Skip to main content

Novi Sad: Protest protiv seče parkića zbog podzemne garaže

22. maj 2019. Analitički članci
4 min čitanja

Autor

"Novinar od 2001. godine. Počeo je u novosadskoj TV produkciji "UrbaNS” koja je, u sklopu ANEM-a, funkcionisala i kao dopisništvo TV B92 iz Beograda. Nakon toga, radio je nekoliko godina u novosadskom "Građanskom listu", i pisao za portale "Autonomija.info", "Magazin Vojvodina" i međuregionalnu agenciju "AIM-ng". Od februara 2017. saradnik VOICE-a. Karikaturista portala "Autonomija.info" od maja 2016. godine. Dobitnik godišnje nagrade NDNV-a 2018. godine za analitičko novinarstvo."

Oko 200 stanara okupilo se večeras na protestu u Novom Sadu, kako bi protestovali protiv seče drveća u njihovom kvartu u širem centru grada i izgradnje podzemne garaže.

Oni su naveli da protestuju protiv Nacrta odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu, na osnovu kojeg bi trebalo da se istočni deo zajedničke blokovske površine na sadašnjoj parceli 854/1 pripoji parceli 841/1 (na uglu Ulice Maksima Gorkog i Stražilovske ulice), za potrebe izgradnje podzemne garaže. Predstavnik stanara Dimitrije Nikolić upozorio je da je bi garaža zašla u zajednički blokovski prostor, a da bi njena izgradnja podrazumevala seču drveća na istočnom delu.

Podsetio je da je prema važećem planu, na parceli nedaleko odatle, u Radničkoj 2, planirana izgradnja objekta velike spratnosti namenjenog različitim službama gradske uprave, između ostalog i pravosudnim organima, dodajući da stanari podržavaju da se na toj parceli gradi i zgrada koja je planirana u njihovom neposrednom susedstvu.

– Predviđeno je da se u podzemnu garažu ulazi iz Stražilovske ulice. Pretpostavljam da je većina vas svesna do kakvog zakrčenja dolazi u Stražilovskoj ulici i sa postojećim saobraćajnim opterećenjem, a pogotovo kakvo bi bilo opterećenje i zastoj kada bi tu bio ulaz u garažu – rekao je Nikolić podsećajući da nije reč o javnoj garaži, već o garaži koja bi pripadala budućem objektu suda, a koja bi trebalo da ima 110 parking mesta.

– Realno, na tom prostoru, na parceli tog oblika, ne može da stane toliko parkinga ni u dve podzemne etaže. A u novosadskoj praksi, koliko je većini poznato, se ne gradi ispod jedne podzemne etaže – napomenuo je Nikolić. Sve prisutne je pozvao da sutra ujutro, u 9 sati dođu na javnu sednicu Komisije za planove Skupštine grada, na kojoj će se razmatrati i njihove primedbe na navedeni plan.

– Ono što je jedna od naših ključnih primedbi je da od strane JP “Urbanizam” nisu traženi uslovi nadležnog zavoda za zaštitu prirode, to je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Mi smo u međuvremenu u proteklih desetak dana tražili mišljenje zavoda i ono je vrlo negativno po pitanju uništavanja ovog zelenila – naveo je on.

Podsetimo, protest su organizovali udruženi stanari svih deset stambenih zajednica koje okružuju navedeni unutarblokovski prostor: iz Radničke 13, 15, 17 i 19, te Maksima Gorkog 8, 8a, 8b, 8c, 10 i 12, a prethodno su nadležne upozorili da bi sprovođenje navedenog plana za posledicu imalo da se sa zajedničke blokovske površine ukloni dečje igralište i svih 15 stabala visine 15–20 m (jedan koprivić, jedan javor, dva platana, tri breze i osam lipa). Reč je o drveću koje tu raste gotovo pola veka, a parkić svakodnevno za odmor i igru koriste deca i ostali stanari okolnih stambenih zgrada.

– U vremenu kada se suočavamo s naglim smanjenjem zelenih površina u urbanim sredinama, uništavanje ovog parkića znatno bi narušilo naš životni prostor i zdravlje, te bi predstavljalo nenadoknadivi gubitak. Uzgred, to bi bilo u izrazitoj suprotnosti sa stavovima, zaključcima, obavezama i preporukama iskazanim u različitim relevantnim dokumentima: Generalni plan Novog Sada do 2021. godine (poglavlje Zelenilo stambenih blokova), Strategija za pristupačnost Grada Novog Sada 2013–2018, Program zaštite životne sredine Grada Novog Sada 2015–2024, Zakon o zaštiti prirode, Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, Studija zelenih i rekreativnih površina – navedeno je u dopisu stanara upućenom nadležnim službama.

Građani su precizirali da su svesni problema parking prostora u Novom Sadu, da nisu protiv povećanja broja parking mesta, ali da se protive da se to radi nauštrb zelenila.

– Uz to, najveći deo unutarblokovskog prostora već zauzima podzemna garaža, te bi se dodavanjem još jedne podzemne garaže (a koja pritom ne bi bila namenjena stanarima) u okviru preostale zelene površine, gotovo ceo prostor dvorišta između zgrada opredelio za parking. U oblikovanju novosadskih blokova sličnog karaktera, to bi bio presedan koji bi vrlo štetno uticao na kvalitet života stanovnika – upozorili su.

Stanari se protive i planiranom gabaritu objekta budućeg Apelacionog suda, jer smatraju da bi objekat tolike planirane spratnosti vrlo nepovoljno uticao na oblikovanje zajedničkog unutarblokovskog prostora u smislu osvetljenosti, pristupačnosti, provetravanja i drugih ekoloških aspekata, kao i ambijentalnih kvaliteta datoga prostora. Smatraju i da je funkcija predviđenog objekta (pravosudni organi) u izrazitoj suprotnosti u odnosu na karakter okolnog višeporodičnog stanovanja i dečjeg igrališta.

– Predlažemo da se smanji maksimalna moguća spratnost planiranog objekta, te da se njegova veličina i namena prilagode mogućnostima parking prostora, uzimajući u obzir i oblik parcele 841/1, osvetljenost i postojeće visoko rastinje –  predložili su stanari. Podsetili su i da su primedbe u roku podnete Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, te da planirana Izmena i dopuna Plana, nije u skladu sa uslovima zaštite prirode koje je ranije već izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

– Mi smo pribavili mišljenje Zavoda, i ono je vrlo negativno po pitanju uništavanja postojećeg unutarblokovskog zelenila i narušavanja ispravnosti postupka izrade Plana. Stoga vam i to prilažemo kako bismo podrobnije potkrepili i opravdali naše stavove i zabrinutost – upozoreno je u dopisu.

Na drveću koje bi bilo posečeno, postavljeni su panoi sa ekološkim porukama i upozorenjima o štetnosti seče drveća po svakodnevni život ljudi, dok su građani iz drugih delova grada, koji su prisustvovali protestu, imali priliku da potpišu peticiju u znak podrške zahtevima stanara ovog bloka.

Dalibor Stupar (VOICE)