Skip to main content

Petrovaradinska tvrđava u saradnji Exita i Joko Ono postaje Tvrđava mira

05. jun 2019. Uncategorized @sr
3 min čitanja

Turisti zainteresovani za istorijsko i kulturno nasledje Balkana, moći će bliže da se upoznaju s Petrovaradinskom tvrdjavom zahvaljujući projektu „Creative History Balkans Tour“ koji je pokrenula EXIT fondacija.

To je danas najavljeno prilikom predstavljanja programske platforme „Tvrdjava mira“, projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.
Petrovaradinska tvrdjava u Novom Sadu, druga najveća evropska tvrdjava na Dunavu, postala je deo nove turističke rute kojom se promovišu balkanske tvrdjave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih atrakcija u regionu, rečeno je na koneferenciji za novinare u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Povodom sto godina od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma 1919. godine i zvaničnog završetka Prvog svetskog rata, EXIT fondacija će u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono 28. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom „One day…“.

Pored Egzita, ta instalacija će na medjunarodnoj sceni promovisati Petrovaradinsku tvrdjavu i Novi Sad kao grad tolerancije, saradnje i kulture.

„Veoma smo srećni što zajedno sa ikonom mirovnog pokreta i savremene umetnosti Joko Ono donosimo prvi veliki spomenik miru na ovim prostorima koji će biti nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije. Kao i projekat ‘Kreativna istorija Balkana’ koji promoviše kulturni turizam i četiri tvrdjave Balkana kroz spoj kreativnih industrija i kulturnog nasledja, i u slučaju saradnje sa Joko Ono imamo istu fuziju modernog i tradicionalnog“, izjavio je predsednik UO Exit fondacije Ivan Petrović.

Instalacija koju je uradila Joko Ono je po motivima tradicionalnog broda, „šajke“ koju su koristili vojnici-graničari Vojne krajine, i deo je srpskog kulturnog nasledja.

Cilj projekta „Creative History Balkans Tour“ koji je EXIT fondacija pokrenula uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju, jeste da promoviše četiri istorijske tvrdjave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na sinergetski spoj kreativnih industrija i kulturnog nasledja.

To su tvrdjava Kastel u Banja Luci, u Bosni i Hercegovini, budvanski Stari grad u Crnoj Gori, Petrovaradinsku tvrdjava u Novom Sadu i Tvrdjavu Rozafa u Skadru, u Albaniji.

Na konferenciji je prikazana jedinstvena internet-platforma koja će na kreativan i savremen način turistima širom sveta predstaviti turističke bisere kulturnog nasledja Balkana. (više o tome na www.creativehistorybalkans.com).

„Ideja Saveta za regionalnu saradnju, koja je implementirana i finansirana preko projekata EU za razvoj turizma i promociju, jeste da se odaberu najbolje kulturne i avanturističke turističke ponude Zapadnog Balkana i da se pretvore u jedan zajednički regionalni turistički proizvod koji će privlačiti više posetilaca u region, zadržati ih duže, i da posete ne jednu, već nekoliko lokacija“, rekao je predstavnik Saveta za regionalnu saradnju Nikola Gaon.

On je naglasio da je projekat „Kreativna istorija Balkana“ sproveden uz podršku Saveta za regionalnu saradnju upravo to i radi, „a uz sebe ima i najbolji evropski muzički festival EXIT“.

Konceptualna instalacija „One day…“ Joko Ono biće realizovana u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, a u sklopu programskog luka „Tvrdjava mira“, koji se bavi afirmisanjem Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti kroz umetnost i kulturu, realizaciju umetničkih i kulturnih programa koji promovišu pomirenje ili uključivanje umetnika iz regiona.

Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković je istakao da Fondacija predstavlja most i izmedju ustanova kulture, obrazovnih institucija, vaninstitucionalne scene, kulturnih i kreativnih industrija.

„Približavanje ovih različitih aktera može da iznese neku novu snagu pomoću koje će se Novi Sad predstaviti internacionalnoj publici kao prestižan grad u Srbiji koji je važan i u regionu i u Evropi kao Tvrdjava mira. Ono što će Fondacija Novi Sad 2021 iza sebe ostaviti, jesu ljudi, procesi, prostori i programi, a ovaj program je jedan od legata Evropske prestonice kulture“, naglasio je Milenković.

Savetnica premijerke Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam Ana Ilić rekla je da podrška „Tvrdjavi mira“ i priredbama u narednih mesec dana u Novom Sadu, ali i celokupnom projektu Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, predstavlja nastavak podrške premijerke svim inicijativama koje nastaju u Srbiji a dovode do podsticanja kreativnosti i izgradnje jedne drugačije slike Srbije u svetu.

S tim ciljem je nastala i platforma „Srbija stvara“, u okviru koje se radi na razvoju sistemskih mera za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija, kao i na jačanju kulturne diplomatije i percepcije naše zemlje u inostranstvu, navela je Ilić.

Podršku projektima dao je i član Gradskog veća za kulturu Novog Sada Dalibor Rožić koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što se projekti realizuju u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja.

(Beta)