Skip to main content

Bez dogovora grada i stanara, novi protest zbog seče drveća

05. jun 2019. Aktuelno
3 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Novi protest stanara takozvanog pravosudnog bloka, oivičenog Radničkom, Stražilovskom i ulicom Maksima Gorkog, zakazali su novo protestno okupljanje za petak, 7. jun u 18.00 časova, saznaje VOICE. Eko-performansom “Zelene tačke“ formalno će biti obeležen Svetski dan zaštite životne sredine i Evropska nedelja održivog razvoja. Stanari zgrada kraj parcele na kojoj je Planom detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu planirana seča dela parkića unutar bloka, na ovo okupljanje pozvali su i predsednika Skupštine grada Novog Sada Zdravka Jelušića, te direktora JP “Urbanizam” Dušana Miladinovića. Podsetimo, stanari su protestovali i 22. maja, a na novi protest pozivaju sve građane koji žele da dođu i pruže im podršku.

Prethodno je, u ponedeljak 3. juna, na njegov poziv, u novosadskoj skupštini organizovan sastanak Jelušića, Miladinovića i pomenutih stanara, na kome je još jednom razmotrena namera potencijalnog sečenja stabala u delu dvorištu u kojem treba da se izgradi podzemna garaža za potrebe novog suda. Kako je saopšteno iz Jelušićevog kabineta, sastanku su prisustvovali i stručnjaci Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Sastanak u Skupštini grada

– Naša je obaveza da sednemo i razgovaramo sa građanima, posebno kada je reč o kvalitetu života. Trudimo se da Novi Sad bude bolje mesto za život, a očuvanje zelenih površina je svakako jedan od prioriteta. Ovakvi razgovori treba da doprinesu pronalaženju rešenja, jer smatram da smo svi mi, bez obzira da li se radi o gradonačelniku, predsedniku Skupštine grada ili bilo kom građaninu, na istoj strani i da su nam želje iste: lepši i bolji Novi Sad – istakao je Jelušić.

Kako je za VOICE rekao jedan od učesnika tog sastanka, arhitekta Dimitrije Nikolić, stanari su u razgovoru potvrdili svoje ranije podnete primedbe na Nacrt odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu ostajući pri tome da se sačuva svih petnaest stabala u parkiću u okviru zajedničke blokovske površine.

– Podsetili smo na pozitivni stav Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u vezi sa tim, a uz to smo u međuvremenu dobili i podršku od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj – rekao je Nikolić.

Kako kaže, stanari strahuju da bi uklanjanja drveća koje sada povoljno utiče na mikroklimu između zgrada ugrozilo njihovo zdravlje, ali i da bi proizvelo verovatni pad vrednosti stanova koji bi bili u neposrednoj vezi s novim objektom.

Dimitrije Nikolić

Nikolić ukazuje i da su stanari iskazali zabrinutost zbog planirane visine objekta od čak 32 metra, jer je to u visini desetog sprata kula u Radničkoj 17 i 19, takođe, to je 10 metara više od stambene zgrade u Maksima Gorkog 10–12, a sedam metara više od nedavno izgrađenog objekta preko puta Stražilovske ulice i isto toliko više od trenutno najvišeg platana u parkiću.

– Zatvaranje bloka objektom tolike visine uticalo bi vrlo nepovoljno na oblikovanje zajedničkog unutarblokovskog prostora u smislu osvetljenosti, pristupačnosti, provetravanja i drugih ekoloških aspekata, kao i ambijentalnih kvaliteta datoga prostora. Predložili smo da se smanji maksimalna moguća spratnost planiranog objekta, te da se njegova veličina prilagodi mogućnostima, uzimajući u obzir i oblik parcele 841/1, odgovarajuće obrazovanje parking-prostora, osvetljenost i postojeće visoko rastinje – naveo je Nikolić.

U saopštenju nakon sastanka navedeno je da je tokom razgovora dogovoreno da se u naredne dve nedelje održi još jedan sastanak, na kojem bi se iznela moguća rešenja, od očuvanja postojećih stabala, sadnje novih oformljenih drveća starosti 10 i više godina pored planirane podzemne garaže, potencijalne obnove dela dvorišta i krova postojeće podzemne garaže, sadnja prilagođenog drveća iznad nove podzemne garaže, ali i drugih nedoumica na koje su građani ukazali.

Dalibor Stupar (VOICE)