo uvek proveravali oko osam ujutru, to je ustaljeno bilo godinama unazad. Rešenje o otkazu mi je uručeno tog dana. U rešenju je pisalo da se zbog teže povrede radnih obaveza i dužnosti udaljavam sa posla, ispričao je Rović.

Nakon toga je Nikola Rović tužio opštinu, prema njegovim rečima, više od godinu dana se tadašnji načelnik Opštinske uprave Željko Trbović nije pojavljivao na ročištima.

– Tek kada je Trboviću priprećena novčana kazna, on je odlučio da se pojavi na sudu. Dobio sam spor, ali se opština žalila Apelacionom sudu. Međutim Apelacioni sud je doneo istu presudu, u moju korist. Presudom sam vraćen na posao a opština je dužna da mi isplati zaostale plate i da mi se poveže radni staž, naveo je Rović.

On je vraćen na posao, ali je raspoređen kao dostavljač u Kupinovu, selu u opštini Pećinci. Nisu mu isplaćene plate niti je povezan radni staž, te je podneo još jednu tužbu protiv opštine. Nakon mesec i po dana rada kao dostavljač u mesnoj kancelariji Kupinovo, Nikola Rović je podneo zahtev za sporazumni prekid radnog odnosa.

–  Podneo sam zahtev za sporazumni raskid radnog odnosa. U rešenju koje je 25. maja 2016. godine potpisao Željko Trbović piše da je rok isplate 30 dana. Tog 25. dana je nas petoro podnelo zahtev za sporazumni prekid radnog odnosa. Od nas petoro, samo koleginica Marina Kovačević i ja nismo dobili ni dinara. Poslali smo dopis predsednici opštine Dubravki Kovačević Filipovski da nam pojasni šta se dešava sa našim parama. Predsednica opštine nam je odgovorila da opština nema para i zatim smo mi podneli još jednu tužbu. Dobili smo sud, ali se opština još jednom žalila Apelacionom sudu.

Nikola Rović je u Opštinskoj upravi u Pećincima bio zaposlen 34 godine i, kako kaže, svoj posao je pošteno obavljao.

Slučaj Dragice Petković 

Samo tri meseca od imenovanja Trbovića za načelnika Opštinske uprave, tadašnja načelnica društvenih delatnosti u toj sremskoj opštini Dragica Petković (DS) optužila je Trbovića za politički progon. S druge strane, Trbović je odbacio navode o političkom progonu rekavši da se radi nova sistematizacija te da će Dragica Petković biti raspoređena na drugo odgovarajuće radno mesto, prema stručnoj spremi.

Dragica Petković

Inače, Dragica Petković je sa završenim Fakultetom političkih nauka počela da radi u Opštinskoj upravi, Komesarijatu za izbeglice, davne 1992. godine. Kako kaže za VOICE, otkaz je „ostavio upečatljiv trenutak u životu i u karijeri“.

–  Jako je teško da nakon skoro 30 godina radnog staža vi dobijete šut kartu i to upravo od Željka Trbovića koji je došao na nelegalan način. Sećam se da je tog dana promenjena sistematizacija radnog mesta, koju je uradio Trbović, gde je umesto Fakulteta političkih nauka Trbović stavio Geografski fakultet i da je na mesto načelnika društvenih delatnosti planirao jednu devojku koja je imala pet meseci radnog staža, što svakako nije po zakonu. Moje mišljenje je da su sve te odluke koje su donete zahvaljujući tadašnjem načelniku Opštinske uprave Željku Trboviću ništavne, navela je Dragica Petković.

Svoja prava ona je potražila u nadležnom sudu a postupak je trajao pet godina. Za to vreme,  Željko Trbović se nije pojavio osam puta na rošištu.

–  Za pet godina suđenja, Trbović osam puta nije došao na ročište sa izgovorom da je morao baš tog dana u Vladu Republike Srbije ili ministarstvo. Kada je konačno došao, bio je vidno uznemiren, nije znao ni na jedno pitanje sudije da odgovori, stekla sam utisak da nije znao ni kako ni šta je radio. Nije se pokazao kao stručnjak, kao pravnik koji tvrdi da jeste –  kaže za VOICE Dragica Petković.

Nadležni sud je pravosnažnom odlukom vratio Dragicu Petković na posao, međutim opštinska vlast je umesto toga Petkovićevoj ponudila ugovor o radu na određeno vreme od dva meseca.

– Ja sam tužila opštinu Pećinci zahtevajući da mi se na osnovu zakona i godina radnog iskustva vrati radno mesto i sud sam dobila. Nakon toga, opštinsko rukovodstvo je donelo odluku da mi se isplaćuje plata dva meseca ali da ja ne dolazim u zgradu opštine, odnosno na posao. Kako su mi u opštini objasnili, biću proglašena za tehnološki višak. Bez obzira što sam ja pristala da radim na radnom mestu sa nižom stručnom spremom, oni su insistirali da ne dolazim na posao tvrdeći da to nije po zakonu. Opština Pećinci, pravosnažnom odlukom suda, treba da mi isplati  troškove sudskog postupka jer su izgubili spor a to je negde oko 150 hiljada dinara – kaže Dragica Petković

Prema Rešenju Opštinske uprave Pećinci, od 18. januara 2018. godine, Dragica Petković je prvo vraćena na posao ali je u istom rešenju Petkovićeva proglašena kao neraspoređena. Kako se navodi u Rešenju, zbog promene u Pravilniku o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, ne postoji sistematizovano i upražnjeno radno mesto koje odgovara stručnoj spremi i radnom iskustvu zaposlene Dragice Petković.

I suprug Dragice Petković dobio otkaz

Godinu dana nakon što je Dragica Petković dobila otkaz, ista sudbina zadesila je i njenog supruga Radoslava Jovanovića, koji je u Opštinskoj upravi radio od 1995. godine.

Jovanović za VOICE kaže da mu je otkaz uručen dva meseca pred vanredne lokalne izbore u opštini Pećinci.

–  Nas četvoro je 10. januara 2014 godine dobilo otkaz, uručen mi je u kancelariji. Niko nije pretpostavljao ni znao da se to radi. Tada je otkaze uručio Privremeni organ, dva meseca pred vanredne izbore u opštini Pećinci. Obrazloženje za moje razrešenje sa mesta inspektora komunalnih delatnosti je bilo da sam neraspoređen i jednostavno tehnološki višak – kaže za VOICE Radoslav Jovanović.

Radoslav Jovanović

Prema njegovim rečima, pet meseci pre toga, u martu 2013. godine, urađena je sisitematizacija radnih mesta u opštini Pećinci.

– Uvođenjem Privremenog organa, 25. decembra 2013. godine, oni donose odluku da više nisu potrebna dva izvršioca već samo jedan. Tada menjaju potrebnu stručnu spremu za izvršioca ostavljaju samo menadžment i ekonomski fakultet. Na osnovu toga ja ostajem neraspoređen a kasnije i višak – ispričao je Jovanović.

Iako mu je nakon otkaza isplaćena otpremnina, Radoslav Jovanović se obratio sudu.

– Mi smo dobili otpremninu i to ništa nije sporno ali ih teretimo za neregularnost proglašenja za tehnološki višak. Predali smo tužbu 16. marta  2014. godine i nakon toga godinu i po dana nije zakazano ni jedno ročište. Ja sam onda preko advokata podneo tužbu za suđenje u razumnom roku. Dobio sam tužbu i sud u Rumi je kažnjen, doduše simbolično, sa 25.000 dinara, jer radni sporovi moraju u roku od šest meseci da se završe, što ovde nije bio slučaj. Kada je konačno spor pokrenut (novembar 2017. godine), sastali smo se sa Željkom Trbovićem i predstavnicima opštine Pećinci i pred sudijom dali izjave. Završno ročište bi trebalo da bude u martu 2018. godine. Ne znam šta da očekujem, nadam se pozitivnom ishodu – kazao je Radoslav Jovanović.

Gubitak posla, pored gubitka prihoda, povlači i niz drugih posledica poput gubitka samopouzdanja, narušavanja zdravlja i slično. U slučaju Radoslava Jovanovića i Danice Petković to je značilo i gubitak prijatelja, donedavnih kolega i saradnika.

 Mi smo ljudi koji su tog momenta bili u ozbiljnim godinama, sa ozbiljnim karijerama ali smo bili pod kreditima, niko nas nije pitao kako ćemo mi to da izmirimo. Onog momenta kada otvorimo oči, nama 29 hiljada dinara treba samo za kredit… Izuzetno stresno i to se odrazilo kroz probleme sa šećerom, srcem a prijatelji se razbežali, jer oni zameraju svakoj osobi koja stane sa nama da razgovara. Gubitak posla se smatra duševnim bolom u rangu gubljenja najužeg člana porodice, zato ne bih želeo nikom da prođe kroz tu agoniju – objašnjava Jovanović.

Opozicija traži smenu Željka Trbovića

Željko Trbović – za sada bez komentara

Sagovornici VOICE-a tvrde da je u periodu od 2012. do 2016. godine, dok je Željko Trbović bio na mestu načelnika Opštinske uprave u Pećincima, otpušteno desetak ljudi na veoma diskutabilan način. Pokrenute su tužbe protiv Trbovića i lokalne samouprave i ukoliko se spor završi pozitivno po bivše radnike opštinske uprave, budžet Pećinaca će biti “lakši” za desetak miliona dinara.

Isto tvrde i predstavnici opozicione Demokratske stranke u Pećincima, koji zahtevaju da Željko Trbović bude smenjen sa funkcije predsednika opštine na koju je imenovan na sednici Skupštine opštine 10. januara ove godine, jer je – kako su ocenili – oštetio opštinski budžet za više miliona dinara.

DS je u saopštenju za javnost, između ostalog, naveo da je državno pravobranilaštvo dužno da protiv Trbovića podnese krivičnu prijavu i najavljuje da će protiv aktuelnog opštinskog rukovodstva u Pećincima biti pokrenut postupak zbog nepoštovanja sudskih odluka, odnosno neizvršavanja obaveza određenih sudskom presudom.

Samo po presudi po tužbi Dragice Petković, s opštinskog računa će biti skinuto više od tri miliona dinara, ali će na kraju ukupna šteta po opštinski budžet biti višestruko veća pošto još desetak radnika Opštinske uprave, koji nisu članovi SNS-a, vode sudske sporove zbog nezakonitog otpuštanja, naveo je DS.

Željko Trbović odbio je da govori za VOICE i da komentariše navode iz teksta. Nakon što smo ga pozvali na telefon i zamolili ga za komentar o navodima u tekstu, Trbović je prekinuo razgovor i više se nije javljao na telefonske pozive.

Miodrag Blečić (VOICE)