Skip to main content

Petarde ne ubiju 5.000 životinja godišnje u Srbiji

26. dec 2021. Fact-checking
2 min čitanja

Već godinama unazad, uoči novogodišnjih i božićnih praznika, mediji u Srbiji i regionu prenose podatak da 5.000 životinja ugine od posledica paljenja petardi i pirotehničkih sredstava. Ne precizirajući na koji region se odnosi ovaj podatak, pojedini mediji su išli i korak dalje i izveštavali o tome kako u Srbiji tokom praznika ugine 5.000 životinja. Međutim, zvanična statistika o preminulim životinja ne postoji, kako u Srbiji, tako i u svetu. Radi se o nezvaničnim procenama, čiji izvor nije poznat.

„Praznična slavlja uz petarde godišnje budu fatalna za čak 5.000 životinja u Srbiji”, piše Radio Televizija Crne Gore (RTCG). Crnogorski javni servis nije naveo izvor ovog podatka.

Međutim, mnogi mediji u našoj zemlji su preneli istu statistiku. Ove godine, mediji u Srbiji su se pozvali na Udruženje za zaštitu životinja u Srbiji (Animal rescue Serbia), koje je apelovalo na građane da tokom praznika ne koriste petarde jer su one fatalne za čak 5.000 životinja.

Ovo udruženje, kao ni mediji koji su preneli njihovo saopštenje, nisu precizirali da li se brojka od 5.000 preminulih životinja odnosi na Srbiju, određeni region ili je to pak globalna statistika.

VOICE je kontaktirao Udruženje za zaštitu životinja u Srbiji od kojih smo dobili odgovor da je reč o “globalnim podacima koji se prenose” kao i da ne postoji zvanična statistika za Srbiju kada su u pitanju uginule životinje.

Ipak, nije jasno odakle potiče ova brojka. Ona se kroz medije u Srbiji i regionu provlači već gotovo 10 godina (2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2021).

Različiti mediji su, kroz godine, čak menjali iskaze. Odnosno, pojedini su izveštavali da je reč o brojci o 5.000 uginulih “ljubimaca”, drugi o “psima i mačkama”, treći samo o “psima”.

Prema analizi VOICE-a, brojka od 5.000 uginulih životinja zbog pirotehnike, prvi put se u regionalnim portalima pojavljajuje na hrvatskoj stranici “prijatelji-životinja” početkom 2014. godine. Oni su tada pisali da je “u Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 talijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno i za vreme Nove godine pucati petardama” i da “oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi”.

Da li je podatak od 5.000 uginulih životinja tokom praznika na globalnom nivou tačan, ili se ovaj statistiku odnosi samo na Italiju, ne postoji zvaničan podatak. No izvesno je da se ne radi o statistici za Srbiju.

Pored RTCG, ovu brojku su Srbiji pripisali i portal “gradska.tv” kao i “petface.net”.

Petar Alimpijević (VOICE)