Skip to main content

Pokrajinska vlada smenila Dragicu Tomić

13. apr 2016. Aktuelno
2 min čitanja

U saopštenju Pokrajinske vlade se navodi da, kao osnivač, ima moralnu obavezu da uspostavi zakonitost i vrati osnovna načela autonomije visokoškolskog obrazovanja na ovu ustanovu. „Ovom odlukom Pokrajinske vlade stavlja se do znanja da lični i porodični interesi ne mogu biti iznad javnih interesa, a visoko obrazovanje to sigurno jeste u AP Vojvodini i Republici Srbiji“, dodaje se u saopštenju.

Na sednici je za vršioca dužnosti direktora Visoke poslovne škole strukovnih studija imenovan Patrik Drid, vanredni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu. Drid je do danas bio član Saveta škole.

Smeni Dragice Tomić prethodila je preporuka Agencije za borbu protiv korupcije koja je njen izbor za mesto direktora proglasila ništavnim zbog sukoba interesa. Rešenje o smeni doneto je i zbog nepravilnosti u poslovanju koje je utvrdila Državna revizorska institucija.

„Kulminiralo je do te mere da su tamo i fizički obračuni, i opšte stanje u školi je neizdrživo. S druge strane, budžetski studenti ni prošle ni ove godine neće biti upisani. Dovodi se u pitanje bivstvovanje u bukvalnom smislu te visokoškolske ustanove“, rekao je pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov novinarima i ocenio da škola ima prostora da se razvija i otvara nove smerove.

Istovremeno kada je zasedala Vlada Vojvodine u VPŠ su održavane sednice Nastavnog veća i Saveta škole. Oni su Dragici Tomić poverili novi mandat, koji bi trebalo da počne da teče od oktobra ove godine. Konkurs za izbor direktora je, kako ocenjuju zaposleni, sproveden mimo zakona i pravila.

„Protivkandidat je eliminisan zbog navodnog nedostatka dokumentacije, tako da se nastavlja ono što je bilo i prošle godine u prošlom izboru“, rekao je novinarima predesednik sindikata VPŠ-a Novica Pavlović.

Protivkandidatkinja Milica Ničić kazala je da je uverenje o nekažnjavanju, zbog kog je eleminisana iz dalje konkzursne procedure, dostavila više od 24 sata pre zasedanja Nastavnog veća, ali njena prijava ipak nije usvojena. „Ja sam odmah uložila prigovor Nastavnom veću i Savetu da se ima u vidu na koji način se tu postupa, da se krivotvore dokumenta i da se ne uzima u obzir sve ono što treba da se uzme u obzir“, priča profesorka Ničić.

Dragica Tomić nije želela da komentariše današnja dešavanja.

Visoka-poslovna-skola-VPSO slučaju Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu pisao je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj podneo je krivičnu prijavu protiv rukovodilaca Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu zbog navodne zloupotrebe službenog položaja prilikom raspolaganja budžetskim sredstvima, potrđeno je za VOICE u ovom sekretarijatu.

Prijava je podneta zbog nenamenske potrošnje oko 200 miliona dinara, što je utvrđeno višestrukim kontrolama pokrajinske budžetske inspekcije. Pored toga, prijava u koju je VOICE imao uvid obuhvata i nezakonitosti koje je utvrdila inspekcija Ministarstva finansija, odnosno Agencija za borbu protiv korupcije.

Obiman postupak protiv Tomića vodi se i u Prekršajnom sudu u Novom Sadu, a nekoliko postupaka vođeno je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu. Sa Tomićima ima posla i Ustavni sud Srbije, koji utvrđuje ustavnost Statuta škole.